Contractul cu Petromservice infierbanta AGA din noiembrie

Decizia membrilor Consiliului de Administratie (CA) al Petrom de a acorda plati compensatorii disponibilizatilor de la Petromservice i-ar putea aduce pe acestia in fata instantei. Asta pentru ca micii actionarii asteapta supunerea la vot in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Petrom a bugetului de venituri si cheltuieli pentru a vedea daca, prin acordarea de plati compensatorii disponibilizatilor de la Petromservice, li se aduc prejudicii. In cazul in care vor fi obligati sa suporte aceste plati, vor chema in instanta administratorii Petrom.

"OMV sa plateasca din propriul buzunar"

Recent, Consiliul de Administratie al Petrom a decis sa inlocuiasca vechiul contract de prestari servicii incheiat cu Petromservice, societate controlata de Liviu Luca, cu unul nou valabil pe o perioada mai lunga. Graba cu care actionarul majoritar al Petrom, grupul austriac OMV, a luat aceasta decizie ridica semne de intrebare. Cu atat mai mult cu cat intre cele doua societati exista un contract valabil pana in 2007.

Curios este faptul ca actionarul majoritar al Petrom, cu complicitatea Ministerului Economiei, care are reprezentanti in CA, se angajeaza "sa suporte plati compensatorii aferente oricaror concedieri colective implementate de Petromservice pana la 31 decembrie 2007. Aceasta masura s-ar putea sa nu fie si pe placul micilor actionari. Teoretic, cheltuielile cu aceste plati compensatorii trebuie prinse in bugetul de venituri si cheltuieli si supuse votului Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Petrom, programata pentru luna noiembrie. "Daca aceasta cheltuiala nu este in folosul actionarilor, se poate cere tragerea la raspundere, in instanta, a administratorilor, pentru prejudiciere. Mai exista varianta ca OMV sa-si asume singura aceste plati, nu sa le puna in spinarea tuturor actionarilor", declara surse din actionariatul Petrom.

95 de milioane de euro in 2012

Clauza contractuala prin care Petrom asigura un volum minim de lucrari pentru Petromservice trebuie analizata de Consiliul Concurentei intrucat aceasta ar putea avea efecte de restrictionare a concurentei. Petrom nu s-a grabit sa notifice autoritatea de concurenta cu privire la acest contract. "Pentru a sprijini eforturile de restructurare ale Petromservice, Petrom a convenit sa asigure un anumit nivel minim de lucrari in valoare de 180 milioane euro in 2006. Drept este ca suma este mai mica fata de 2004 (246 milioane euro) si de 2005 (200 milioane euro). Potrivit deciziei CA, suma urmeaza sa fie diminuata anual cu 10 la suta.

Ceea ce inseamna ca, in 2012, Petromservice va incasa de la Petrom, in schimbul serviciilor prestate, 95 milioane de euro. In cei sapte ani de contract, Petrom va achita minim 937 milioane de euro societatii Petromservice.

De ce se simte obligata OMV sa sprijine "efortul de restructurare a Petromservice? In primul rand pentru ca, in paralel, trebuie sa restructureze Petrom. Mai exact trebuie sa opereze concedieri in randul angajatilor, iar negocierile sunt purtate tot cu Liviu Luca, ce detine si functia de presedinte al sindicatului Petrom. In al doilea rand, probabil si-a facut calculul ca nu da banii din propriul buzunar. Pretul mic si conditiile extrem de avantajoase in care a preluat pachetul de control la Petrom permit grupului austriac sa lase impresia ca este preocupat de soarta unor salariati fata de care, pana una-alta, nu are nicio obligatie. De altfel, pana in 2012, Luca are la dispozitie suficient timp pentru a extinde si diversifica obiectul de activitate al societatii, astfel incat sa nu mai depinda de comenzile de la Petrom.

Petromservice detine logistica

Externalizarea din Petrom a serviciilor de intretinere si reparatii la sonde in anul 2002 si constituirea unei societati private care detinea toata baza materiala necesara acestui tip de lucrari a creat un cerc vicios. Desi, in mod normal, pentru lucrari de asemenea anvergura trebuie facuta selectie de oferte pentru a obtine un pret cat mai mic, in Romania, Petromservice este singura societate care dispune de baza materiala necesara unui volum atat de mare de solicitari. Contractul dintre cele doua societati a starnit controverse inca de anul trecut, cand mai multi contractori de lucrari de foraj reclamau faptul ca, pentru lucrarile care erau atribuite de Petrom direct societatii Petromservice, trebuie organizata licitatie. Cu toate acestea, si fostii contestatari sustin acum ca unele lucrari nu pot fi executate de alte firme pentru ca Petromservice este singura societate care dispune de logistica necesara.

