Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit miercuri intr-o sedinta de bilant, ultima sedinta inaintea prezentarii raportului de activitate pe anul 2005 in fata camerelor reunite ale Parlamentului. Totodata, CSM si-a ales un nou presedinte un nou vicepresedinte, avand in vedre ca mandatele presedintelui Dan Lupascu, si al vicepresedintelui, Liviu Dascalescu, expira joi.

Noul presedinte al CSM este Iulian Galca, presedintele Curtii de Apel Alba Iulia.
Initial nici unul dintre membrii CSM nu a dorit sa candideze la presedintia Consiliului. In aceasta situatie, presedintele inca in exercitiu al CSM Dan Lupascu a fost nevoit sa ceara sa se faca propuneri.
Pentru functia de presedinte a fost propus doar judecatorul Iulian Galca. Acesta declarase anterior ca vrea chiar sa se retraga din CSM.
Iulian Galca a acceptat functia dupa ce a obtinut 14 voturi pentru din 19 posibile. El recunoaste ca la mijloc a fost vorba de un compromis, dar ca a fost dispus sa-l faca pentru: "binele institutiei, pentru necesitatea continuarii activitatii la un nivel bun al CSM".

Iulian Galca admite ca pana acum Consiliul a functionat cu sincope, dar promite el, imaginea CSM va deveni o prioritate pentru el si pentru echipa pe care o va coordona.
De asemenea, promite sa faca o echipa buna cu noul vicepresedinte ales, Cristian Del Iorga. Acesta din urma inlocuindu-l pe Liviu Dascalescu.
Critici la adresa CMS
Prezent la reuniune, presedintele Traian Basescu a afirmat ca singurele probleme din domeniul justitiei cu consecinte in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar fi legate de procedurile judiciare.

"Faptul ca intr-o instanta, cineva care nu vrea sa fie judecat, amana in mod repetat termenele procesului, face ca actul de justitie sa se penibilizeze", a declarat presedintele Basescu.
Probleme de imagine
O alta tema invocata de presedinte a fost cea a imaginii proaste a institutiei.
"In raport cu guvernarea trecuta, v-ati transformat in ministrul justitiei. Sunteti ca doamna Stanoiu. Numai ca va numiti CSM", a declarat presedintele.
Schimbarea perceptiei despre CSM depinde de componenta Consiliului, a mai spus presedintele Basescu.

Afirmatia este o trimitere directa la o serie de membri controversati ai consiliului.
La randul sau, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu a comentat in termeni critici mersul reformei in justitie. Viorica Costiniu a spus ca magistratii nu se simt reprezentati de CSM.
"Un joc politic periculos"
Totodata, doamna Costiniu a atras atentia asupra a ceea ce a numit "atragerea justitiei intr-un joc politic periculos".

"Cred ca justitia este atrasa de executiv intr-un joc politic periculos. Dar nu ne este teama, am mai trecut prin asta. Eu am crezut ca am terminat cu aceste modalitati. Este nefiresc ca de la varful autoritatilor statului sa fie tras de urechi judecatorul sau procurorul care instrumenteaza un caz", a spus Viorica Costiniu.

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, prezent la sedinta de bilant, a reluat si el tema imaginii ale institutiei.
"CSM trebuie sa-si asume impactul hotarator asupra rezultatelor si nivelului de performanta ale Justitiei. Si a imaginii inca neclare pe care sistemul judiciar o proiecteza in societatea romaneasca si in cea europeana", a declarat domnul Scheele.

Importanta CSM in reforma justitiei este covarsitoare, avand in vedere faptul ca acest Consiliu este singura institutie abilitata sa faca propuneri presedintelui Romaniei de numire a judecatorilor si procurorilor, precum si singura instanta care poate destitui judecatori din functie, pentru abateri foarte grave.
CSM este format din 15 judecatori si procurori, alesi dintre magistrati si confirmati de Parlament.
In ceea ce priveste evaluarea prezentata de insusi presedintele CSM, Dan Lupascu, aceasta a identificat ca principala problema numarul insuficient al magistratilor.

Domnul Lupascu a explicat ca numarul de dosare este mult prea mare fata de numarul de magistrati.
CSM si "criza magistratilor"
Dan Lupascu a mai afirmat, adresandu-se direct presedintelui Traian Basescu, ca CSM este o institutie unde "se arunca cu bolovani in special din interior".
Un alt aspect mentionat de presedintele CSM este credibilitatea Consiliului.
"E o problema care ar trebui sa ne puna pe ganduri", a continuat Dan Lupascu.

La randul sau, ministrul justitiei, Monica Macovei, a spus ca depinde numai de cativa membri ai CSM ca problema credibilitatii sa fie rezolvata.
"Imi doresc foarte mult ca CSM, la care tin foarte mult, sa isi rezolve aceasta problema de imagine in 2006."

"Iar persoanele care pot rezolva aceasta problema din interiorul Consiliului ar trebui sa reflecteze asupra a ceea ce este mai important: persoana lor? Activitatea lor profesionala? Apartenenta lor la Consiliu cu orice pret? Sau interesul public de a avea un Consiliu credibil?" a spus ministrul justitiei.
E nevoie, a mai spus ea, de responsabilizarea magistratilor. Independenta judecatorilor este garantata si depinde de fiecare magistrat in parte ca ea sa fie aplicata, a conchis ministrul justitiei.
Cat priveste criza magistratilor, ea este pusa de ministrul Macovei pe seama ineficientei in organizarea concursurilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.