Declaratiile autoritatilor se bat cap in cap atunci cand vine vorba de cine a semnat adevaratul contract dintre Primaria Capitalei si Apa Nova. Aproape toti dau vina pe Viorel Lis, insa acesta declara ca dupa plecarea lui de la sefia Capitalei, contractul a fost resemnat.

Viorel Lis, fostul primar general al Capitalei, spune ca nu a semnat un contract secret cu Apa Nova, precizand faptul ca dupa plecarea lui acesta a fost modificat si resemnat. Interesant este faptul ca dupa ce Lis si-a terminat mandatul, la conducerea Primariei Capitalei a venit actualul presedinte Traian Basescu. Gurile rele spun ca varianta finala a contractului a fost semnata chiar de el, mai ales ca avea si timp. In martie 2000 a fost aprobat de Consiliul General si abia in noiembrie a intrat in vigoare.

DESECRETIZARE

Zvonurile sunt infirmate insa de Andreas Baude, directorul general al societatii franceze. El ne-a declarat ca semnatura dupa contract ii apartine lui Viorel Lis. Si in acest caz, responsabilitatea a fost pasata, in cele din urma bucurestenii fiind singurii afectati de incompetenta celor de la Apa Nova. Autoritatile au promis insa ca vor face tot posibilul ca acest contract dintre Municipalitate si Apa Nova sa fie desecretizat, divulgarea secretelui acum valorand nici mai mult, nici mai putin de 10 milioane de euro.

"Nu s-a apelat inca la arbitraj international"

Jurnalul National: Cine a semnat contractul de asociere intre Primaria Capitalei si SC Apa Nova SA, din partea Municipalitatii, Lis sau Basescu?

Andreas Baude: Contractul de concesiune a serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare incheiat intre Bucuresti (prin Consiliul General) si Apa Nova a fost semnat din partea Primariei Capitalei de Viorel Lis, fiind mandatat de catre Consiliu prin Hotararea nr. 85/2000.

Contractul dintre cele doua parti a suferit unele modificari?

Nu au existat modificari ale contractului.

Ce obligatii are SC Apa Nova trecute in contract, si daca acestea au fost respectate?

Contractul de concesiune este un contract de rezultat, concesionarul (Apa Nova) trebuind sa atinga si sa mentina Nivelele de Servicii in termenele si in conditiile prevazute in contract. Apa Nova a respectat aceste obligatii.

Pe cati ani a fost facuta concesionarea?

Contractul de concesiune are o durata de 25 de ani.

"Exista clauza de confidentialitate"

Sunt prevazute si amenzi in contract, si daca da, pentru ce abateri?

In contractul de concesiune nu sunt prevazute amenzi, ci penalitati. Cea mai importanta penalitate este cea referitoare la nerespectarea Nivelelor de Servicii, in valoare de 1.500.000 de euro.

Exista clauze confidentiale, si daca da, de ce a fost nevoie de asemenea prevederi in contract?

Nu exista o clauza secreta in contractul de concesiune. Acest contract, asa cum este el astazi si care a fost impus tuturor candidatilor la licitatie, a fost aprobat de catre Consiliul General prin Hotararea nr. 295/1999. Exista o clauza de confidentialitate care se refera la informatii confidentiale sau secrete legate de afacerile partilor, procedeele tehnice, desenele, proiectele sau finantele oricareia dintre parti, legate de inventii.

Este adevarat ca divulgarea unui secret din contract se ridica la o amenda de 10 milioane de euro?

Nu, nu exista o asemenea clauza in contract.

Ce investitii ati facut pana in prezent?

In primii ani de concesiune, Apa Nova a facut investitii de aproximativ 200 de milioane de RON (2.000 de miliarde ROL), iar pentru anul 2005 valoarea totala a investitiilor prevazute in prezent este de 640 de miliarde lei vechi.

Cate utilaje aveti?

Apa Nova a intervenit in perioada 19-24 septembrie 2005 cu 30 de hidrocuratatoare (care au si rol de vidanja), cu 30 de motopompe, cu buldoexcavatoare.

