Trei milioane de euro, atit a platit, timp de doi ani, CNAS pe programe informatice cumparate de spitale. Acest lucru, in conditiile in care exista un program asemanator asigurat gratuit. „Afacerea“ cu softul a fost scoasa la iveala de Curtea de Conturi.

Doua Case Judetene de Asigurari de Sanatate si 37 de spitale din toata tara au incheiat intre 2001 si 2003 contracte pe cinci ani, prin care se angajau sa inchirieze lunar un program informatic cu specific medical de la firma Info World SRL. In total, numai in doi ani, nota de plata a fost de aproximativ trei milioane de euro. Acest fapt a fost evidentiat inca din 2004, de un control al Curtii de Conturi la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) . De atunci, numarul unitatilor sanitare ce au apelat la serviciile oferite de Info World a crescut la 70, dupa cum precizeaza site-ul companiei.

Softuri din banii Sanatatii

"Programul Hospital Manager de la Info World a fost platit din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, deci de catre CNAS. La data controlului, spitalele nu au putut sa dovedeasca faptul ca au platit din banii lor si nu din fondurile CNAS", spune Edit Szarca, consilier la Curtea de Conturi.

In momentul in care au fost platite programele informatice, la conducerea CNAS se afla Eugeniu Turlea, actualul consilier al ministrului

Eugen Nicolaescu. "Hospital Manager este un soft pentru spitale. Pe noi nu ne intereseaza toate datele pe care le furnizeaza programul acela. El a fost platit de spitale din bugetul lor, nu direct de catre CNAS. Noi nu le cerem programe de management", a spus Augustus Costache, purtator de cuvint al CNAS.

Controlul condus de Szarca a mai aratat ca, lunar, suma cu care a fost inchiriat softul a variat intre 65 si 117 euro pentru fiecare calculator din spital. Pe linga aceasta, spitalele au mai incheiat contracte de service in valoare de peste 40 de euro pentru fiecare post de lucru. In plus, Curtea de Conturi a descoperit ca semnarea contractelor de inchiriere pe o perioada mai mare de un an contravine legii. Achizitionarea serviciilor privind inchirierea si service-ul programelor de la Info World s-a realizat prin cerere de oferta, desi ar fi trebuit tinuta o licitatie deschisa.

Ignorarea alternativei gratuite

In momentul in care au inchiriat softurile Info World, spitalele aveau deja programe informatice asemanatoare puse la dispozitie gratuit de catre Ministerul Sanatatii si CNAS. Casa Nationala de Sanatate avea in derulare, la nivel national, un program de informatizare a spitalelor, dar cu o alta firma. Acest proiect urma sa se desfasoare pe o durata de 15 ani in baza unui contract semnat inca din 2002, a carui valoare este de 120 de milioane de euro. Pe linga soft, spitalele trebuiau sa primeasca si calculatoare. Dar, contractul s-a derulat cu poticneli si intirzieri, CNAS neachitind la timp sumele specificate, desi avea la dispozitie un fond special. In timp ce un program national era intirziat de CNAS, spitalele profitau si cumparau dupa bunul plac softurile. "Un spital privat putea sa isi permita, dar nu unul de stat, care mai avea si datorii mari pe vremea aceea", adauga Szarca.

Oprescu a cumparat

Programul Info World a fost cumparat chiar de unele spitale, ce si-au pierdut directorii din cauza acuzatiilor de management defectuos si mai ales a datoriilor facute. "Sistemul informatic implementat s-a dovedit a fi extrem de fiabil, el fiind perfect adaptat structurii si organizarii unitatii noastre", spune Sorin Oprescu, fost director al Spitalului Universitar, pe site-ul firmei Info World.

Programul a mai primit laude si din partea lui Serban Bradisteanu, director, la vremea respectiva, al Intitutului de Cardiologie "C.C. Iliescu". Si directorul Spitalului Judetean din Tirgu-Mures, Constantin Copotoiu, sau al celui din Botosani, Radu Malancea, au vazut cu ochi buni inchirierea softului de management.

Programe nascute in paradisul fiscal

Arborele genealogic al firmei Info World este unul extrem de exotic. Atit de exotic, incit se intinde pina in paradisurile fiscale din Bahamas si Insulele Virgine. Principalul proprietar al Info World este firma Medicarom. Aceasta are ca asociat firma Wellington Property Holdings Limited, cu sediul in Bahamas. La rindul ei, Medicarom este in proportie de 85% proprietatea firmei Parkfern Limited din Marea Britanie. Firma care nu are nici macar un site pe Internet, iar in bazele de date despre companiile britanice figureaza ca fiind desfiintata. O firma cu nume asemanator, Parkfern Trading Limited, se regaseste insa intr-o casuta postala din Insulele Virgine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.