Procurorii descind astazi la Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor in cautarea rapoartelor pierdute privind conturile Danei Nastase in perioada in care la conducerea Oficiului s-a aflat controversatul Ion Melinescu.

Procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au demarat o ancheta la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor prin care incearca sa dea de urma mai multor documente care au disparut din institutie.

Dosar pierdut

Unul dintre documentele cautate de procurori este chiar dosarul intocmit de Oficiu in 1999 privind tranzactia de 400.000 de dolari depusi de Sorin Tesu in contul Danei Nastase la Bank Austria Creditanstalt Romania SA. Sorin Tesu a declarat ca el a fost cel care a dus-o pe Dana Nastase la Creditanstalt deoarece avea incredere in aceasta banca.

Banii depusi ar fi fost ai sotiei fostului premier a declarat Tesu, care avea sa devina seful de cabinet al lui Adrian Nastase. Dosarul Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor fusese intocmit ca urmare a sesizarii primite din partea Bancii Creditanstalt. Raportul prin care ar fi trebuit sesizati procurorii pentru declansarea unei anchete n-a mai ajuns la Parchet.

Si Bitner era vizat

Mai mult decit atit, surse judiciare sustin ca a existat si o alta sesizare trimisa de aceeasi banca la Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor, in 2000, si care il viza pe omul de casa al familiei Nastase, Alexandru Bitner. Aceleasi surse sustin ca dosarele demarate in urma celor doua sesizari au fost conexate, urmind a fi inaintate Parchetului pentru inceperea unei anchete.

Dosarul n-a mai ajuns la procurori pentru ca, spun sursele noastre, ar fi fost clasat in 2001, cind Adrian Nastase era deja premierul Romaniei. Toate acestea s-au intimplat in perioada in care la conducerea Oficiului s-a aflat Ion Melinescu, acuzat ulterior de mai multe ziare de musamalizarea unor cazuri importante.

Dupa izbucnirea scandalului privind mostenirea familiei Nastase, ,,Evenimentul zilei’’ a dezvaluit existenta raportului din 1999, de la Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor. Parchetul General a solicitat ulterior Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor dosarul privind tranzactia de 400.000 de dolari operata in contul Danei Nastase.

Oficiul a raspuns insa, marti, printr-o sesizare, in care informa Parchetul ca dosarul nu se afla in arhiva institutiei, asa cum ar fi trebuit. O echipa a Parchetului General se va deplasa astazi la Oficiu pentru a incerca sa lamureasca unde, cum si cind ar fi putut sa dispara dosarul.

"Tanti Tamara" colinda Europa

• Le Monde relateaza cazul averii mostenite de Nastase de la "tanti Tamara", sub titlul "Conducatori romani suspectati de averi ilicite". "Nastase se afla in epicentrul acestui seism financiar, politic si mediatic, din cauza unui patrimoniu de zece milioane de euro". Le Monde arata ca, "pentru a asigura Comisia Europeana de dorinta sa de reforma, Parchetul din Bucuresti a anuntat formarea unei comisii pentru analizarea declaratiilor de avere si sesizarea justitiei in cazul unor nereguli".

• "Scandalurile de coruptie ameninta negocierile de aderare a Romaniei la UE", titreaza cotidianul spaniol ABC. Dupa prezentarea cazurilor Nastase si Dan Ioan Popescu, cotidianul subliniaza ca "in Romania cazurile de coruptie se inregistreaza la toate nivelurile administratiei, ale Guvernului si chiar ale puterii juridice". ABC il citeaza pe premierul Tariceanu, care si-a exprimat speranta ca "puterea judiciara sa investigheze in sfirsit scandalurile financiare din ultimii ani si sa ii condamne pe vinovati", pentru ca integrarea Romaniei in UE sa nu fie aminata, posibilitate avuta in vedere de Bruxelles.

• "Socialistii romani in defensiva" titreaza cotidianul elvetian Neue Zurcher Zeitung.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.