Investitiile pe care intentionati sa le faceti aduc automat si cresteri de tarife?

Investitiile pe care le face Apa Nova pentru atingerea Nivelelor de Servicii nu produc cresteri ale tarifelor.

In ultima perioada, societatea a fost criticata pentru modul in care a actionat in caz de inundatii. Nici abonatii nu sunt multumiti de servicii. Va veti schimba atitudinea?

Asa cum am mai afirmat, Apa Nova a intervenit 24 de ore din 24 pentru rezolvarea tuturor solicitarilor primite. In perioada 19-24 septembrie 2005, am primit un numar de 1.936 de reclamatii, la care am intervenit prompt si pe care le-am rezolvat intr-o medie orara de noua ore de la primirea solicitarii, desi nu toate aceste solicitari reprezentau obligatia contractuala a societatii noastre. Am fost la dispozitia autoritatilor.

Municipalitatea a apelat la arbitraj international pentru a rezolva problema retelelor telescopice. De ce nu s-a ajuns la o intelegere?

Municipiul Bucuresti si-a rezervat dreptul de a recurge la arbitraj numai dupa clarificarea in justitie de catre Primaria Capitalei a situatiei juridice a retelelor telescopice. In concluzie, nu s-a apelat inca la arbitraj. Impreuna cu Primaria Capitalei, Apa Nova a semnat deja un protocol pentru rezolvarea situatiei retelelor telescopice. Mentionam ca aceasta problema a divergentelor de interpretare aparute in legatura cu nivelul de serviciu privind si retelele telescopice a fost deja clarificata de Comisia de Experti, care a dat dreptate societatii Apa Nova, dar ARBAC, nevrand sa recunoasca acest raport, a insistat la Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru a rezolva aceasta problema de interpretare in arbitraj.

ISTORIA UNEI LICITATII

25 februarie 1999 Prin Hotararea nr. 54, Consiliul General al Capitalei a aprobat procedurile de licitatie si criteriile de precalificare pentru concesionarea serviciilor de apa si canalizare.

14 aprilie 1999 Comisia de Evaluare a decis precalificarea tuturor celor sase companii candidate: Anglian Water, Azurix, International Water LTD, Suez Lyonnaise des Eaux, Thames Water Overseas LTD si Vivendi - Compagnie Generale des Eaux.

20 martie 2000 A avut loc, in Sala Consiliului din Primaria Capitalei, ceremonia publica de depunere, deschidere si evaluare a ofertelor si de desemnare a ofertantului castigator si a fost anuntat castigatorul: compania Apa Nova Bucuresti SA (controlata de Vivendi - Compagnie Generale des Eaux).

23 martie 2000 Prin Hotararea nr. 85, Consiliul a validat rezultatele licitatiei si a imputernicit primarul general si directorul general al RGAB sa contrasemneze contractele in legatura cu concesiunea, semnate deja de compania castigatoare si primite ca parte a ofertei.

17 noiembrie 2000 Contractul a intrat in vigoare. Partea franceza a capitalizat Apa Nova Bucuresti cu 35 milioane de euro. Compania Generale des Eaux (GdE) a ocupat locul I in urma analizarii tarifelor propuse pe urmatorii 16 ani. Castigatorii au venit cu un tarif mediu de 2.054 lei pe metrul cub de apa, adica de 3.626 lei in primii patru ani, urmand sa scada pana la 1.171 de lei peste 15 ani. In prezent, metrul cub de apa variaza intre 18.000 si 20.000 de lei.

Intre timp, lucrurile s-au schimbat, iar scandalurile n-au lipsit. Francezii au fost acuzati de achizitionarea unor conducte de plastic care nu erau omologate, nerezistand la presiuni mai mari de patru atmosfere. Aportul de capital al municipalitatii si al regiei a fost calculat in defavoarea partii romane.

