Dupa doua zile de discutii la Bucuresti, Franco Frattini, comisar pentru Justitie si Afaceri Interne, a tinut partea ministrului Justitiei si a recomandat Consiliului Superior al Magistraturii sa colaboreze cu guvernul.

Comisarul UE pentru Justitie, Franco Frattini, i-a tinut partea ministrului Monica Macovei in toate dosarele controversate: lupta anti-coruptie, trecerea PNA la Parchetul General, reformele legislative, functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

"Pachetul de legi adoptat in luna iulie a stabilit principiile independentei magistratilor. Acum este foarte important sa se implementeze principiul indepedentei institutionale si functionale a magistratilor. Am subliniat acest lucru in intilnirea mea cu CSM. Acum este rindul CSM sa coopereze direct cu guvernul si sa garanteze ca principiul independentei este complet implementat", a spus Frattini.

Implementarea pachetului de legi "va ajuta la recrutarea unei noi generatii de magistrati si va permite reducerea duratei proceselor", apreciaza Frattini. Indemnul dat CSM sa coopereze cu guvernul survine in conditiile in care Consiliul are o relatie tensionata cu ministrul Monica Macovei. Pozitia CSM vizavi de modificarile legislative sustinute de ministrul Justitiei a coincis in multe privinte cu cea a PSD.

Lupta anticoruptie cu rezultate

Frattini a cerut si rezultate concrete in lupta anticoruptie si a spus ca urmareste indeaproape evolutia dosarelor "grele". El a apreciat ca foarte buna trecerea PNA la Parchetul General, o miscare criticata aprig de PSD. "Am notat ca in ultimele 4-6 luni a fost o crestere semnificativa in cazuri de coruptie - daca in trecut erau doar 40-45, acum sint peste 100 de cazuri sub acuzare de coruptie.

Intrarea in vigoare a noii legi care permite punerea sub acuzare a oficialilor de rang inalt si a parlamentarilor ar putea creste numarul de acuzari. Urmaresc indeaproape aceasta tendinta, pentru ca este un rezultat vizibil al implementarii strategiei anticoruptie", a spus Frattini.

Clauza, "posibilitate extrema"

In ceea ce priveste activarea clauzei de salvgardare, Frattini a calificat-o ieri drept "o posibilitate extrema, impusa in 2004 pentru ca eram sceptici". Comisarul crede ca "Romania are destul timp pentru a implementa cadrul legal existent si pentru a adera la 1 ianuarie 2007". Un alt domeniu important pentru aderare este securizarea frontierelor. "Pentru asta este nevoie de fonduri adecvate", a spus Frattini, adaugind ca a subliniat aspectul financiar si premierului Tariceanu.

Bugetul mostenit de la guvernarea precedenta nu aloca deloc fonduri pentru aderare, dar acest deficit a fost corectat la rectificarea bugetara. De asemenea, suprapunerile dintre contractul incheiat anul trecut cu EADS si proiectele PHARE au fost eliminate, astfel incit finantarile europene sa nu fie blocate.

Si totusi, cite dosare sint?

Conform informatiilor din mapa oferita de guvern participantilor la conferinta sustinuta de Frattini, la capitolul "Lupta impotriva coruptiei" era specificat faptul ca "in perioada iunie-august 2005 au fost investigate 40 de cazuri de mare coruptie". Cifra sustinuta si de fostul sef al PNA, Ioan Amarie, dar care il contrazice pe actualul sef al DNA, Daniel Morar, care a afirmat ca a gasit doar cinci dosare de mare coruptie.

"Cifra de 40 e o cifra gresita si vina apartine guvernului, care a redactat comunicatul", a declarat Alina Tonigaru, purtatorul de cuvint al PNA. Biroul de presa al guvernului a confirmat greseala de redactare, dar nu a oferit cifra corecta. Iar procurorul general Ilie Botos a spus ieri ca la Parchetul General sint in lucru 22 de dosare privind marea coruptie, in care sint cercetati parlamentarii dosare care vor trece automat in curtea DNA, ca urmare a noii legislatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.