MOTO: „Tu, Romanie, care-ti tainuiesti cu smerenie sfintii si-ti uiti cu nepasare martirii“- pr. prof. Dumitru Staniloae

Revolutionarii de la asociatiile "Memorialul Revolutiei" - Timisoara si "21 Decembrie 1989"- Bucuresti pot fi vazuti astazi pe strazile Capitalei, intr-un mars de protest neautorizat. Ei acuza actuala putere de faptul ca il mentin pe demisul general magistrat Samoila Joarza pe scaun de sef al Sectiei Parchetelor Militare, de unde semneaza acte procedurale ce blocheaza anchetarea evenimentelor din decembrie ’89.

"Generalul Joarza a fost demis in luna octombrie anul trecut, in urma protestelor noastre. Desi demis, gen. Joarza a semnat acte prin care ne cerea noua elementele constitutive ale infractiunilor savarsite in noaptea de 21 decembrie ’89 de generalul Gabriel Naghi, care a participat, alaturi de generalii Dumitru Iliescu si Ionel Marin (actual adjunct in SRI), la reprimarea demonstrantilor. Dar el pentru ce a fost platit cu peste 40 de milioane de lei salariu lunar? Din cati procurori exista in Parchetul General, trei stau si unul munceste.

Cam asta este situatia. Si sunt platiti cu sute de milioane de lei. Generalul Joarza nu a facut nici un dosar al evenimentelor din decembrie 1989. A pus numai NUP-uri (neinceperi ale urmaririi penale- n. red.)"- a declarat Teodor Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989" . Revolutionarii cer ministrului Justitiei Monica Macovei si presedintelui Traian Basescu sa-l numeasca pe generalul Dan Voinea in functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare.

Revolutionarii bucuresteni si timisoreni se vor opri astazi in fata Ministerului Justitiei pentru a-i cere ministrului Monica Macovei numirea generalului Dan Voinea in functia de sef al Parchetelor Militare. Peste 60 de semnaturi de la asociatii de revolutionari din toata tara sustin numirea lui Voinea in aceasta functie.

"Generalul Voinea este singurul care a instrumentat cu buna-credinta dosarele evenimentelor din decembrie 1989 si ale mineriadelor. Daca n-ar fi fost el, timisorenii n-ar fi stiut nici astazi unde a fost aruncata cenusa a peste 40 de impuscati in zilele de 17-18 decembrie 1989.

Iliescu a vrut sa ascunda acest adevar, pentru a nu fi obligat sa faca dosare penale impotriva unor ofiteri care i-au oferit serviciile si l-au pus in functia de sef al statului. Voinea a spus adevarul inca din 1990. Ceilalti au facut totul pentru a-l ascunde. Daca n-ar fi fost Voinea, nimeni altcineva n-ar fi indraznit sa trimita generalii-ucigasi in fata instantei de judecata. Asa cum a fost dosarul evenimentelor din Cluj, unde generalii ucigasi au fost condamnati la15-18 ani inchisoare.

Tatal lui Calin Nemes (revolutionar clujean) i-a multumit gen. Voinea. Asa cum au facut-o si timisorenii. Pentru sustinerea lui Voinea au semnat si o mutime de organizatii neguvernamentale, intre care Alianta Civica si Asociatia Fostilor Detinuti Politici" a sustinut Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti.

Generalii Naghi, Iliescu si Marin sunt considerati teroristi

Generalul Naghi este considerat de catre revolutionari "teroristul din decembrie, care a tras in noi, din tab. Generalul Dumitru Iliescu a tras din tanc, ca si generalul, acum sef prin SRI, Ionel Marin. Ei sunt teroristii. Joarza este doar sluga lui Ion Iliescu, din armata sa de slugi care l-au legimat la putere". Cu toate acestea, Naghi detine certificat de revolutionar, pe care Ion Iliescu i l-a innoit anul trecut, dupa cum a prezentat "Averea" in numarul de ieri. Naghi a beneficiat din plin de ajutoarele legii recunostintei lui Iliescu. I s-au dat si numeroare terenuri, de sute de mii de dolari, in zone rezidentiale.

Teodor Maries considera ca dosarul evenimentelor din Bucuresti a fost blocat mereu, in cei 16 ani, deoarece din Capitala au pornit ordinele de reprimare, atat pana la data de 22 decembrie, cat si dupa. Pentru Maries, "calaii din decembrie 1989 au fost protejati de un singur individ: Ion Iliescu, care s-a erijat in emanat, care isi asuma meritele. Adevarul este ca Ion Iliescu a iesit din barlog, alaturi de ai lui, atunci cand nu mai exista nici un risc. Ca sa se erijeze in conducatorii Romaniei.

Victimele nu suntem numai noi, revolutionarii, ci intregul popor, pentru ca din acel moment a inceput impartirea averii nationale intre asa-zisii revolutionari, care nu au avut idealuri. Noi am vrut dreptate, libertate, adevar. Nu am iesit in strada pentru recompense". Revolutionarii solicita cercetarea penala a lui Samoila Joarza, inculparea lui Ion Iliescu precum si a tuturor vinovatilor, protejati pana acum de sistemul represiv, care s-a mentinut mereu in structurile de putere.

