Cercetarile demarate impotriva lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu sint percepute la Bruxelles drept un „pas inainte“.

"Cred ca lupta impotriva coruptiei este una reala", a declarat ieri Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti. Inainte de "autosuspendarea" lui Nastase, ambasadorul se intreba "cum e posibil ca oamenii politici sa fie necorupti, dar rudele devin foarte bogate fara explicatie?" Si in Parlamentul Euro-pean vocile critice la adresa Romaniei si-au mai imblinzit tonul. Olandezul Joost Lagendijk, unul dintre cei mai vehementi critici impotriva coruptiei din Romania, considera ca cercetarile demarate impotriva fostului premier Nastase constituie "un pas inainte". Europarlamentarul ne-a declarat ieri ca "este corect si bine ca alegatiile impotriva fostului premier Nastase sa fie investigate printr-o ancheta".

Daca in luna noiembrie Lagendijk se intreba ce se intimpla, dupa un an de guvernare, cu cazurile de coruptie despre care a vorbit presa, considerind ca Romania nu a facut progresele cerute de UE, acum europarlamentarul olandez sesizeaza o schimbare: "Se pare ca exista un nou climat in Romania, in care cel putin exista posibilitatea pentru procurori sa demareze aceste anchete. Cred ca acest lucru demonstreaza ca aceasta problema este luata in serios si sper sa fie unul dintre mai multe cazuri care sa arate ca Romania se misca spre Europa, incluzind un sistem judiciar independent, cu procurori care demareaza de la sine cazuri".

Potrivit politicianului olandez " faptul ca au inceput aceste anchete, inclusiv la nivel inalt, prin fostul premier, este mai important decit rezultatul ei, care nu se poate prezice".

Aflate inca intr-un stadiu incipient, cele doua cazuri nu provoaca inca entuziasmul Comisiei Europene. Oficialii de la Bruxelles asteapta mai mult. "O serie de cazuri individuale poate fi foarte semnificativa", ne-a declarat o sursa din Comisia Europeana. Intrebat daca aceste cazuri constituie totusi un pas in directia asteptata de Comisie, oficialul ne-a spus ca "daca ar fi puneri sub acuzare si condamnari pentru cazuri de inalta coruptie, atunci ar fi exact ceea ce Comisia a cerut in mod clar".

Intr-un interviu acordat Academiei Catavencu, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene, declara ca "rubedenii ale lui Nastase pun intrebari presei, dar si oricarui observator strain. Atita timp cit nu apare un raspuns, impresia externa se complica". El a precizat insa ca "domnul Nastase nu apare in rapoartele mele spre Bruxelles, desi Bruxelles-ul are informatii. Noi nu includem in rapoarte ce mosteniri primeste domnul Nastase de la matusi".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.