Este vorba despre acceptarea ca dreptul de control sa-l detina cel care are peste 50% din actiuni, iar atunci proportia Primariei era de 30%. Apoi, aportul de capital a fost evaluat destul de drastic, foarte multe dintre obiectele de inventar fiind inregistrate cu uzura de peste 90%. Francezii se angajau sa extinda retelele de alimentare cu apa. Nici una din aceste promisiuni nu s-a realizat.

Viorel Lis: "S-a umblat la contract"

Jurnalul National: Toata lumea da vina pe dumneavoastra atunci cand vine vorba despre contractul pe care Municipalitatea l-a semnat cu Apa Nova. Sunteti vinovat?

Viorel Lis: Contractul este foarte bun. In primul rand nu primarul general face contracte, ci specialistii. In al doilea rand a fost ideea Consiliului General sa privatizeze Regia de apa iar specialistii, adica juristii din primariei si RGAB (n.r. - Regia care se ocupa de canalizare si apa) au intocmit acest contract, care dupa ce a fost verificat, a venit la semnat la primarul general. Bineinteles ca eu nu sunt de specialitate, dar in mare consider ca proiectul a fost un succes.

Cine sunt specialistii care au lucrat la contractul de asociere intre Municipalitate si Apa Nova?

Bineinteles, au fost de la Primarie, de la Apa Nova si de la RGAB. Si a mai fost si o firma de consultanta. In primul rand ma refer la economistii si juristii din Primarie de la acea vreme si la viceprimarul Nistor care avea in administrare serviciul de apa si canal. Sa revin la contract, nu stiu daca a ramas asa cum l-am semnat eu. Pentru ca din cate am aflat, dupa plecarea mea s-a mai umblat la el si s-a resemnat.

A fost resemnat de Traian Basescu cel care a venit dupa dvs. la sefia Capitalei?

Din cate am inteles eu contractul oficial nu este semnat de mine. Nu l-am vazut, dar sunt aproape sigur ca s-a umblat la contract si s-a semnat din nou.

In varianta pe care dvs. ati semnat-o, cum arata contractul cu Apa Nova?

In 10 ani, Apa Nova trebuia sa alimenteze cu apa si canal intreg orasul, sa redimensioneze si modernizeze conductele de apa si canal.

Dar n-au facut nimic pana acum?

Parerea mea este ca au inceput, probabil, ca daca serviciul ramanea la Primarie nici un kilometru nu se facea. Pentru ca bani nu erau. Oricum, termenul este de 10 ani.

"Nu a fost respectat"

V-ati uitat pe tot contractul de la inceput pana la sfarsit? Sau ati semnat ca "primarul"?

Va spun, nu eu verific. In momentul in care specialistii semneaza si spun ca este bun pentru semnat, eu semnez. In momentul in care sunt 10 semnaturi si ultima este a juristului Dinulescu (n.r. - Radu Dinulescu, fostul sef al departamentului juridic din Primaria Capitalei), si a economistului-sef, semnez si eu.

Dar contractul a fost respectat?

Nu a fost respectat. M-a intrebat cineva de ce in contract nu erau bani prevazuti pentru modernizare. Vreau sa va spun ca erau prevazuti. Adica nu neaparat fonduri in contract dar sunt prevazute puncte care spun clar ca trebuie sa modernizeze sistemul de canalizare si apa.

Investitiile Apa Nova erau legate de majorarea tarifului la serviciul de apa si canal?

Nu, nu, nu. A castigat firma care a spus ca nu va majora pretul la apa. Ei au spus ca pe o perioada de cativa ani pretul trebuie mentinut. Din acest motiv au si castigat licitatia.

Atunci cand a fost organizata licitatia au participat si alte firme?

Nu mai stiu, Consiliul General a organizat licitatia. Cred ca au fost 3-4 firme. Inca o data tin sa precizez ca decizia de privatizare a serviciului de apa si canal a fost luata in Consiliul General. Ei au decis acest lucru. Eu, in mare, ca primar general, nefiind specialist, am intrebat inainte sa semnez contractul daca Apa Nova are intentia de a moderniza serviciul, si alte intrebari punctuale pe care le-am verificat in contract.

