Politistii de la Directia de Investigare a Fraudelor au descoperit in Capitala un caz de trafic de armament spre Orientul Mijlociu. Oamenii legii au inceput urmarirea penala impotriva unui patron care a exportat fara acte grenade antitanc in Egipt. Adrian Ghita a facut aceasta afacere in 2003 si le-a trimis arabilor nici mai mult nici mai putin de 52.000 de grenade. Desi a incasat o avere substantiala din aceasta tranzactie, societatea comerciala Armexim Grup SRL Bucuresti nu a inregistrat banii in contabilitate.

Un caz deosebit de interesant a pus pe jar comunitatea informatiilor. Politistii care investigheaza tranzactia se ocupa de latura ei economica, in vreme ce serviciile secrete urmaresc sa afle care a fost destinatia exacta a grenadelor antitanc.

Grenade antitanc fara acte

Adrian Ghita este patronul unei firme mici - Armexim Grup SRL Bucuresti -, care in 2003 a inregistrat un venit total de 6,8 miliarde de lei, adica mai putin de 200.000 de dolari. In 2004, societatea lui Ghita a avut venituri totale de 205.000 de dolari. Cu toate acestea, oamenii legii au descoperit ca acest SRL a vandut in Egipt bunuri de 650.000 de dolari.

Mai mult decat atat, anchetatorii au aflat ca marfa vanduta de Ghita in Egipt era "speciala". El cumparase 52.000 de grenade de la firma bulgareasca Arsenal Co pe care le dezasamblase si le comercializase companiei egiptene Sakr Factory.

Pentru aceasta tranzactie, el nu detinea licenta absolut obligatorie in cazul exporturilor de armament. Mai mult, din datele contabile reiese ca nici nu a inregistrat in evidentele contabile tranzactia pentru a nu plati impozit pe profit. Grigore Ghita, tatal lui Adrian, a fost seful trupelor USLA din Bucuresti in perioada comunismului, iar fratele sau, Mihai Ghita, este acum seful Sectiei SRI Olt. Afaceristul este acum anchetat in stare de libertate.

Conform Agentiei Nationale de Control al Exporturilor, in 2003, Romania a exportat arme in valoare de aproape 25 milioane de dolari. Cu toate acestea, in decursul vremii, au existat mai multe scandaluri legate de traficul ilegal cu arme. Cel mai cunoscut personaj implicat in astfel de afaceri este Shimon Naor care a fost condamnat in Romania, dar care continua sa apara in diferite scandaluri legate de vanzari interzise de armament pe intreg mapamondul.

Recent, Amnesty International a publicat la Londra un raport in care se spunea ca tara noastra a exportat in perioada 1994-2001 munitie si armament in Rwanda. O alta serie de scandaluri legate de armele romanesti se refera la copiile AKM ale celebrei mitraliere rusesti Kalasnicov pe care companiile noastre le vand, desi nu au licenta de productie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.