In razboiul declansat de decizia infiintarii unei noi mitropolii la Cluj, preotii transilvaneni au ajuns acum la faza luptei fara menajamente. Lucru nemaiintilnit in BOR, episcopii rebeli refuza sa-l pomeneasca pe mitropolitul Streza la Sfinta Liturghie.

Dupa intronizarea, in urma cu doua saptamini, a IPS Laurentiu Streza ca mitropolit al Ardealului, cele doua tabere au trecut la atacuri reciproce extrem de dure. Protestul celor de la Sibiu, adus la cunostinta patriarhului prin diverse memorii, a primit o replica pe masura.

"Nu este mitropolitul nostru"

Astfel, episcopii care au solicitat infiintarea unei noi mitropolii la Cluj, in frunte cu IPS Bartolomeu Anania, refuza sa-l pomeneasca pe noul mitropolit in slujba Sfintei Liturghii, prin formula "Pomeneste, Doamne, pe Inalt Prea Sfintitul Laurentiu, arhiepiscopul si mitropolitul nostru". "Nu-l pomenim, pentru ca nu este mitropolitul nostru. Noua mitropolie deja a fost creata de Sfintul Sinod", spune IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba-Iulia si fostul contracandidat al lui Streza in lupta pentru Sibiu. Un asemenea act de nesupunere nu s-a mai produs niciodata in BOR, iar preotii din Sibiu si Brasov considera ca ceva mai ostentativ nici ca se putea face. "Dupa pomenirea patriarhului, orice episcop este obligat de canoane sa-si pomeneasca mitropolitul. Iar insasi prezenta lor la Sibiu, la slujba de intronizare, a aratat ca-l recunosc in aceasta calitate", crede pr. Mircea Pacurar, profesor consultant la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Dizolvarea Adunarii Bisericesti

In opinia sustinatorilor lui Streza insa, mitropolia de la Cluj nu doar ca nu s-a infiintat inca, ci va avea mari dificultati de a obtine votul Adunarii Nationale Bisericesti, care se va intruni, probabil, in luna februarie. Asta daca nu cumva chiar Sfintul Sinod va reveni asupra deciziei. "Aceasta initiativa a fost demarata fara nici un fel de pregatire si reflectie teologica si canonica prealabila", se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului. "Noi am cerut constituirea unei comisii de specialisti in probleme istorice, canonice si dogmatice, care sa-si spuna punctul de vedere", spune pr. prof. Pacurar. Potrivit sustinatorilor lui Anania, daca decizia va ajunge totusi la judecata Adunarii Nationale si va fi invalidata de aceasta, votul nu este decisiv.

"Decizia Sfintului Sinod este suverana si irevocabila. Adunarea are o singura competenta, aceea de a modifica articolul respectiv din statut. In loc de o mitropolie in Ardeal, vor fi doua", a declarat IPS Bartolomeu, intr-o interventie la BBC. Intr-un comunicat de presa al Arhiepiscopiei Clujului, pozitia rebelilor este exprimata si mai amenintator: "Adunarea nu are caderea de a pune in discutie o hotarire sinodala canonica, fara perspectiva de a fi imediat dizolvata".

"Pete negre din dosar"

Cea mai dura pozitie impotriva IPS Bartolomeu Anania au luat-o insa preotii de mir din Sibiu. Protopopiatul a adresat PF Teoctist un memoriu in care se refera la un "portret neortodox" al lui Anania, conturat in perioada comunista, cit a fost in misiune in America, vorbind de "petele negre din dosarul sau". "Il rugam sa se lepede de aceasta ispita si sminteala periculoasa care il aseamana cu Atanasie Anghel, care a semnat unirea cu Roma la 1700". "E de o badaranie nemaipomenita aceasta scrisoare, tinind cont ca IPS Bartolomeu a facut ani grei de inchisoare", l-a aparat IPS Andrei Andreicut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.