Anul acesta nu va fi atit de tumultuos ca 2005, dar va fi cu siguranta mult mai important. Se decide integrarea, Basescu va trebui sa joace altfel, inflatia ne va da iarasi batai de cap, vom putea lua credite, insa nu atit de usor ca anul trecut, iar la Campionatul Mondial de Fotbal nu vom putea tine cu Romania.

Pentru Traian Basescu, 2006 va fi un an ceva mai modest. In 2005 si-a marcat teritoriul de presedinte-jucator. In anul care abia incepe va incerca, cel mai probabil, sa devina un presedinte-constructor. Subiectul "razboiul Palatelor" va trece in plan secund. Pentru premierul Calin Popescu Tariceanu, 2006 va fi un an mai bun decit precedentul. Tema integrarii va da tonul guvernarii, el avind, astfel, mari sanse sa ramina premier si in acest an. Evident, anticipatele sint de-a dreptul improbabile. PNL si PD nu vor fuziona.

In coalitie, PC si UDMR isi vor radicaliza pozitiile si agendele, dar nu o vor parasi. PSD va fi dominat de competitia dintre Geoana si Nastase, dar sfirsitul anului il va prinde pe Geoana cu un pas inainte. Evident, nici in acest an Iliescu nu va renunta la politica. Vom avea, cel mai probabil in toamna, alegeri pentru Parlamentul European, dar si referendum pentru modificarea Constitutiei. Iar, ca cireasa pe tort, UE ne va da in acest an unda verde pentru integrarea in 2007.

Cu ochii pe punga

Si din punct de vedere economic, anul acesta va sta sub semnul integrarii, care presupune alinierea unor tarife la nivelul celor din UE. Cu alte cuvinte, vom avea preturi ceva mai mari decit anul trecut. Inflatia va fi mai mica decit in 2005, undeva in jur de 6-7%. Vom continua sa luam credite de la banci, insa nu la fel de multe ca anul acesta. Salariul mediu va continua sa creasca, semn ca muncim din ce in ce mai bine. O data privatizarea incheiata, cei mai puternici oameni din politica economica vor ramine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. Vor avea loc cinci sau sase lansari de autoturisme, care vor avea impact pe piata, printre care Loganul break. Iar in computere isi va face aparitia microprocesorul cu doua creiere.

La termen, in 2007

Europenii vor trebui sa decida de ne accepta ori nu la termen, pe noi si pe bulgari. Previziunile noastre sint ca Romania si Bulgaria va adera la termen, pe 1 ianuarie 2007. Tot europenii vor trebui sa gaseasca o solutie privind statutul regiunii Kosovo si vor trebui sa vada daca mai pot resuscita proiectul Constitutiei UE, respins de Franta si Olanda anul trecut. Alegeri vor fi in Italia si Austria. Angela Merkel va fi omul cheie, responsabil cu resuscitarea proiectului european, Tony Blair e pe duca, la fel si Chirac. Iranul va fi cel mai cel mai greu dosar cu care se vor confrunta democratiile occidentale. Vor fi alegeri cruciale in Belarus. La sfirsitul anului se va incheia si mandatul lui Kofi Annan la ONU.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.