Aberatiile continua la Curtea Martiala din Quantico. Dupa ce saptamana trecuta au sustinut ca Teo Peter nu a murit din cauza accidentului sau ca de vina sunt semafoarele pe "galben intermitent", luni, avocatii militari ai sergentului Christopher VanGoethem, puscasul marin acuzat de uciderea artistului, au batut toate recordurile. Ei au sustinut ca nu exista destule probe care sa dovedeasca faptul ca Teo era in taxi in mometul tragediei!

Din fericire, judecatorul din acest caz, locotenent-colonelul Mark McConnell, a respins cererea aparatorilor. Locotenent-colonelul Mark McConnell, judecatorul in procesul intentat sergentului Christopher VanGoethem, a respins, luni, cererea apararii de retragere a acuzatiilor de omor prin imprudenta si adulter formulate impotriva inculpatului.

Conform publicatiei militare Star and Stripes, principalul avocat al apararii, maiorul Phillip Stackhouse, a afirmat ca nici una dintre persoanele invitate de procuratura sa depuna marturie impotriva lui VanGoethem nu l-a vazut pe muzicianul roman Teo Peter la locul accidentului in care acesta si-a pierdut viata, pe data de 4 decembrie 2004.

VanGoethem (in varsta de 32 de ani, fost comandant in cadrul Detasamentului de securitate al puscasilor marini de pe langa Amabasada SUA la Bucuresti) este acuzat de accidentarea mortala a lui Teo Peter, producator si basist al trupei Compact, dar si de adulter, obstructionarea actului de justitie si fals in declaratii. Dupa incheierea pledoariei apararii, maiorul Stackhouse a inaintat o "motiune pentru declararea nevinovatiei" atat in ceea ce priveste acuzatia de omor prin imprudenta, cat si cea de adulter.

La mana judecatorului Mark McConnell

In justitia americana, acest tip de motiuni se bazeaza pe prezumtia ca acuzarea nu a adus suficiente dovezi incriminatorii, a explicat locotenent-colonelul Kirk Kumagai, membru al echipei de avocati militari ai Bazei puscasilor marini de la Quantico, statul Virginia. Judecatorul este cel care decide daca apararea are dreptate si daca trebuie retrase acuzatiile la care face referire motiunea, a adaugat Kumagai, intr-un interviu acordat revistei Stars and Stripes.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste acuzatia de omor prin imprudenta, Stackhouse a argumentat ca "nu au fost prezentate nici macar dovezi ca in taxi (cu care autoturismul lui VanGoethem a intrat in coliziune) s-ar fi aflat pasageri, ca sa nu mai spunem ca nu s-a dovedit ca era vorba de Teo Peter". Procuratura ar fi putut aduce martori suplimentari, in persoana unuia dintre politistii romani prezenti la locul accidentului, a unuia dintre pompierii care au ajutat la descarcerare sau a soferului ambulantei, insa nu a facut acest lucru, a precizat Stackhouse.

Ramane si acuzatia de adulter

"Ar fi putut fi prezentate dovezi mai concludente" ca Teo Peter s-a aflat in acel taxi, a recunoscut McConnell, presedintele Curtii Martiale, dupa ce a ascultat pledoaria apararii. "Cu toate acestea, instanta considera ca indiciile necesare (pentru dovedirea prezentei lui Teo Peter la bordul taxiului) sunt incluse in marturie, drept care motiunea este respinsa", a adaugat el.

Judecatorul a respins si motiunea lui Stackhouse de retragere a acuzatiilor de adulter. Avocatul apararii a argumentat acest demers prin faptul ca procuratura nu a reusit sa dovedeasca faptul ca accidentul rutier a discreditat Corpul puscasilor marini sau "a prejudiciat buna ordine si disciplina".

Daca este gasit vinovat pentru toate cele patru capete de acuzare, VanGoethem risca pedeapsa maxima, care ar putea fi aceea de coborare in grad, la care sa se adauge pana la 14 ani de inchisoare intr-un penitenciar militar. Curtea Martiala, compusa din sapte membri, este echivalentul militar al unei Curti cu juri. Membrii sai - dintre care trei sunt sergenti de artilerie, unul este sergent major, iar trei au gradul de maior - au fost desemnati luni, in preziua inceperii audierilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.