Romania risca sa piarda zeci de milioane de euro pentru ca nu a pus la timp cercei in urechile porcilor. Termenele sint scurte, iar presiunile Comisiei Europene, evidente. In instanta, de unde se asteapta deznodamintul, lucrurile treneaza.

Patru luni mai are la dispozitie Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara pentru a pune cercei in urechile porcilor, ale oilor si ale caprelor si pentru a introduce toate informatiile despre ele intr-o baza de date. In caz contrar, dupa 2007 riscam pierderi de citeva zeci de milioane de euro anual. Mai mult, fara aceasta identificare, producatorilor le va fi imposibil sa isi comercializeze produsele in afara tarii.

Totul depinde de solutionarea in instanta a unui proces cauzat de modul in care conducerea Autoritatii a inteles sa atribuie, anul trecut, un contract de achizitii publice. Un concurent al firmei selectate de romani a dat Autoritatea in judecata si, daca procesul se amina la nesfirsit, iar animalele nu sint inregistrate in timp util, fermierii romani risca sa nu-si mai poata vinde marfa la export.

Conform Planului de Masuri Prioritare pentru Integrarea Europeana, intocmit de Ministerul Integrarii in baza ultimului raport de tara la Comisia Europeana, Guvernul Romaniei prin Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) mai are la dispozitie patru luni, pina in martie 2006, pentru a finaliza activitatea de identificare si inregistrare a animalelor mici (porcine, caprine, ovine).

Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, procesul este blocat din cauza unui litigiu in instanta, ce ii are ca protagonisti pe ANSVSA si consortiul danez Daploma Romsys. Aceasta din urma, in calitate de participant la licitatia pentru inregistrarea animalelor, a contestat atribuirea contractului semnat anul trecut de Autoritate cu Caisley - IQ Management SRL. Aceasta intrucit dupa procesul de identificare exista si alte actiuni care trebuiesc facute pina in 2007 care definesc trasabilitatea animalului", ne-a declarat Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii. Problema inregistrarii animalelor este una dintre masurile pentru care tara noastra a primit steguletul rosu din partea Uniunii Europene.

Pierderi de milioane de euro

Pierderile, in cazul in care procesul de identificare a porcinelor, ovinelor si caprinelor nu va fi finalizat pina la data integrarii, se pot cifra la citeva zeci milioane de euro, estimeaza Valeriu Steriu, fost secretar de stat pe probleme de integrare din cadrul Ministerului Agriculturii. Este vorba despre banii pe care Uniunea Europeana ii acorda Romaniei pentru dezvoltarea sectorului animale. In primii trei ani, tara noastra va beneficia de aproximativ 260 de milioane de euro pentru plati directe in agricultura.

Un alt efect nefast la care se expune Romania in cazul in care nu va solutiona problema inregistrarii porcilor, a oilor si caprelor se refera la imposibilitatea de a-si comercializa produsele in spatiul comunitar. "Este posibil ca o regiune sau o zona sa fie scoasa din circuitul pietei. Altfel spus, avem toate obligatiile legate de statutul de stat membru, dar nici un beneficiu", a mai spus Orban. Nu in ultimul rind, privarea de sprijinul financiar va duce producatorii romani in imposibilitatea de a concura, pe piata comuna cu alti producatori.

Un proces rapid

Desi strict legat de finalizarea actiunii de inregistrare a animalelor, procesul dintre ANSVSA si consortiul Daploma pare ca se amina la nesfirsit. Ultima infatisare a instantei nu a adus nici o solutionare in acest caz. Urmatorul proces va fi pe 29 noiembrie, dar pina atunci oficialii Ministerului Integrarii se gindesc la solutii alternative. Nu acelasi lucru se poate spune despre intentiile Ministerului Agriculturii, care va merge pe mina instantei, in vreme ce conducerea ANSVSA nu stie inca nimic.

"S-a cerut la CSM judecarea cu celeritate a acestui caz. S-ar putea insa sa gasim si solutii alternative, independente de decizia judecatoreasca", sustine Orban, potrivit caruia decizia instantei va fi respectata. Totodata, Ion Agafitei, presedintele ANSVSA, ne-a declarat ca miercuri vor avea loc discutii cu reprezentatii MIE, dar nu stie care ar putea fi aceste alternative, in vreme ce Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, ne-a declarat ca ministerul de resort "mizeaza pe decizia instantei". "Nu avem alt plan", ne-a spus Flutur.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.