Ce cauta libanezul Fahti Taher alaturi de Condoleezza Rice intr-o fotografie festiva? Probabil curtoazie tipic araba. In momentul realizarii fotografiei, se purta un acerb razboi juridic intre Primaria comunei Voluntari si Scoala Americana, pe seama taxelor pe care aceasta din urma le datoreaza, dar nu vrea sa le plateasca bugetului local. Doua completuri ale aceleiasi instante au dat verdicte total opuse. Iar Fahti Taher e unul dintre patronii Scolii Americane, pe care Condoleezza Rice a vizitat-o cind a venit la Bucuresti.

Conducerea "The American International School of Bucharest LLC", numele din acte al Scolii Americane, a primit pe 3 martie 2004 o instiintare de plata din partea Primariei Voluntari, judetul Ilfov, pentru o suma de aproape 11 miliarde de lei, bani reprezentind impozitul pentru anul respectiv, pe cladirile si terenul scolii.

Conducerea Scolii a contestat in instanta plata, invocind prevederile unui Acord incheiat in 1995 intre guvernele Romaniei si SUA, in care se prevede ca organizatiile americane care desfasoara programe de asistenta ale SUA in Romania sint scutite de la plata taxelor si impozitelor pentru anumite bunuri mobile si alte obiecte utilizate in cadrul programelor.

Aceeasi instanta, sentinte diferite

Incidentul nu era nou. In 2003, conducerea Scolii Americane refuzase, de asemenea, in instanta, plata pentru impozitul aferent acelui an. Desi pornite la un an distanta, pe o speta identica, sentintele s-au pronuntat la interval de o luna, in primavara anului trecut. Pe 25 aprilie 2005, Curtea de Apel Bucuresti a dat cistig de cauza Scolii Americane in procesul privind impozitul datorat pentru anul 2003.

In schimb, pe 30 mai 2005, un alt complet de judecata, de la aceeasi Curte de Apel, a dat cistig de cauza Primariei Voluntari in procesul privind impozitul pe 2004. In baza ultimei decizii, reprezentantii primariei au inceput procedurile de executare silita a Scolii Americane pentru datoria de aproape 11 miliarde de lei. Sentintele diferite se datoreaza interpretarii unor texte de lege.

O sintagma interpretata diferit de judecatori

Scoala Americana a fost aprobata prealabil, in vederea recunoasterii prin hotarire judecatoreasca, pe 28 octombrie 1999, printr-o Hotarire de Guvern semnata de premierul Radu Vasile si de inca cinci ministri. In respectiva hotarire, se spune la art. 3 ca "scoala reprezinta o forma de asistenta in cadrul Acordului incheiat intre guvernele Romaniei si SUA".

Scoala Americana a refuzat sa plateasca Primariei Voluntari impozitul pe cladire si teren, deoarece in acordul dintre cele doua state, incheiat in 1995, la art.3 A, se spune ca "serviciile, bunurile de folosinta indelungata si cele consumabile, cit si alte obiecte utilizate in cadrul programelor de asistenta acordata de catre SUA" sint scutite de la plata tuturor taxelor si impozitelor.

In varianta din limba engleza a acordului, sintagma "alte obiecte" este exprimata prin "other property". In cadrul primului proces, avocatii Scolii Americane au pledat ca aceasta sintagma se poate traduce si prin "alte proprietati", termenul referindu-se astfel si la bunurile imobile - teren si cladiri, argument acceptat de instanta.

Cea de-a doua instanta, care a dat dreptate Primariei Voluntari, a considerat ca valida sintagma "alte obiecte", pentru ca asa apare ea in traducerea romaneasca a acordului, publicata ca atare in Monitorul Oficial. "Noi am inceput procedurile pentru a executa silit Scoala Americana. Demersul nostru se bazeaza pe decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel", ne-a declarat Marius Ghincea, secretarul Primariei Voluntari. "Noi vom contesta executarea silita, invocind prevederile Acordului incheiat intre Romania si SUA", ne-a spus Ana Diculescu-Sova, avocata Scolii Americane.

Condoleezza Rice s-a pozat cu Taher

In plina disputa judiciara, Scoala Americana a primit un ajutor de imagine nesperat. Secretarul de stat american Condoleezza Rice, in scurta sa vizita de trei ore in Romania, a vizitat si Scoala Americana. In fotografia de grup facuta cu acel prilej, unul dintre patronii scolii, Fathi Taher, controversatul om de afaceri libanez, s-a fotografiat chiar linga Condoleezza Rice. Citeva zile mai tirziu, toti parintii care au copii la Scoala Americana au primit aceasta poza pe e-mail.

In urma cu doar citeva saptamini, presedintele Basescu a cerut oamenilor sai sa aiba grija ca Taher sa nu urce cu el in avionul prezidential care mergea in Iordania.

"Nu vreau ca din delegatia presedintelui sa faca parte oameni de afaceri care au datorii la stat", a motivat Basescu. Plecat acum din tara, Fahti Taher nu a putut fi contactat nici telefonic.

Scoala Americana functioneaza pe alte legi
Statutul Scolii Americane este destul de controversat, daca e sa analizam punctele de vedere exprimate de autoritatile romane si de directorul institutiei de invatamint.

Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamintului Preuniversitar nu a acreditat Scoala Americana, prin urmare actele eliberate de aceasta scoala nu sint recunoscute de institutiile romanesti. Un copil care termina Scoala Americana nu poate sa se inscrie la o Facultatea din Romania, decit dupa o serie de examene prin care sa i se echivaleze studiile. "Scoala Americana nu poate fi acreditata in Romania, fiindca ea functioneaza in afara sistemului romanesc. Parintii romani care isi dau copiii la aceasta scoala ar trebui sa se informeze in prealabil cu privire la valabilitatea diplomelor eliberate de aceasta scoala", ne-a declarat Constanta Mihaila, vicepresedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Preuniversitar.

In replica, directorul Scolii Americane, dr. Arnold Bieber, ne-a precizat urmatoarele: "Scoala Americana Internationala din Bucuresti si-a indeplinit misiunea ei de a oferi o pregatire educationala de exceptie elevilor americani, romani si celor apartinind comunitatii de ex-patriati, cuprinzind peste 50 de nationalitati. Scoala este acreditata de New England Association of Schools and Colleges, fapt care ii permite institutiei noastre sa ofere elevilor ei diploma de absolvire a unui liceu american.

Scoala Americana Internationala din Bucuresti este acreditata integral de Council of International Schools si este singura scoala din Romania autorizata sa ofere elevilor prestigioasa diploma de Bacalaureat International, precum si programele IB Primary Years Program si IB Middle Years Program.

Scoala Americana Internationala din Bucuresti si-a respectat obligatiile legale si financiare si va continua sa faca acest lucru".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.