Contractul avea clauze secrete?

Nu. Nu avea nici o clauza secreta.

Minciunile autoritatilor

Atunci cum va explicati ca in acest moment contractul dintre Apa Nova si Municipalitate trebuie sa fie desecretizat, altfel cel care divulga secretul primeste o amenda de 10 milioane de euro.
E o prostie. Dupa ce am plecat eu cred ca s-a umblat la contract. Contractul pe care l-am semnat eu nu avea asemenea clauza. Am inteles ca dupa ce am semnat eu contractul, el nu a fost recunoscut decat dupa ce a fost refacut si resemnat de noua conducere (n.r. - dupa Viorel Lis la sefia Capitalei a venit Traian Basescu). Oricum s-a umblat la el.

Ulterior a fost semnat de Basescu?

Da, e clar ca a fost resemnat de noua conducere, dar nu pot sa bag mana in foc pentru ca eu nu am vazut acest contract secret despre care se tot vorbeste. Contractul despre care-mi vorbiti nu coincide cu cea ce declara in momentul de fata autoritatile. Din cate stiam eu, in contractul pe care l-am semnat nu era nimic secret. Primaria era degrevata de cheltuieli si Apa Nova trebuia sa finalizeze alimentarea cu apa si canal a orasului in 10 ani, plus modernizarea si mentinerea pretului. Astea erau cele mai importante puncte din contract.

Sa inteleg ca toate declaratiile autoritatilor sunt minciuni?

Dupa mine da, sunt minciuni.

La vremea respectiva s-au facut presiuni pentru a semna contractul?

Nu. Cert este ca acest contract trebuia urmarit si daca nu a fost respectat trebuie sa se ia masuri. Va dau un exemplu: REBU, in perioada in care eram primar, avea contract pentru salubrizare pe tot Bucurestiul. Am vazut ca nu respecta contractul si atunci l-am spart, am organizat licitatie si au venit alte trei firme pe langa REBU care sa se ocupe de curatenie.

Sa inteleg ca acest contract cu Apa Nova poate fi modificat?

Daca contractul nu este respectat, este clar ca se poate renunta la el. Orice contract care nu se respecta se anuleaza de drept. Solutia mea acum, daca ar tine cont cineva de ea, e una singura. Palaria este prea mare pentru Apa Nova. Si atunci singura propunere, asa cum se intampla si in celelalte orase din lume, este ca de serviciul de canalizare si apa sa se ocupe doua firme. Pana in Dambovita o firma, pana dincolo alta firma. Ar fi solutia ideala pentru Bucuresti la ora actuala.

Nu puteati sa faceti acest lucru de la inceput?

Nu puteam pentru ca ei, cei de la Apa Nova, au considerat ca sunt o firma mare si pot face fata intregului oras. Ne-am gandit la o solutie atunci, dar ei nu voiau sa participe decat pentru a prelua tot serviciul de apa si canal din Bucuresti.

Primaria ce trebuia sa castige in urma acestui contract incheiat cu Apa Nova.

Nimic. Nici un castig decat pentru bucuresteni. Adica alimentarea cu apa si canalizare si modernizarea conductelor.

NELAMURIRI

"Din cate am inteles eu contractul oficial nu este semnat de mine. Nu l-am vazut, dar sunt aproape sigur ca s-a umblat la contract si s-a semnat din nou"

FARA SECRETE

"Din cate stiam eu, in contractul pe care l-am semnat nu era nimic secret. Primaria era degrevata de cheltuieli si Apa Nova trebuia sa finalizeze alimentarea cu apa si canal a orasului in 10 ani, plus modernizarea si mentinerea pretului"

ANULARE

"Orice contract care nu se respecta se anuleaza de drept. Solutia mea acum, daca ar tine cont cineva de ea, e una singura. Palaria este prea mare pentru Apa Nova. Si atunci singura propunere, asa cum se intampla si in celelalte orase din lume, este ca de serviciul de canalizare si apa sa se ocupe doua firme" - Viorel Lis, fostul primar al Capitalei


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.