Dupa zile in sir de acuzatii reciproce si dispute, Rusia si Ucraina au anuntat ca au ajuns la un acord in disputa privind gazele.

Presedintii companiilor nationale de gaz ale Rusiei si Ucrainei au tinut o conferinta de presa in care au dat detalii despre acordul care pune capat crizei, subliniind ca ambele parti sunt multumite de intelegerea la care s-a ajuns

Acordul permite atat Rusiei cat si Ucrainei sa obtina ceea ce au dorit.

Este vorba de o schema de pret complexa, care va include un intermediar.
Rusia nu va mai vinde gaze direct Ucrainei ci unei companii intermediare, la pretul pe care Moscova l-a cerut de la bun inceput, adica 230 de dolari pe 1000 de metri cubi.
Ulterior, Ucraina va cumpara gaz de la compania intermediara, la un pret mult mai mic, de 95 de dolari pe 1000 de metri cubi - un pret pe care Kievul si-l poate permite.

Compania intermediara se numeste Rosukrenergo, este o firma ruso-elvetiana, si va putea vinde Ucrainei gaze la un pret mai mic fiindca primeste gaze la un tarif redus si din Turkmenistan.
Asta inseamna ca, potrivit intelegerii din prezent, Ucraina va primi un amestec de gaze din Rusia si Turkemenistan, la un pret mediu.
Anterior, Ucraina importa gaze din Turkmenistan la pretul de 50 de dolari pe mia de metri cubi.

Garantii pentru exporturile catre Europa

Presedintele companiei ucrainiene Naftogaz, Alexi Ivcenko, s-a declarat multumit de rezultatul negocierilor de peste noapte.
"Am ajuns la un acord benefic pentru ambele parti, care va permite Ucrainei sa acopere necesarul de gaz al tarii si va permite Rusiei in continuare sa exporte gaz catre Europa tranzitand Ucraina", a spus presedintele Naftogaz.

El a precizat si ca Gazprom va plati Kievului un tarif majorat - de un 1.60 de centi pe 1000 de metri cubi la 100 de kilometri, fata de 1.09 dolari cat era pana acum - pentru folosirea sistemului de conducte ucrainian cu ajutorul caruia Rusia exporta gaze in Europa.
La randul sau, presedintele companiei rusesti Gazprom, Aleksey Miller, s-a declarat increzator ca acordul la care s-a ajuns cu Ucraina va linisti si Europa.

"Suntem convinsi ca acordul aduce si garantii pentru securitatea exporturilor de gaze din Rusia catre Europa si va fi o baza pentru dezvoltarea cooperarii energetice dintre Rusia si Ucraina, in conformitate cu principiile economiei de piata", a adaugat presedintele Gazprom.
Rusia a intrerupt la 1 ianuarie furnizarea gazelor catre Ucraina fiindca autoritatile de la Kiev au refuzat sa semneze un nou contract cu Moscova care prevedea majorarea de patru ori a pretului perceput de Rusia pentru gaze.

Pana in prezent, Rusia a vandut Ucrainei gaz la pretul de 50 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, dar de la 1 ianuarie Gazprom a cerut de peste patru ori mai mult, adica 230 de dolari pe mia de metri cubi, un pret pe care Ucraina nu si-l putea permite.
Intelegerea care era valabila inainte de acest conflict prevedea ca Ucraina primea gaz ieftin din Rusia, in vreme ce Rusia folosea conductele de transport ale Ucrainei pentru gazul pe care il exporta in alte tari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.