Tentativa directorului Dinu Zamfirescu de a arde o arhiva de la Paris a deschis o cutie a Pandorei la Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER), finantat de Guvern si acuzat ca e construit pe relatii de cumetrie politica.

Infiintat in 2003 de Adrian Nastase si avindu-l in frunte pe liberalul Dinu Zamfirescu, INMER a ajuns in centrul unui scandal anul trecut, cind presedintele a dispus sa se arda mare parte din asa-numita "arhiva Gane", adusa de la Paris de vicepresedintele institutului, Adrian Niculescu. O arhiva de interes national si cu documente cel putin lizibile, sustine acesta din urma, din care, in opinia presedintelui insa, nu putea fi utilizata decit o treime. Arhiva contine in mare parte corespondenta arhitectului Stefan Gane, exilat la Paris si decedat in 1988, care a luptat impotriva demolarilor dispuse de regimul comunist in Bucuresti.

Demitere semnata de Tariceanu

Cum una dintre menirile INMER este aceea de a recupera toate documentele produse de exilul romanesc, Adrian Niculescu a plecat la Paris pentru a recupera aceasta arhiva de la proprietarul sau actual, Pierre Rosetti, care o tinuse insa intr-un subsol ce fusese inundat. "Timp de sase luni, domnul Niculescu s-a dezinteresat complet de aceasta arhiva, pe care a depozitat-o intr-un dulap din institut. Doua treimi dintre documente erau mucegaite si inutilizabile", spune presedintele. Niculescu sustine insa ca nu a fost informat si a aflat intimplator ca documentele mai deteriorate urmau sa fie arse, reusind sa opreasca insa actiunea si sa predea in cele din urma arhiva la Facultatea de Arhitectura.

Desi l-a reclamat la Ministerul Culturii pe Dinu Zamfirescu, el insusi a fost cel demis ulterior de primul-ministru Tariceanu, la propunerea presedintelui. "Motivul a fost lipsa de activitate a dlui Niculescu, a carui contributie a existat doar pentru infiintarea institutului, nu si dupa aceea", sustine Zamfirescu. In replica, Niculescu acuza faptul ca Matei Cazacu, cel numit in locul sau, se ocupa cu atit mai putin de institut, locuind la Paris. "Asigura un contact direct cu exilul", il combate Zamfirescu.

Cumetrii in reciprocitate

Calitatea de membru cunoscut si foarte vechi al PNL a lui Dinu Zamfirescu a facut ca in scandalul "arhivei Gane" sa se banuiasca un substrat politic. "Protectia de care se bucura domnul Zamfirescu are in mod clar fundamente politice", acuza Niculescu, care l-a dat in judecata pe Tariceanu, seful de partid al lui Zamfirescu, motivind ca numirea sa, in 2003, a fost facuta pe cinci ani. Zamfirescu catalogheaza drept "minciuna sfruntata" aceasta acuzatie, insa nu neaga ca unii dintre angajatii de la institut provin din PL’93, partid la care a fost cofondator alaturi de Dinu Patriciu si Horia Rusu, si de la Fundatia "Horia Rusu". Este vorba de Veronica Nanu, sefa de cabinet, logodnicul acesteia, Iulian Minzu, director de cabinet, si Pompiliu Orbulescu, director. "Si care este problema? Si domnul Niculescu si-a adus apropiati la institut, pe consilierul Nicolae Merisanu si pe cercetatoarea Mihaela Toader", acuza Zamfirescu.

Bani tocati pe lucrari discutabile

Scandalul arhivei "Gane" a scos la iveala si alte disfunctii de la INMER. Colegiului Stiintific nu a fost convocat de mai bine de un an, iar unele dintre lucrarile editate sint considerate de calitate discutabila. De exemplu, la volumul "Comandanti fara armata", (Editura "Pro Historia", 2005), apare coautor si Veronica Nanu, care are studii de chimie si doar a tehnoredactat lucrarea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.