Presedintele Basescu, avertizat de revolutionari

"De ce domnul presedinte Traian Basescu pleaca urechea la ce-i spune acest general Degeratu ( consilier prezidential-n.red.), care a participat la reprimarea demonstrantilor din Cluj. Stim ca Degeratu blocheaza numirea lui Voinea in functie. Daca va fi numit altcineva, primul care se va aseza pe scaunul de sef al Sectiei Parchetelor Militare voi fi eu, Teodor Maries, asa cum am facut anul trecut, cand la putere era Ion Iliescu. Ce dosare au facut oamenii lui Iliescu? Am gasit dosare cu cei ucisi, in care era doar o declaratie a unei rude, care mentiona ca a ridicat trupul victimei de la Morga. Asta era ancheta oamenilor lui Joarza si ai celor care conduc acum Sectia parchetelor Militare. Asa am gasit sute de dosare. Acesti procurori au primit salariile de pomana. Ar trebui facuta o ancheta interna si obligati apoi sa restituie banii la buget, pentru a fi redistributi pensionarilor", a sustinut Maries.

Teroristii trebuie cautati in Securitate, Militie, Armata

Revolutionarii cred ca, dupa 22 decembrie 1989, au existat de 10 ori mai multe victime. Multe decese nu au fost declarate de frica. Exista eroi, inmormantati la sate, despre care abia acum s-a aflat. Multi sunt fosti militari in termen. Se contureaza peste 3.000 de morti in decembrie 1989. Ancheta este facuta de catre generalul Dan Voinea, cu sprijinul asociatiilor de revolutionari. Prezent la conferinta de presa a revolutionarilor, Voinea a afirmat ca a deschis dosarele in urma plangerilor inaintate, anul trecut, de catre asociatiile de revolutionari.

"Procurorul general Ilie Botos mi-a repartizat dosarele sa le instrumentez. In dosarele cu victimele din Bucuresti din 21 decembrie erau sute de solutii de clasare, care nu au fost comunicate victimelor-oameni batuti, torturati, lipsiti de libertate pe la sectiile de Militie sau la arestul din Jilava. Aceste victime aveau dreptul legal la un raspuns din partea Parchetului. Acum, revolutionarii vin la noi sa dea declaratii pentru ca au nevoie de acte pentru preschimbarea certificatelor de revolutionar. Noi ii audiem.

Am infirmat sute de NUP-uri. Pentru victimele de dupa 21 decembrie, am identificat, la reconstituire, pe teren, cine a tras. Am audiat mii de oameni, chiar aici in sediul asociatiei sau la Cimitirul Eroilor. Am ales sa audiez aici pentru ca oamenii au confortul psihic pentru a face marturisiri complete. Si asa am aflat o multime de evenimete inedite. Am gasit, spre exemplu, timisoreni care au venit in Bucuresti, pentru a sparge mitingul lui Ceausescu. Ei au strigat atunci 'Jos Comunismul>>. Sentimentul anticomunist, nascut la Timisoara si extins, din 21 decembrie, la Arad, Cluj, Sibiu, Brasov, Bucuresti, a fost transformat, in seara zilei de 22 decembrie 1989, in sentiment antiterorist.

Toata lumea alerga dupa teroristi, nimeni nu-i mai invinuia pe comunisti. A fost inventat un inamic invizibil, propagat prin televiziune, prin radio si prin presa scrisa a acelor zile. A fost o diversiune pentru a deturna scopul anticomunist al manifestatiilor de la Timisoara. Raspunderea penala a autorilor crimelor este de doua ori mai mare: s-a trecut la atac armat asupra cetatenilor pasnici, care au fost ucisi si in locuintele lor de gloante, precum si la atac asupra institutiilor statului , care nu mai era condus de inamic. Inamicul (sotii Ceausescu) fugise. S-a declansat un adevarat razboi. Iata pana unde a mers dementa unui aparat represiv pentru a-si mentine puterea", a sustinut gen. Dan Voinea, intr-o ampla argumentatie facuta in fata presei.

Ion Iliescu este printre invinuiti

Voinea considera ca Justitia trebuie facuta pentru victime. Daca in dosare se dau "NUP"-uri, nu se poate considera ca s-a facut Justitie. In decembrie 1989, sunt mii de victime fara vinovatie, pentru care s-au pus NUP-uri. Nu exista nici o justificare pentru represiunea militara impotriva oamenilor pasnici. Astazi exista multi care sustin ca la o revolutie se moare, se trage cu arma, ca asa e normal. Asta invoca ofiterii si oamenii politici audiati pana acum in dosar. Numai ca la noi victimele sunt persoane care nu fac parte din obiective militare, aflate in conflict intre ele.

Si din audierile a mii de persoane rezulta ca de la o confruntare ideologica s-a ajuns la una belicoasa-un adevarat razboi. De asemenea, Voinea sustine ca din anchetele de pana acum rezulta ca a existat un centru de comanda la MAPN, unde erau Ion Iliescu, Victor Stanculescu, Nicolae Militaru si altii. Incepand din 22 decembrie, in toate orasele unde s-au inregistrat victime s-a respectat acelasi tip de scenariu.

Toate atacurile au inceput la o anumita ora, diversiunea este aceeasi: se spune ca teroristii ataca o anumita institutie, se cere ajutorul populatiei, se scot tancurile, se trage. Pe postul de televiziunea se sustinea ca teroristii sunt peste tot si ca trag din orice pozitie. Acest tip de diversiune a creat panica, teroare. Cei care au facut-o trebuie sa plateasca. Intre cei invinuiti pana acum de catre generalul Dan Voinea figureaza si Ion Iliescu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.