Existenta gripei aviare in Romania nu a fost confirmata de oficiali ai Organizatiei Natiunilor Unite pentru hrana si agricultura.

Delegatia Comisiei Europene asteapta pana astazi rezultatele testelor de laborator, efectuate in Romania pentru confirmarea virusului gripei aviare la pasarile din Ceamurlia de Jos, dar Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si de Siguranta a Alimentelor (ANSVSA) declara ca, cel mai devreme, virusul poate fi izolat vineri. Izolarea virusului este o prima etapa in procesul de identificare a tipului de virus. Pana atunci, autoritatile locale continua sacrificarea celor 45.000 de pasari din gospodariile localnicilor din Ceamurlia de Jos, iar pentru aceasta au facut apel chiar si la ajutorul armatei. Locuitorii din comuna tulceana, ale caror animale vor fi sacrificate din cauza suspiciunii ca ar fi purtatoare ale virusului gripei aviare, vor primi despagubiri care variaza de la 9 la 50 de lei/kg in viu.

Delegatia Comisiei Europene (DCE) se asteapta ca testele de laborator realizate de specialistii Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala sa confirme, informeaza institutia, cu un grad ridicat de certitudine, prezenta gripei aviare. Totodata, comunicatul DCE precizeaza ca vor mai fi necesare inca doua zile pentru a se stabili daca virusul este extrem de contagios sau pentru a fi realizata o descriere finala a acestuia.

ANSVSA: Virusul ar putea fi izolat vineri

Izolarea si identificarea virusului gripei aviare necesita minimum 8-10 zile si maximum 14-16 de zile, informeaza ANSVSA. Specialistii romani ar putea izola virusul cel mai devreme vineri, ne-au declarat reprezentantii ANSVSA.

Virusul se izoleaza dupa parcurgerea unei serii de etape: inocularea materialului patologic recoltat de la pasarile moarte sau sacrificate pe oua embrionate, incubarea acestora patru-sapte zile, iar apoi se recolteaza pentru a fi analizate lichidele prelevate in contact cu hematiile. In cazul in care se va constata existenta unei activitati hemaglutinante, inseamna ca a fost izolat un virus hemaglutinant, care, in urma testelor de laborator, se va dovedi ca este cel sau gripei aviare sau un alt tip de virus. Daca nu se va constata o activitate hemaglutinanta, procedura descrisa mai sus se repeta. Identificarea corecta a virusului trebuie confirmata de un laborator de referinta din UE. Probele catre acest laborator pot fi trimise insa numai dupa izolarea virusului.

Carnagiu la Ceamurlia

Autoritatile au continuat ieri actiunea de ucidere a tuturor pasarilor din gospodariile taranilor din Ceamurlia de Jos, in total urmand sa fie sacrificate si apoi incinerate peste 45.000 de capete. In comuna Ceamurlia de Jos au fost identificate, in urma recensamantului realizat de Directia Sanitar-Veterinara, Tulcea, 45.135 de pasari, din care 31.500 gaini, 4.500 gaste, 2.850 curci, 5.550 rate si 735 bibilici.

Testele expertilor UE

Purtatorul de cuvant al comisarului european al sanatatii si Protectiei Consumatorilor a declarat: "Testele se efectueaza acum in Romania, doi experti asista la acestea si ajuta autoritatile romane. Daca virusul va fi gasit, mostra va fi dusa la Londra pentru a se determina natura exacta a acestuia", a adaugat purtatorul de cuvant al oficialului european.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.