Judecatoarea Florica Bejinaru, membru al CSM, a fost informator al Securitatii pe vremea cind era consilier juridic al Intreprinderii de Confectii din Drobeta-Turnu Severin. Presedintele CSM spune insa ca nici unul dintre membrii Consiliului nu a recunoscut colaborarea cu Securitatea.

Aminarea datei pina la care CNSAS va putea sa verifice daca magistratii au colaborat cu Securitatea sau daca lucreaza acum pentru serviciile secrete a determinat un fost securist din Mehedinti sa ne informeze ca judecatoarea Florica Bejinaru a fost unul dintre informatorii Securitatii de la Intreprinderea de Confectii "Portile de Fier" din Drobeta-Turnu Severin.

Mergind pe firul indicatiilor date de fostul ofiter, am aflat ca in 1987, pe cind avea doar 26 de ani, consilierul juridic Florica Bejinaru a inceput sa colaboreze cu Securitatea, avind numele conspirativ Alexandra Stefanescu. Ea a fost recrutata de locotenentul major Adela Mnerie, cea care cel putin o data i-a recompensat prestatia cu suma de 500 de lei. Colaborarea a incetat in anul 1988, dar nu pentru ca jurista ar fi refuzat sa mai continue, ci pentru ca a devenit membru PCR, iar acestia erau de citiva ani exceptati de la recrutare.

Cei mai multi dintre cei turnati insa nu stiu nici la ora asta ca erau supravegheati de "jurista tinara, draguta si desteapta", dupa cum este descrisa de cei care au lucrat la Confectii. De altfel, de-a lungul timpului, Florica Bejinaru nici nu a fost in mijlocul vreunui scandal de presa vreodata. Din contra, pare o fire discreta si este cunoscuta ca avind o buna pregatire profesionala.

"Victimele" nu stiu ca au fost filate

Alti fosti salariati ai Intreprinderii de Confectii aveau insa o atitudine rezervata fata de jurista, motiv pentru care, in prezenta ei, nu vorbeau decit despre problemele legate de serviciu. Un muncitor dintre cei care o banuiau ca are relatii cu Securitatea si care ne-a solicitat anonimatul isi aminteste o discutie din toamna anului 1987, legata de niste evenimente extrem de importante derulate in acele zile, cind intr-un birou se aflau mai multe persoane, printre care si jurista Florica Bejinaru.

"A intrat in birou un coleg, Traian Enache, si a spus ca un altul, Petre Pirici, merceolog de profesie, tocmai se intorsese de la Brasov din delegatie. A povestit ca acolo avusesera loc niste intimplari mai ciudate pentru acele vremuri. Fusese ziua votarii, si mii de oameni revoltati s-au dus spre Consiliul Popular, unde au inceput sa arunce in geamuri cu tot ce aveau, dupa care au inceput sa cinte 'Desteapta-te romane>>", povesteste muncitorul. Era 15 noiembrie, ziua revoltei de la Brasov.

Traian Enache nu a simtit niciodata sa fi fost monitorizat de Securitate. El nu-si aminteste discutia in care i se atribuie faptul ca ar fi relatat despre revolta de la Brasov. La rindul lui, un alt fost angajat, Mihai Dicu, luat si el in vizor de Florica Bejinaru, care a luat parte la aceeasi discutie, dar si la altele, nu a stiut ca este "filat". Pe de alta parte nu pare surprins: el recunoaste ca facea si el informari, "dar pe partea de cifre, atit. Nu piram oameni". Nu-si aminteste decit vag de fosta consiliera.

"Vedeti declaratia"

Florica Bejinaru, fost presedinte si actualmente judecator specializat pe coruptie la Tribunalul Mehedinti, nu vrea sa vorbeasca despre acest aspect cenusiu din viata sa. "Vedeti mai intii declaratia mea pe proprie raspundere pe care am depus-o la CSM si dupa aceea, daca mai doriti, veniti sa discutam", a transat rapid discutia actualul judecator, pe care l-am contactat aseara, dupa incheierea sedintei CSM.

Presedintele CSM, Dan Lupascu, ne-a spus oficial ca nici unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu a declarat ca ar fi fost ofiter sau colaborator al Securitatii. Lupascu mai afirma ca, in cazul in care se dovedeste ca vreun membru al CSM ar fi trecut mentiuni false in declaratia pe proprie raspundere, se va analiza in cadrul Consiliului si se vor lua masurile necesare "in functie de gravitatea aspectelor".

11 magistrati au recunoscut colaborarea cu Securitatea

Unsprezece magistrati - patru judecatori si sapte procurori - dintre cei aproximativ 6.000 care exista in toata tara au recunoscut, in declaratiile pe proprie raspundere transmise Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca au lucrat inainte de 1989 in structuri ale serviciilor de informatii si ale Ministerului de Interne, a anuntat ieri presedintele CSM, Dan Lupascu.

"Ei au precizat insa in declaratii ca nu au facut politie politica in perioada in care au lucrat in aceste structuri. Nici un magistrat nu a declarat ca ar fi fost lucrator sau colaborator al Securitatii ca politie politica si, de asemenea, nu avem nici un magistrat care sa fi declarat ca lucreaza in prezent in cadrul vreunui serviciu de informatii, inclusiv ca agent acoperit", a precizat presedintele CSM. El a evitat sa pronunte numele celor 11, precizind ca CSM va da publicitatii o situatie clara a judecatorilor si procurorilor aflati in aceasta situatie dupa ce CNSAS si CSAT vor verifica toate declaratiile magistratilor.

Actuala legislatie privind statutul magistratilor spune ca nu pot accede la functii de conducere acei magistrati care au colaborat cu Securitatea, indiferent daca aceasta colaborare a insemnat sau nu politie politica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.