Ministrul Sanatatii promite salarii mai mari

Surpriza neplacuta la concursul de rezidentiat atat pentru ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, cat si pentru intregul sistem sanitar romanesc. La concursul, care s-a desfasurat, ieri, in patru centre universitare, s-au inscris aproape 5.694 candidati, cu circa 400 mai putin fata de anul trecut. Ministrul Nicolaescu a recunoscut faptul ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza salariilor mici ale rezidentilor: "Sper ca vom reusi ca din 2006 sa acordam rezidentului un salariu mai mare de patru milioane de lei, cat are in prezent. Din salariul actual nu-si poate cumpara nici macar cartile de care are nevoie. Nu pot, deocamdata, sa inaintez o cifra pentru salariul de anul viitor al rezidentilor''.

In vederea evitarii fraudelor, Ministerul Sanatatii a dispus maxima securitate la concursul de rezidentiat. Toate persoanele care au participat la realizarea intrebarilor au fost desemnate prin tragere la sorti. Nominalizatii pentru efectuarea intrebarilor au fost cadre didactice din centrele universitare. Fiecare centru universitar a avut pregatit un sediu izolat unde au fost realizate intrebarile si au fost multiplicate sub protectia reprezentantilor Jandarmeriei si ai STS.

Transportul subiectelor la salile de concurs a fost asigurat de catre delegati ai Comisiei comune zonale sub paza reprezentantilor Jandarmeriei. Toate intrebarile de concurs au fost elaborate de comisiile de specialisti la prima vedere si au fost diferite de cele publicate deja.

Concursul s-a desfasurat in patru centre universitare: Bucuresti - grupa specialitatilor chirurgicale si grupa medicina dentara, Cluj-Napoca - grupa specialitatilor medicale si grupa medicina de familie, Craiova - grupa medicina de laborator si Targu Mures - grupa farmacie. Anul acesta, absolventii 2005 ai Facultatii de Medicina care iau punctaj de promovare la grupele chirurgicale, medicale si laborator, la cerere, vor fi confirmati rezidenti in specialitatea medicina de familie.

Corectarea testelor grila a fost realizata in prezenta candidatilor. Contestatiile pot fi depuse timp de 24 de ore dupa terminarea testarii. Multi candidati au apreciat grilele ca fiind ''grele'', mai ales in partea de genetica si endocrinologie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.