Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, a iesit ieri din tacere, schimbindu-si pozitia fata de situatia colaborarii membrilor CSM cu Securitatea.

In urma cu trei zile, judecatorul Lupascu ne-a declarat oficial ca nici un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a lucrat in Securitate si nici nu a fost informator. Ieri, lucrurile nu mai stateau chiar asa. Referindu-se la situatia Floricai Bejinaru, despre care "Cotidianul" a relatat cu amanunte faptul ca a fost informator al Securitatii, seful CSM a afirmat: "Declaratia de care zice e cea pe care au dat-o toti judecatorii si procurorii, in care scrie ca nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica".

Redam insa fragmentul discutiei dintre reporterul "Cotidianul" si presedintele CSM, din 1 noiembrie, cind a negat ca vreun membru CSM a colaborat cu Securitatea.

Intrebarea mea era daca dintre membrii CSM a declarat cineva ca a fost ofiter sau ca a colaborat cu Securitatea.

Nimeni…

Nimeni. Nu? Si in cazul in care apare dovada ca cineva a colaborat, ce face CSM? Ce se intimpla cu acea persoana?

Depinde de situatie...

"Nu trebuie facuta publica"

Reamintim faptul ca judecatoarea Florica Bejinaru, membru al CSM, a dat note informative in perioada ’87-’88, pe vremea cind era jurist al unei intreprinderi de confectii din Drobeta-Turnu Severin. Intrebata de reporterii nostri daca a fost sau nu informator al Securitatii, judecatoarea a facut o trimitere directa catre declaratia data pe propria raspundere, fara sa ne dea un raspuns concret. Presedintele CSM nu a fost de acord sa vedem declaratia, motivind faptul ca "nu scrie nicaieri ca trebuie facuta publica". "Dupa ce va fi analizata de CNSAS, se va pune in mapa profesionala a magistratului", spune magistratul, care a precizat ca va lua in discutie cazul Floricai Bejinaru in plenul CSM, pentru a stabili cit de moral este ce a facut colega lor. Conform legii, "nu pot fi alesi membri ai CSM judecatorii si procurorii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau cei care au colaborat cu acestea". Avind in vedere ca actualii membri ai CSM sint alesi deja pentru un mandat de sase ani, seful CSM considera ca acestora nu li se aplica prevederea in discutie. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.