Conflictul de la metrou este considerat inchis de sindicate, in urma negocierilor de marti, majorarea salariala oferita de administratia Metrorex fiind de 14 la suta. Ioan Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou si senator PSD, a venit in jurul orei 22.30, la peste doua ore de la incheierea discutiilor cu administratia, la cei aproape o suta de angajati care il asteptau in statia Piata Unirii, pentru a le comunica rezultatul negocierilor.

El le-a spus oamenilor ca s-a ajuns la o intelegere multumitoare pentru ambele parti, fara sa le comunice insa procentul concret de majorare salariala, precizand ca a fost o conditie de negociere ca acesta sa ramana secret. Intrebat de "Curierul National" daca procentul de majorare al salariilor a fost de 6%, liderul sindical a spus: "Nu, de doua ori si ceva procentul dat". Ulterior, fluxurile de stiri au confirmat cei 14%.

"Nu ne putem juca cu oamenii"

Oamenii stransi in statia de metrou, in fata sediului USLM, au fost multumiti de rezultatul intalnirii cu administratia, desi liderul lor nu le-a spus cu cat le vor creste salariile. Ei sustin insa ca au aflat pe alte cai despre oferta facuta de administratie si acceptata de sindicate. "Sunt multumit de rezultate. Acesta a si fost procentul cerut", ne-a spus Radoi.

Acesta a adaugat ca "indiferent de speculatiile din presa, si nu numai, am facut bine ca am declansat greva. Nu ne putem juca cu oamenii". Sindicatele si administratia Metrorex s-au intalnit, marti dimineata, pentru a discuta pe tema cresterii salariilor. La cateva ore de la inceperea intalnirii, in jur de o suta de angajati ai regiei s-au strans, pentru a doua zi consecutiv, in fata sediului USLM din statia Piata Unirii, asteptand finalul negocierii si amenintand cu radicalizarea protestelor.

Un astfel de protest "este putin in afara legii"

In prima faza, administratia Metrorex a propus liderilor sindicali, la negocierile de marti, o majorare a salariilor cu aproape zece la suta, in doua transe. In jurul orei 16.30, Marian Artimon, lider in cadrul USLM, a venit in fata oamenilor si i-a anuntat ca administratia a propus cresterea salariilor cu sase la suta de la 1 februarie si cu trei la suta de la 1 septembrie. Oferta ii nemultumise pe cei o suta de angajati, care au inceput sa strige "Rusine!" si "Greva!".

Ei sustineau ca iau in calcul o posibila greva inaintea datei de 23 ianuarie, stabilita de ei pentru oprirea lucrului, chiar daca recunosc ca un astfel de protest "este putin in afara legii". Administratia a facut o noua oferta, pe marginea careia discutiile au continuat pana in jurul orei 20.00 si care a fost acceptata de sindicate.

Rezultatul negocierilor, purtate la Ministerul Transporturilor, a fost inclus intr-un proces-verbal. Sindicatele de la metrou au cerut in principal o crestere la 150 de euro a salariului minim prins in grila de salarizare, ceea ce ar fi presupus o majorare de 20 la suta. In lipsa unui buget aprobat al regiei, in discutiile dintre sindicate si administratie nu a putut fi avansat nici un procent concret de majorare salariala.

Sindicalistii din cadrul regiei Metrorex au oprit activitatea, in 11 ianuarie, intre orele 4.00 si 6.00, cerand un salariu minim de 150 de euro si conditii de munca mai bune, fiind a doua greva de avertisment care are loc la metrou in interval de numai doua luni. Ei au stabilit sa intre in greva generala in 23 ianuarie, in cazul in care nu ajungeau la o intelegere cu administratia privind cresterea salariilor. Salariul mediu brut la metrou este - potrivit sindicatelor - de 8,6 milioane de lei, iar ultima majorare salariala a fost acordata in octombrie 2004, fiind de 17 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.