Presedintele Traian Basescu a pus pe seama unor "grupuri de interese" pretul ridicat al gazului metan importat din Rusia.

"Prin vara anului trecut, vorbeam de grupuri de interese in jurul ministerului industriilor, pentru ca acum sa constatam ca avem cel mai ridicat pret la gaze."

"Acest tip de activitate care vizeaza actualele structuri de putere trebuie sa fie prioritare pentru politia romana, in vederea mentinerii unui mediu de afaceri curat, pentru mentinerea unei administratii curate", a spus presedintele Basescu.
Codut Seres il contrazice pe Traian Basescu
Criticile cu privire la pretul prea mare pe care l-ar plati Romania pentru gazele importate de la firma Gazprom din Rusia au aparut saptamana trecuta, in urma disputei dintre Rusia si Ucraina cu privire la pretul pe care il plateste Kievul.
Oficialii din domeniul economic au fost acuzati ca pretul cu care firmele romanesti cumpara gaze naturale din Rusia, ar fi mai mare decat cel platit de alte state europene. Afirmatia a fost negata vehement in primul rand de ministrul economiei, Codrut Seres.

Romania plateste acelasi pret pe care il platesc si alte state pentru gazul importat din Rusia. - Codrut Seres

"Romania plateste acelasi pret pe care il platesc si alte state pentru gazul importat din Rusia. Recent, ministrul energiei din Bulgaria a anuntat ca tara sa a platit in decembrie circa 257 de dolari pe mia de metri cubi. Termoelectrica a platit un pret de 254 de dolari pe 1000 de metri cubi de gaze importati in decembrie", a spus ministrul economiei.
Potrivit celor mai recente declaratii ale oficialilor din ministerul economiei, pentru luna ianuarie a acestui an companiile romanesti vor plati facturi cu valori cuprinse intre 270 si 276 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale din import.

Plateste Romania mai mult ca alte state?

Companiile romanesti care opereaza in domeniul gazelor au contracte de import de gaze cu doua firme: Vinters-hal si Imex Oil. Furnizorul acestora este compania Gazprom din Rusia.
Despre Imex Oil nu se poate insa spune ca ar fi intrat efectiv pe piata romaneasca pentru ca potrivit Directorului de la directia de preturi a autoritatii de reglementare in domeniul gazelor naturale, Gabriel Sarbu, contractele cu aceasta firma sunt cu livrare la granita Romaniei.

Vinters-hal insa, companie din care Gazprom detine jumatate, are se pare o traditie indelungata in Romania.
"Vinters-hal importa gaze pentru Romania din 1994. Aceasta firma a fost folosita de Romgaz, iar apoi de frimele desprinse din aceasta, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud", a declarat la BBC Gabriel Sarbu.
Asadar contractul initial cu Vinters-hal a fost incheiat de fosta regie autonoma Romgaz, pe vremea cand aceasta avea capital integral de stat.
Potrivit lui Gabriel Sarbu din 1994 pana acum, pretul platit de Romania a respectat in general cotatiile de pe piata internationala.

Vinters-hal importa gaze pentru Romania din 1994.

Aceasta firma a fost folosita de Romgaz, iar apoi de frimele desprinse din aceasta, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. - Gabriel Sarbu

Pretul mediu platit de companiile romanesti in 2005, pentru mia de metri cubi a fost de 218 dolari pentru un volum de circa 6 miliarde de metri cubi.
Reprezentantii ministerului economiei afirma ca tot atat a platit si Ungaria, insa pentru 16 miliarde de metri cubi importanti. Plateste Romania mai mult decat alte state care importa gaze pe aceeasi filiera?
"Cifra pretului nu este relevanta deoarece se compara conditii contractuale diferite: daca livrarea se face constant, daca se face vara sau se face iarna, cum se fac platile. Numai daca ansamblul conditiilor contractuale este identic, atunci putem face comparatia", spune Gabriel Sarbu.

Cifra pretului nu este relevanta deoarece se compara conditii contractuale diferite: daca livrarea se face constant, daca se face vara sau se face iarna, cum se fac platile. - Gabriel Sarbu

Cat despre durata contractelor, ministerul economiei informaza ca majoritatea companiilor au incheiat contracte de import pe termen scurt. Electrocentrale Bucuresti de exemplu pana in 2007.
Distrigaz sud si Romgaz au contracte pana in 2012 iar Distrigaz sud pana in 2011. Detalii cu privire la pret urmeaza sa fie transmise autoritatii de reglementare zilele acestea.
Potrivit agentiei de stiri Associated press in 2006, media pe care o platesc statele Uniunii Europene la importul de gaze este de 240 de dolari. Romania plateste 280, iar Belarus, de exemplu 47 de dolari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.