Avocatul israelian Martin Mordechai Tzivin - angajat de familia sirianului Omar Hayssam - a inaintat Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg o plangere in care arata incalcari ale drepturilor clientului sau de catre autoritatile romane, se arata intr-un comunicat.

In opinia apararii, este incalcat dreptul la viata al lui Hayssam, operat recent de cancer de colon.
Avocatul Martin Mordechai Tzivin reclama "grave incalcari ale drepturilor omului constatate in dosarele instrumentate de autoritatile romane impotriva lui Omar Hayssam". Concret, avocatul reclama incalcarile articolelor 2, 3, 5 si 6 ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, sustinand ca acestea "ar contrasta cu eforturile depuse de statul roman in vederea aderarii la Uniunea Europeana".

Avocatul israelian Tzivin, cu cetatenie americana, sustine ca, desi are o vasta experienta in tari precum Bolivia, Cuba, Venezuela sau Rusia, nu a mai intalnit o asemenea atitudine din partea autoritatilor. "Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decat in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal in cazul in care infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege", se arata intr-un comunicat remis agentiei Mediafax.

Potrivit articolului 2 din Conventia Europeana, moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta: "Pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale; pentru a efectua o arestare legala sau pentru a impiedica evadarea unei persoane legal detinute; pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie".

De asemenea, articolul 3 din Conventie - conform caruia nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante - ar fi fost incalcat de catre autoritatile romane in cazul Omar Hayssam, inculpat pentru fraude si pentru implicare in rapirea a trei jurnalisti romani, la Bagdad.

Articolul 5 din Conventie arata ca "orice persoana are dreptul la libertate si la siguranta". Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa daca a fost arestat sau retinut in vederea aducerii sale in fata autoritatii judiciare competente, atunci cand exista motive verosimile de a banui ca a savarsit o infractiune sau cand exista motive temeinice de a crede in necesitatea de a-l impiedica sa savarseasca o infractiune sau sa fuga.

In opinia avocatului, arestarea lui Hayssam a fost luata intr-un dosar in care era cercetat pentru frauda, insa a fost anuntata de seful statului ca avand legatura cu rapirea jurnalistilor romani. Ulterior, judecatorii bucuresteni au apreciat ca nu se impune arestarea lui Hayssam in cazul fraudei, insa sirianul fusese arestat deja pentru terorism, in legatura cu eventuala implicare a sa in rapirea jurnalistilor romani.
Potrivit articolului 5 din Conventie, "orice persoana care este victima unei arestari sau a unei detineri in conditii contrare dispozitiilor acestui articol are dreptul la reparatii".

Totodata, avocatul invoca incalcarea articolului 6 care arata ca "orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil, a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa".
Apararea mai arata ca orice persoana acuzata de o infractiune este considerata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita.

In plangerea adresata CEDO, avocatul Martin Mordechai Tzivin arata, printre altele, ca Omar Hayssam a fost prezentat ca inamicul public numarul unu, inainte sa existe o sentinta de condamnare definitiva, si ca, desi s-a plans de probleme de sanatate, nu a fost tratat. Avocatul mai reclama faptul ca aparatorii sai nu au putut participa (asa cum prevede alineatul d, al articolului 6 din Conventie) la audierea martorilor acuzarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.