Introducerea sistemul privat in Sanatate este singura masura eficienta pentru combaterea spagii, considera ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto). Ministrul promite ca va introduce, in cel mai scurt timp, asigurari de sanatate private, spitale private si servicii de lux taxate, care sa concureze cu serviciile medicale furnizate in prezent. Ambele sisteme ar urma sa functioneze in paralel timp de cel putin zece ani.

"Eu cred ca sistemul de sanatate se poate face bine. Cel mai important este sa aducem banii in sistem. Pentru acest lucru va trebui sa revizuim cadrul institutional, sa revizuim sistemele de asigurari de sanatate, sa dezvoltam un sistem privat de sanatate, astfel incat pe fiecare palier, pacientul sa stie clar ce primeste. Daca omul stie la ce are dreptul, el nu mai da spaga", a declarat, joi seara, la dezbaterea "Medicul de familie la interfata dintre pacient si sistemul de sanatate", ministrul de resort, Eugen Nicolaescu.

Sorin Oprescu, director de spital si senator PSD, considera deplasata ideea ministrului Sanatatii de a scoate in fata medicina particulara. "Privatizarea a nouazeci si ceva la suta din sistem este o aberatie, domnule ministru. Eu cred in sistemul privat, el este si poate fi complementar, insa nu rezolva problemele. Euroclinic (spital privat-n.r.) a inceput cu servicii pe care le prestam si noi, insa, cand au ridicat preturile, lucrurile s-au schimbat", a declarat Oprescu.

Una dintre propunerile ministrului Sanatatii este "managementul axat pe centre de cost". Ceea ce inseamna ca lumea medicala va trebui sa faca o evaluare asupra banilor cheltuiti in sistem si sa vada ce renteaza si ce nu. "Pentru prima data medicii vor beneficia de amortizare", a mai spus ministrul. O alta propunere se refera la co-plata. Adica se va stabili un pachet minimal de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar ce este "in plus" se plateste. "Daca vrei sa beneficiezi de conditii de patru stele, dai in plus", arata Nicolaescu.

Nici medicina de familie nu este un domeniu de care ministrul Nicolaescu sa fie multumit. Acesta spune ca medicul de familie este cel care ar trebui sa limiteze numarul de internari. "Daca medicul de familie si-ar vizita la timp toti pacientii, ar depista boala din vreme si ar trata-o, foarte multi oameni nu ar mai avea nevoie de spitalizare. Am vorbit cu presedintele CNAS si am stabilit sa cream o baza de sevicii medicale pe care sa le patim, dar ei sa demonstreze ca au efectuat acele servicii. Este vorba aici despre acea parte de prevenire si de promovare a sanatatii. Pe mine, medicul de familie m-a convins sa ma las de fumat", a declarat ministrul Sanatatii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.