Romania ar putea fi una dintre locatiile favorite pentru amplasarea unei baze a scutului antiracheta american dupa modelul celor din Alaska si California, care ar proteja atat Europa, cat si estul Statelor Unite, afirma ieri The Washington Times. Conform ziarului american, tarile preferate de autoritatile americane pentru a amplasa o astfel de baza sunt Polonia, Cehia, Ungaria si Romania.

O baza antiracheta amplasata in aceasta regiune ar oferi protectie impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune lansate impotriva Americii de Nord si a celor cu raza medie de actiune care ar avea ca tinta Europa. Conform unor surse, Missile Defense Agency, agentia care coordoneaza proiectul, ar dori ca noua baza sa fie construita in 2008, dar bugetul de care beneficiaza nu permite acest lucru.

Oficiali de la Casa Alba incearca sa includa fondurile necesare in bugetul pe anul 2007, pentru ca baza sa poata fi construita inainte de incheierea mandatului presedintelui George W. Bush. Potrivit cotidianului american, amplasarea bazei antiracheta in Polonia ar reprezenta un avantaj politic si militar. Polonia are un nou Guvern proamerican si este pe cale sa se afirme ca un important membru al Noii Europe.

Amplasarea bazei in aceasta tara ar consolida alianta militara a Statelor Unite cu Polonia si ar reprezenta un pas inainte in directia crearii unui mecanism global de aparare antiracheta. Moscova se teme insa ca o baza a scutului antiracheta pe teritoriul acestei tari ar putea fi folosita impotriva sa. Autoritatile americane au dat insa asigurari ca o eventuala baza in Polonia ar avea insa strict obiective de aparare.

Actualele baze din cadrul scutului antiracheta protejeaza vestul Statelor Unite si interesele americane si ale aliatilor din Pacific, insa estul SUA ramane vulnerabil, in conditiile in care Washington si New York, vizate de atacurile Al-Qaida, se afla pe coasta de est.

Moscova a fost iritata de amplasarea bazelor in Romania

Este posibil ca aceasta stire, daca este confirmata oficial, sa nu cada prea bine autoritatilor de la Moscova. Cu ceva timp in urma dupa semnarea acordului dintre Romania si Statele Unite, Moscova a reactionat imediat: "Rusia urmareste cu un deosebit interes schimbarile la nivelul prezentei militare americane in Europa", a declarat seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bruxelles, comentand semnarea intre Romania si SUA a Acordului privind amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei.

Lavrov a mai subliniat ca pentru Moscova este important sa cunoasca scopurile acestor reconfigurari aratand ca Rusia doreste explicatii despre felul in care aceste schimbari se incadreaza in Tratatul privind fortele conventionale in Europa, pe care "in mod regretabil, colegii nostri occidentali nu l-au ratificat", a adaugat ministrul rus.

La acel moment, reactia americana nu a intarziat, Statele Unite incercand, prin vocea ambasadorului la Bucuresti - Nicholas Taubman sa linisteasca autoritatile moscovite. "Rusia nu ar trebui sa aiba nici un motiv de ingrijorare in privinta stabilirii de catre SUA de baze militare pe teritoriul Romaniei, intrucat Moscova este aliatul Washingtonului in lupta impotriva terorismului", a declarat acesta.

Ambasadorul a mai afirmat ca este convins de faptul ca Federatia Rusa isi da seama ca un contingent redus de soldati americani in Romania nu este o amenintare. Potrivit unui oficial american, circa 1.500 de militari americani aflati in prezent in Germania ar putea fi deplasati in urmatorii ani in Romania. De asemenea, alti 1.000 vor pleca spre Bulgaria, tara care spera sa semneze un acord privind amplasarea de facilitati militare americane, in martie anul viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.