Asociatiile Revolutionarilor, intrunite, ieri, intr-o conferinta de presa, si-au exprimat indignarea ca actualul avocat Gheorghe Diaconescu, implicat in reprimarea manifestatiilor de la Timisoara, este aparatorul lui Nastase in dosarul privind modul de dobandire a averii acestuia.

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, a criticat dur modul in care autoritatile tergiverseaza dosarele privind "multe aspecte importante referitor la ceea ce a insemnat Revolutia Romana". Maries este de parere ca "umbra lui Iliescu bantuie inca printre scaunele inalte ale institutiilor publice", incercand sa acopere adevarul "murdar".

"Aceasta filiera cu numerosi Iliesti are grija sa nu se mai faca autopsii, sa piarda cadavre si sa caseze dosare", a avut grija sa dispara mortii de la Timisoara, unii fiind trimisi la Bucuresti si arsi", a declarat, ieri, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989". In sprijinul afirmatiilor sale, acesta a invocat cazul lui Gheorghe Diaconescu, prim-adjunct al procurorului general pe vremea lui Ceausescu, "individ care a fost trimis la Timisoara special pentru musamalizarea multor magarii".

"Adjunct al procurorului Robu, acesta instrumenteaza in 1990 dosarele Revolutiei impreuna cu Dan Ion, sef al Parchetelor Militare in domnia lui Iliescu si Mugurel Florescu...", a explicat Maries, precizand ca asociatia pe care o conduce a solicitat cu mai mult timp in urma anchetatorilor din dosarele Revolutiei sa-l considere "direct invinuit" in acest dosar.

Mai mult, Teodor Maries, cu sprijinul Asociatiei "Memorialul Revolutiei Timisoara", a solicitat Administratiei Prezidentiale sa ia masuri in acest caz, raspunsul primit fiind "cat se poate de ambiguu si neprofesionist". "Este inadmisibil ca acesti golani sa-si faca in continuare de cap si in loc sa fie decapitati devin din ce in ce mai influenti", a continuat Maries.

"Astazi, Gheorghe Diaconescu sta in dreapta lui Mihai Chitac. Aceasta este filiera si modul in care se apara toti cei implicati in represiunea evenimentelor din decembrie 1989", a mai spus Maries, in opinia caruia dosarul Revolutiei Romane, "deja finalizat", a fost inchis la interventia lui Ion Iliescu.

Asociatia 21 Decembrie a mai aratat ca, desi a solicitat, printr-o scrisoare adresata presedintelui Traian Basescu, declasificarea dosarelor ce privesc fapte, persoane si activitati referitoare la Revolutia din decembrie 1989, raspunsul primit nu este in favoarea aflarii adevarului privind natura evenimentelor din acea perioada.

Potrivit raspunsului semnat de consilierul prezidential Sergiu Medar, cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 a facut si face obiectul unor ample actiuni judiciare, demers in care, potrivit Constitutiei, Administratia Prezidentiala nu se poate implica, in baza principiului separatiei puterilor in stat. In situatia in care in timpul urmaririi penale apar documente ce contin informatii clasificate, a caror declasificare este necesara pentru stabilirea adevarului, organele de ancheta penala actioneaza in acest sens, in conformitate cu dispozitiile legale aplicabile in materie, arata Administratia Prezidentiala.

"Declasificarea unor documente aflate in dosare in curs de judecata nu este de competenta Administratiei Prezidentiale, solicitarile persoanelor interesate trebuind sa fie adresate instantei pe rolul careia se afla cauza", se mai arata in raspuns. "Acesta este un raspuns care nu face cinste semnatarului. Fara aceste documente tinute la sertar, nu vom afla intreg adevarul despre evenimentele din decembrie 1989", a replicat Teodor Maries.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.