Procurorilor de la DNA le-au trebuit sapte luni pentru a demonta mecanismul prin care Copos a cumparat de la stat niste sedii la pret de inventar, care au fost vindute apoi, prin firma administratorului sau, Loteriei Romane, la preturi mult mai mari.

In 1996, celebra fabrica Electronica s-a divizat. Astfel a aparut SC Fast Service Electronica SA, care se ocupa de service pentru televizoare. In anul 2000, Ana Electronic - firma lui George Copos - a fuzionat intr-un mod curios cu Fast Service, vicepremierul reusind astfel sa preia controlul noii firme. Prima decizie pe care a luat-o a fost sa-l numeasca in functia de presedinte al Consiliului de administratie pe Roza Gilio Giuzepe, care mai administra si firma SC Rom Tour GM Impex SRL.

Dupa fuziune, 42 de sedii din toata tara ale Fast Service au fost trecute in proprietatea Ana Electronic, contractul fiind semnat intre Giuzepe si Copos. Rind pe rind, Ana Electronic a vindut apoi sediile la un pret modic firmei SC Rom Tour GM Impex SRL care, dupa doar citeva zile, le-a vindut mai departe Loteriei Romane la preturi de trei-patru ori mai mari. In 2004, Loteria a cumparat din reteaua Ana Electronic 38 de spatii comerciale, in valoare de 5,1 milioane de euro.

Spatiile stau nefolosite

In Capitala, pe Calea Cringasi nr. 11, Loteria a cumparat doua incinte a cite 120 de metri patrati. "Un spatiu este nefolosit din septembrie 2004. Au montat doar deasupra o sigla cu Loteria. Celalalt spatiu a stat aproape un an de zile nefolosit. A fost deschis abia in octombrie 2005. Pe noi ne-a dat afara Ana Electronic, desi am o firma care a incheiat un contract de colaborare cu Fast Service in 2000, valabil pina in 2006", ne-a declarat Gigi Draganescu, fost sef la Fast Service pe zona de sud a tarii.

Metoda Copos, de-a lungul tarii

Loteria Romana nu foloseste nici acum spatiul din Suceava, cumparat de la George Copos la un pret de patru ori mai mare decit valoarea initiala. La adresa din Stefan cel Mare nr. 3 functioneaza in continuare un centru de electronice, al firmei BI-COM International. Ieri dimineata, la firma erau doar doi angajati. BI-COM International ocupa doar jumatate din spatiu, in cealalta jumatate nedesfasurindu-se nici un fel de activitate, insa se pare ca se amenajeaza si acolo ceva, deoarece erau montate citeva rafturi.

Nici la Bacau, in strada Logofat Tautu nr. 5, nu functioneaza nici o agentie Loto. Acolo, salariatii au vrut in anul 2000 sa cumpere spatiul, insa firma-mama le-a spus ca au de platit 58.000 de euro pentru cei 216 metri patrati. Ulterior, spatiul a fost cumparat de Copos cu numai 3.000 de euro. Pina atunci, acel spatiu producea o chirie de peste 800 de euro pe luna.

La Timisoara, spatiul din Augustin Pacha nr. 3, cumparat de Loterie (parter si subsol), este inca in curs de amenajare. "Toate lucrarile de investitii sint facute prin Bucuresti, noi nu am avut nici un rol in acest domeniu. Lucrarile au inceput saptamina trecuta, iar luni sau marti inauguram sediul. Nu stiu exact cind, pentru ca noi sintem o mare retea si trebuie sa asteptam ordinul de sus", spune Mircea Hoara, directorul filialei timisorene a Loteriei Romane. In alte orase din tara, Craiova, Sibiu, Tirgu-Mures, Brasov, Buzau, Focsani etc., in spatiile cumparate de Loterie au fost amenajate agentii loto, insa nici una nu este mai veche de citeva luni.

Curtea de Conturi l-a infundat

Ancheta in dosarul de evaziune fiscala a vicepremierului George Copos a inceput dupa ce mai multe rapoarte a Curtii de Conturi, facute la Compania Nationala Loteria Romana (CNLR), au relevat nereguli in administrarea societatii. Surse judiciare ne-au declarat ca in iunie 2004, in momentul in care s-au inceput cercetarile in acest dosar, procurorii anticoruptie au atasat raporturile anuale ale Curtii de Conturi, privind CNLR, din perioada 2000-2004.

Dosarul intra in competanta DNA, deoarece il privea direct pe actualul director general al Loteriei Romane, Nicolae Cristea, acuzat pentru infractiunea de abuz in serviciu. Aceleasi surse ne-au declarat ca George Copos, care in 2004 nu avea nici o functie publica, a fost inca de la inceputul cercetarilor in vizorul procurorilor anticoruptie.

Loteria Nationala a cumparat, la un pret supraevaluat, de la Ana Electronic, cele 38 de sedii. Ofiteri din cadrul Garzii Financiare si specialisti din DNA au facut pe teren constatarile financiar-contabile, care au confirmat ca pretul cladirilor a fost supraevaluat. Aceleasi surse ne-au mai declarat ca in unele trazactii imobiliare nu au fost platite in totalitate impozitele datorate statului.

Probele certe ale DNA, in acest moment, sint declaratiile mai multor angajati din cadrul societatilor Ana Electronic si CNLR, care au participat la aceste transferuri de proprietate. Vicepremierul Geoge Copos si directorul general CNLR, Nicolae Cristea, sint asteptati saptamina viitoare la DNA, pentru a fi audiati.

Tariceanu e solidar cu Copos

Premierul il apara pe vicepremier, in timp ce PC se victimizeaza, PNL tace, iar PD prin viceliderul Cezar Preda, le cere conservatorilor sa plece de la guvernare.

George Copos nu are de gind sa renunte la functia de vicepremier. El si-a anuntat decizia prin doua comunicate de presa emise joi seara si vineri dupa-amiaza: "In ceea ce priveste activitatea mea ca membru al Guvernului, inteleg sa nu ma sustrag de la indeplinirea obligatiilor ce imi revin, doar pe motivul ca au aparut unele informatii, pina in prezent neconfirmate". Dincolo de siguranta afisata, joi, in timpul sedintei de guvern, Copos a avut o iesire nervoasa.

Folosind ca pretext dezbaterea pe marginea legilor ministrului Vasile Blaga,privind reforma administrativa, Copos l-a intrebat pe premierul Tariceanu cind va numi doi prefecti si de la Partidul Conservator, PC fiind singura formatiune a coalitiei care nu detine aceste pozitii. Dupa o discutie scurta si fara rezultat, George Copos a parasit agitat, spre uimirea colegilor sai, sedinta de guvern. Abia spre seara, ministrii au aflat ca DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui.

Premierul Tariceanu care, in calitate de presedinte al PNL, a deschis usa Internationalei Liberale pentru conservatorii lui Voiculescu, nu are de gind sa-i ceara lui Copos sa demisioneze din functia de vicepremier pe problemele mediului de afaceri: "Investigatiile judiciare efectuate in cazul lui Copos nu impun o demisie a acestuia din functie". Tariceanu umbla cu doua masuri: luni, el ii cerea lui Adrian Nastase sa demisioneze de la presedintia Camerei Deputatilor. Restul liberalilor s-au abtinut ieri de la orice comentarii pe marginea cazului Copos.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.