Majorare de capital cu probleme

In data de 10 noiembrie, Curtea de Apel urmeaza sa se pronunte asupra legalitatii AGA Petrom, prin care OMV a devenit actionarul majoritar al societatii in urma unei majorari de capital. Cel care a contestat in instanta legalitatea AGA, Dan Paul, unul dintre micii actionari ai Petrom, sustine ca valoarea companiei nu a fost stabilita printr-un raport care sa fie supus aprobarii AGA, iar la momentul majorarii de capital, OMV nu era actionar la Petrom. In plus, sustine Dan Paul, inainte de majorarea capitalului social a avut loc o diminuare a acestuia, astfel incat grupul austriac a platit un pret mult mai mic. "Procedeele au fost astfel alese incat OMV sa plateasca un pret cat mai mic", afirma contestatarul. Daca justitia ii va da castig de cauza lui Dan Paul, OMV devine actionar minoritar la Petrom, iar pachetul majoritar va reveni statului.

Sfidarea lui Ruttenstorfer

De la preluarea pachetului majoritar de actiuni al Petrom, grupul austriac OMV a reusit sa atraga atentia opiniei publice doar prin actiuni controversate. De fiecare data cand a fost intrebat in legatura cu comportamentul OMV in Romania, presedintele companiei, Wolfgang Ruttenstorfer, a tinut sa dea peste nas romanilor cu integrarea. El a lasat de mai mai multe ori sa se inteleaga ca, daca OMV nu ar fi devenit actionar majoritar la Petrom, nu aveam sanse sa ne integram in Uniunea Europeana. "Nu este o intrebare legata de OMV si Petrom, ci una de Uniunea Europeana. A fost o intelegere clara ca piata petroliera trebuie sa fie functionala inainte de integrare". Asa suna ultima declaratie a presedintelui OMV cand a fost intrebat ce crede despre declaratia presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia "nici o tara care are propria ei resursa nu-si batjocoreste cetatenii".

Clarificarea modului in care OMV a reusit sa devina actionar majoritar la Petrom ar da raspunsuri la multe intrebari, numai ca nicio institutie a statului nu se grabeste sa faca acest lucru.

Liniste la Cotroceni

Contractul de privatizare a celei mai bogate companii din Romania a ramas ingropat la presedintie. Daca in urma cu o luna, atunci cand prin scumpiri repetate si nejustificate la pompele Petrom, OMV a starnit proteste din partea opiniei publice, presedintele Traian Basescu declara ca va analiza contractul de privatizare si va exprima un punct de vedere, intre timp s-a asternut linistea. Sansele de a afla cum a fost posibil ca grupul austriac sa devina stapan pe petrolul romanesc scad pe zi ce trece, iar grupurile de interese create in jurul acestei afaceri pare ca pot sta linistite.

"In mod cert, din 2012, lucrarile pentru Petrom nu vor mai fi garantate. Pana atunci ne vom diversifica activitatea. Vom investi in tot ce inseamna constructii civile si industriale, mediu etc." Liviu Luca, presedintele Asociatiei Salariatilor Petrom

937 de milioane de euro va incasa Petromservice de la Petrom, in sapte ani

Petrom risca o amenda de 10% din cifra de afaceri

"Petrom risca o amenda cuprinsa intre 1a si 10% din cifra de afaceri a companiei daca nu notifica in termenul stabilit de legislatie contractele susceptibile de restrictionare a concurentei", a declarat ieri Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. "Inca nu am primit nici o notificare. Am lansat obligatia ca, in termen de 30 de zile, sa notifice daca exista clauze neconcurentiale in contractele pe care le-au incheiat. Sunt pasibili de amenzi de la 1a la 10a din cifra de afaceri", a spus Berinde. "Contractul de prestari servicii dintre Petrom si Petromservice este conform regulilor liberei concurente din Romania si din Uniunea Europeana", se arata intr-un comunicat comun remis presei de Petrom si Petromservice. Cele doua companii sustin ca au convenit sa solicite Consiliului Concurentei sa avizeze contractul si, prin aceasta, "sa confirme ca acesta respecta competitia pe piata romaneasca de profil".

Cine este Petromservice

societate pe actiuni cu capital integral privat
a fost infiintata in anul 2002 prin externalizarea din Petrom a serviciilor de intretinere, reparatii sonde
are peste 20.000 de salariati si peste 8.500 de actionari
anul trecut a inregistrat venituri de peste 330 milioane dolari
are un portofoliu de peste 280 clienti stabili, dintre care cel mai important este Petrom.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.