Cererile de pensionare ale judecatoarelor Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti, si Luana Stancu (fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie), ambele in atentia procurorilor anticoruptie, au fost admise de Consiliul Superior al Magistraturii, ne-au informat surse judiciare.

Maria Huza este cercetata penal pentru instigare la acordare de credit si fals in declaratii, in legatura cu achizitionarea, din fonduri destinate tinerilor casatoriti, a unui apartament in centrul Capitalei, iar Luana Stancu pentru abuz in serviciu in legatura cu solutionarea gresita a dosarului privind casa parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei.

Procurorii anticoruptie au declansat, anul trecut, urmarirea penala impotriva Mariei Huza pentru instigare la acordare de credit si fals in declaratii. In acelasi caz, procurorii il acuza de abuz in serviciu pe fostul viceprimar al sectorului 1, Ioan Todiras, pe fostul sef al Serviciului locativ, Mircea Catanescu (care ar fi dispus atribuirea locuintei catre Maria Huza), precum si pe Mihai Enachescu, care, in calitate de director al Administratiei Fondului Imobiliar (AFI), ar fi aprobat acordarea creditului pentru ca fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti sa-si fi putut cumpara un apartament in centrul Capitalei, cu dobanda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti.

Se pare ca, in momentul cumpararii, Maria Huza ar fi detinut o casa la Slatina, fapt pe care ar fi omis sa-l mentioneze in declaratia pe proprie raspundere ceruta de lege si inclusa in dosarul de obtinere a apartamentului. Ulterior, Huza si-ar fi vandut casa cu 150.000 de euro, dar si-ar fi pastrat locuinta subventionata.

Toate aceste fapte au facut obiectul unor verificari ale Consiliului Superior al Magistraturii, care a decis, insa, la 16 februarie 2005, sa astepte rezultatul verificarilor politistilor si procurorilor.
Ancheta in dosarul privind modul in care i-a fost atribuit un apartament fostului presedinte al Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, este aproape de finalizare.

Luana Stancu, cercetata pentru abuz in serviciu

In ceea ce o priveste pe judecatoarea Luana Stancu, aceasta este cercetata, alaturi de colegul sau de la Inalta Curte de Casatie si Justitie - Danut Cornoiu, in legatura cu solutia data in dosarul privind imobilul in care locuiesc parintii ministrului Justitiei, Monica Macovei.

Luana Stancu este acuzata de procurorii anticoruptie ca ar fi intervenit in favoarea parintilor ministrului pentru obtinerea imobilului revendicat de Ana Maria Petrini (careia i-a recomandat sa se adreseze CEDO pentru despagubiri), dupa ce l-a cunoscut la o petrecere pe unul dintre vecinii parintilor lui Macovei. Se pare ca acesta, medicul Bogdan Popa, l-ar fi operat in vara anului trecut pe sotul judecatoarei, Emilian Stancu.

Intre timp, judecatoarea Stancu ar fi intervenit la instanta suprema, astfel incat sa poata judeca dosarul privind revendicarea apartamentului din imobilul in care locuiesc doctorul Popa si parintii ministrului Macovei, sustin sursele citate. Acest lucru a fost, de altfel, recunoscut de colegul sau, Danut Cornoiu, in fata procurorilor anticoruptie, carora le-a declarat ca "unul dintre judecatori ar fi avut un interes propriu in cauza".

Departamentul National Anticoruptie nu a constatat fapte de coruptie in ce priveste solutia prin care instanta suprema a dat castig de cauza parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei, dar a trimis dosarul la Parchetul instantei supreme pentru alte investigatii. Cu alte cuvinte, DNA si-a declinat competenta in favoarea Ministerului Public, pentru ca a constatat elemente constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, si nu fapte de coruptie.

DNA s-a autosesizat, la sfarsitul lunii noiembrie 2005, in privinta modului in care judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au solutionat dosarul privind revendicarea unui apartament dintr-o casa nationalizata, in care locuiesc parintii ministrului. In paralel, Consiliul Superior al Magistraturii a declansat verificari privind fapte care intra sub incidenta actiunilor disciplinare ale magistratilor instantei supreme, inspectorii Consiliului urmand sa faca publice concluziile la care au ajuns. De altfel, in 31 ianuarie, Sectia de judecatori va discuta concluziile inspectiei in acest caz.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.