Ministrul de Externe spaniol, Miguel Angel Moratinos, a confirmat faptul ca pe lista avioanelor americane ale caror escale ar fi fost autorizate de Guvernul spaniol figureaza si cea efectuata de o aeronava care efectua o cursa intre Guantanamo si Bucuresti, informeaza presa spaniola.

Potrivit cotidianului "El Pais", este vorba despre o escala efectuata de un avion de tip Gulfstream IV, care facea legatura intre baza militara de la Guantanamo, Cuba, si Bucuresti. Posibila existenta in Europa a centrelor de detentie ale CIA a constituit principalul subiect al dezbaterilor Comisiei Permanente a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunita ieri la Bucuresti. Dick Marty, cel care coordoneaza o cercetare a APCE pe aceasta tema, a anuntat ca asteapta informatii de la toate statele membre ale CE si de la autoritatile americane si ca cercetarile CE nu ar trebui sa opreasca statele sau societatea civila de la propriile investigatii.

Potrivit presei spaniole, aparatul a aterizat, la 12 aprilie 2004, pe aeroportul Los Rodeos din Tenerife, unde a stationat timp de 60-90 de minute. Lista avioanelor ale caror escale in Spania au avut loc "in cadrul legii" a fost furnizata de seful diplomatiei spaniole, Miguel Angel Moratinos, Comisiei de Afaceri Externe a Congresului deputatilor. El Pais scrie in editia electronica de ieri ca Luis Mardones, deputat al formatiunii de opozitie Coalitia de Canare, a comentat ca avionul Gulfstream IV care se indrepta catre Bucuresti este "cel mai bizar caz" de pe lista celor 24 de escale autorizate in Spania, din cauza suspiciunilor de incalcare a drepturilor omului care planeaza asupra inchisorii americane din Cuba, unde se afla aproximativ 500 de detinuti. "Aceasta nu este o calatorie care sa apara in oferta unor eventuale agentii de turism", a spus deputatul. Moratinos a dat de inteles ca, in pofida faptului ca avioanele suspecte figureaza pe numele unor companii private, ele actioneaza, in realitate, in numele administratiei americane, probabil CIA.

Editia electronica a ziarului "El Periodico" a afirmat, la randul sau, ca 17 dintre cele 24 de escale mentionate de Moratinos au avut loc in timpul mandatului socialistilor, aflati in prezent la putere. Intre acestea figureaza patru zboruri intre Washington si Rabat si alte cinci care au avut ca punct de plecare sau sosire Libia. Moratinos a conchis, joi, ca "terorismul nu poate fi invins decat cu respectarea in mod scrupulos a legalitatii si drepturilor omului, cu respectarea stricta a regulilor statului de drept".

La Bucuresti, desi a aratat ca nu are prerogativele necesare pentru desfasurarea unei anchete propriu-zise, Dick Marty a informat ca va cere fotografii din satelit asupra zonelor suspecte din Polonia (Szymany) si Romania (aeroportul Mihail Kogalniceanu si baza militara de la Fetesti). De asemenea, Marty a anuntat ca va incerca in continuare sa obtina de la Eurocontrol, institutia care tine evidenta tuturor zborurilor din si inspre Europa, informatii despre aeroporturile utilizate de avioanele CIA. Potrivit parlamentarului, imaginile obtinute de Centrul European de Monitorizare prin Satelit ar putea determina daca CIA detine inchisori secrete in Europa.

Parlamentarul elvetian spera sa poata prezenta raportul sau privitor la problema inchisorilor secrete ale CIA, in luna ianuarie a anului viitor. El a declarat ca a contactat deja Centrul European de Monitorizare prin Satelit, situat in localitatea Torrejon de Ardoz in Spania.

"Cu ajutorul coordonatelor geografice precise pe care le-am obtinut ar putea fi posibila dobandirea prin acest sistem de sateliti a unor imagini de mare definitie, dintr-o perioada cuprinsa intre inceputul anului 2002 si pana in prezent", a declarat acesta ieri. La randul sau, Centrul European de Monitorizare prin Satelit a confirmat faptul ca a fost contactat de catre parlamentarul elvetian, insa potrivit unei declaratii a unui oficial, in acest moment "Centrul nu lucreaza la acesta misiune".

