Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti vor anunta la inceputul saptamanii viitoare daca admit sau nu cererea de contopire a pedepselor primite de fostul lider al minerilor, Miron Cozma.

Magistratii au dezbatut ieri atat contestatia de executare a pedepsei de 10 ani de inchisoare aplicate lui Cozma in dosarul "Costesti", cat si si solicitarea acestuia de a se constata ca aceasta condamnare s-ar contopi in cea de 18 ani pronuntata de Justitia romana in dosarul "Mineriada din septembrie '91".

Judecatorii nu au luat insa nici o hotarare, motivand ca dosarul este voluminos si ca au nevoie de un ragaz pentru a-l studia. Prezent la proces, Miron Cozma s-a abtinut de la orice declaratii. In schimb, avocatul Viorel Dumitrescu a aratat instantei ca fostul lider de sindicat din Valea Jiului poate beneficia de contopirea pedepselor, pentru ca a obtinut trei sentinte in trei dosare in care a fost cercetat pentru aceleasi fapte (n.n. - septembrie 1991, Costesti si Stoienesti). Concret, Dumitrescu a cerut judecatorilor sa admita ca Miron Cozma a executat deja aproape 8 ani de inchisoare si sa stabileasca faptul ca mai are de executat doar 2 ani, o luna si 10 zile. Daca instanta va fi de acord cu aceasta propunere, Miron Cozma ar putea beneficia cat de curand de eliberarea conditionata. Daca nu, liderul minerilor va ramane urmatorii zece ani in inchisoare.

Potrivit declaratilor lui Viorel Dumitrescu, exista mari sanse ca aceasta cerere sa fie acceptata. "Faptele sunt concurente, iar magistratii nu au loc de interpretare. Va garantez ca aceste condamnari vor fi contopite", a apreciat cu optimism aparatorul lui Cozma. El a precizat totodata, ca decizia CAB poate fi atacata cu recurs de catre reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Judecatorii decid luni daca "fiul mineriadelor" va benecificia de contopirea pedepselor.

Potrivit normelor in vigoare, contopirea pedepselor poate fi aplicata daca doua infractiuni sunt concurente si sunt savarsite inainte ca pentru oricare din ele instanta sa fi pronuntat o hotarare definitiva. Potrivit avocatilor lui Cozma, in acest caz trebuie stabilita exact succesiunea faptelor.

Miron Cozma a condus mineriada de la Costesti in perioada 18-22 ianuarie 1999. Inalta Curte de Casatie si Justitie, la acea vreme Curtea Suprema de Justitie, a pronuntat o hotarare definitiva si irevocabila in dosarul mineriadei din septembrie 1991 la 15 februarie 1999, adica la aproape o luna dupa participarea lui Cozma la minerida de la Costesti. Astfel, potrivit lui Dumitrescu, el ar putea beneficia de contopirea faptelor intrucat la sfarsitul lunii ianurie 1999, el nu era condamnat definitiv pentru nici una dintre cele doua infractiuni.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.