Vreme de 10 ani, grupul transnational de crima organizata numit "Dragonul" a evoluat din culisele societatii romanesti spre alte opt state, fara a fi incomodat de schimbarile de putere din acesti ani.

Arma silentioasa a oricarui grup de crima organizata - coruptia - i-a adus "Dragonului" protectia "inalta" de care a avut nevoie pentru a supravietui si a castiga profituri cat mai mari din activitatile ilegale.

Aparuta in anul 1995, reteaua "Dragonul" a profitat din plin de carentele generate de procesul dificil de tranzitie a tarii noastre spre o economie de piata. Schimbarea puterii din anii 1996, 2000 si 2004 nu a impiedicat functionarea si dezvoltarea retelei "Dragonul", aflata in cautarea de noi oportunitati si lacune legislative care sa-i permita continuarea activitatilor ilegale cu scopul obtinerii unor profituri cat mai mari. Cine sunt cei care au creat aceasta grupare criminala, ori au "sprijinit-o" doar, fie de buna-voie, fie fortat, numai autoritatile competente in instrumentarea unei asemenea anchete pot spune. Jurnalul National va prezinta insa cateva caracteristici generale ale unei structuri transnationale de crima organizata.

FARA FRONTIERE.

Aceste retele nesocotesc granitele statale si functioneaza dupa o schema extrem de bine organizata, cu o ierarhie stricta si reguli proprii. Principalul scop: obtinerea de profituri cat mai mari. Rata profitului, provenit din activitatile crimei organizate, este atat de ridicata, incat putine afaceri legale pot concura cu aceasta. Functioneaza pe baza principiilor economiei de piata si preiau rapid realizarile tehnologice contemporane, motiv pentru care, de multe ori, crima organizata este superioara fortelor de ordine si mai flexibila decat acestea. Liberalizarea circulatiei valutei, noile tehnologii de plata, secretul bancar si raspandirea paradisurilor fiscale sunt instrumente economice de care se servesc aceste retele.

COLABORARE PRIN SANTAJ.

In majoritatea lor, aceste grupuri de crima organizata pornesc de la asocierea libera, dar exista si situatii in care anumiti membri sunt fortati sa colaboreze prin santaj ori amenintari. Structurile puternice ajung la principii organizationale bine dezvoltate, marcate de o disciplina stricta. Regulile de conspirativitate pe care si le asuma membrii unei retele asigura supravietuirea grupului si fac dificil de anihilat intregul sistem, atunci cand in mana fortelor de ordine "pica" doar o "veriga".

COMANDA ETNICA.

De obicei, esaloanele superioare de comanda se asociaza pe baze etnice, de limba sau pe principii comune, dar palierele inferioare ale unui asemenea grup (formate din executanti) pot cuprinde si membri de alta etnie. Ajunsa la maturitate, reteaua se reorienteaza de la activitati ilegale de amploare redusa, catre cele de natura economica de anvergura si in special catre "legalizarea" acestora. Fluiditatea operatiunilor ilegale derulate este asigurata prin coruperea unor persoane, alese dupa importanta functiilor detinute.

STABILITATE.

O data ce functioneaza bine intr-un sistem politic, reteaua nu este interesata sa-l submineze, ci se ocupa de activitati ilegale, care presupun un anumit nivel de stabilitate din partea regimului de guvernare. De regula, isi asigura sprijinitori in mai multe zone ale politicului. Stabilitatea este uneori impusa sau girata chiar de catre retea. Crima organizata, care prefera o economie de piata constanta si un regim de guvernare stabil, incearca sa treaca cat mai neobservata in ochii publicului. Ocazional insa, gruparile de acest gen ataca literalmente persoane din aparatul de stat, prin actiuni punctuale.

Jurnalului National va reveni cu amanunte despre reteaua "Dragonul" intr-unul din numerele viitoare.

COMPANII DE FATADA

Din perspectiva implicarii in mediul de afaceri, structurile criminale au fost acuzate in mod repetat de utilizarea unor companii infiintate legal pentru a spala bani sau pentru a derula alte activitati ilicite. Uneori este vorba doar de o parte din firma sau de o singura persoana angajata acolo. Companiile de fatada folosite pot varia de la mici firme private, pana la retele de companii care includ si firme fantoma. Desigur, in practica este dificil de demonstrat daca cei care stau in spatele acestor entitati comerciale sunt de buna credinta sau se ocupa de activitati ilegale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.