Marty a mai declarat ieri ca nu pune la indoiala declaratiile Guvernelor Poloniei si Romaniei, care au negat existenta unor centre de asemenea tip pe teritoriul lor. Cu toate acestea, parlamentarul elvetian a lasat totusi de inteles ca serviciile secrete ar fi putut aviza asemenea actiuni fara a cere acceptul sau a informa Guvernele tarilor lor. "Nu trebuie sa fim naivi. Asemenea practici nu se desfasoara pe canale oficiale, ci pe cele ale serviciilor secrete. Serviciile secrete nu spun insa niciodata adevarul, cu atat mai putin guvernelor din tarile lor, si aceasta este o problema generala, nu numai a tarilor suspecte de aceste actiuni", a declarat Dick Marty.

Oficialul european i-a avertizat ieri pe colegii sai ca exista indicii clare de transferuri ilegale de prizonieri in Europa, in care este foarte probabil ca s-au implicat servicii secrete occidentale. Marty s-a aratat insa reticent fata de ideea ca Europa ar putea gazdui centre de detentie de marimea celui de la Guantanamo Bay.

Insa, a spus el, e posibil sa fi existat locatii mici, temporare, in care au fost interogati prizonieri sau transferati spre alte centre. Parlamentarul a spus insa ca aceste cercetari nu trebuie privite ca o cruciada impotriva SUA, ci ca un angajament pentru valori. "Nu vrem ca aceste lucruri sa se intample in Europa, si nici societatea civila din America nu este de acord cu acest comportament al guvernului american", a spus Marty. Autoritatile romane par insa destul de linistite.

Prezent la reuniunea APCE, Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat ca problema posibilei existente a unor centre de detentie ilegale ale CIA pe teritoriul tarii noastre nu da in acest moment emotii autoritatilor de la Bucuresti. "Ceea ce am spus la inceput ramane valabil: nu au existat asemenea centre pe teritoriul Romaniei, nu au existat asemenea cereri si nu exista asemenea proiecte in portofoliul de activitati al Guvernului Romaniei", a spus seful diplomatiei.

Ungureanu a mai afirmat ca demersul APCE este legitim si ca oricine doreste sa vina in Romania sa verifice aceste informatii este binevenit si ca in masura posibilitatilor autoritatile romane vor sustine aceste cercetari. La inceputul acestei luni, publicatia "The Washington Post" a precizat ca CIA a interogat mai multi presupusi membri ai Al Qaeda in cadrul unor baze secrete situate in Europa de Est, care ar face parte dintr-un sistem secret de inchisori existente in nu mai putin de opt tari. Ca urmare, Consiliul Europei a deschis o investigatie legata de aceste acuzatii, pe care liderii de la Washington nu au dorit sa le infirme sau sa le confirme.

Organizatia de Monitorizare a Drepturilor Omului (n.n. - Human Rights Watch), cu sediul in Statele Unite, a identificat Romania si Polonia ca tari care ar fi putut fi folosite ca baze ale CIA in aceasta operatiune strict secreta. Ambele tari au negat insa orice implicare.

Marty a declarat ca organizatia americana a oferit locatii precise din cele doua tari care ar fi putut fi folosite ca si centre de detentie.

Pe de alta parte, potrivit Der Spiegel, surse din CIA ar fi confirmat existenta a doua inchisori secrete ale agentiei americane de informatii pe teritoriul Romaniei si Poloniei, unde ar fi interogati suspecti de terorism, a anuntat cotidianul german Handelsblatt, citat de Der Spiegel Daca existenta unor asemenea inchisori pe teritoriul UE ar fi demonstrata, ar insemna o incalcare a conventiilor europene privind drepturile omului. In cazul Romaniei, prezenta acestor inchisori ar pune in periol aderarea sa la UE, precizeaza si Deutsche Welle in pagina electronica.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.