Desi a fost condamnat ieri la 10 ani de inchisoare, „Luceafarul huilei” are sanse mari sa scape dupa cateva saptamani

Dupa patru luni de libertate, Miron Cozma a fost condamnat ieri la 10 ani de inchisoare si arestat pentru mineriada de la Costesti, din 1999. Cum a executat deja 7 ani si 11 luni, in cadrul pedepsei de 18 ani date in dosarul mineriadei din 1991 (pedeapsa gratiata de fostul presedinte Ion Iliescu), iar cele doua dosare au fost conexate, fostul lider al minerilor ar mai avea de stat la puscarie, teoretic, doi ani si o luna. Aproape sigur, el nu-i va mai face insa nici pe acestia. Avocatii sai vor cere eliberarea conditionata a lui Cozma, pe motiv ca acesta a efectuat deja mai mult de trei sferturi din cei 10 ani la care a fost condamnat ieri. De aceea, Miron Cozma are sanse mari sa fie eliberat definitiv in cateva saptamani.

Aseara, Miron Cozma a sustinut o conferinta de presa la un hotel din Otopeni, intrucat are interdictie de a intra in Bucuresti pana in 2008. De acolo, el a fost ridicat de politisti chiar in fata ziaristilor.
Timp de o ora, Cozma a tinut un recital demagogic, pretinzandu-se a fi "o victima politica", "ultimul haiduc al secolului XX", "ultimul revolutionar". "Nu am averi, am doar cauza celor multi si necajiti", a spus spargatorul de capete din Valea Jiului, intr-o tirada gretoasa.

Dupa patru luni de libertate, liderul minerilor a fost reincarcerat pentru o perioada scurta, in procesul mineriadei de la Costesti

Miron Cozma a ajuns din nou dupa gratii. Si asta dupa ce judecatorii instantei supreme au decis sa-l condamne la 10 ani de inchisoare pentru instigare la subminarea puterii de stat. Aceasta este pedeapsa pe care a primit-o Miron Cozma si de la judecatorii Curtii de Apel, primii care au considerat ca "Luceafarul huilei" merita sa stea dupa gratii un deceniu pentru evenimentele din 1999 de la Costesti.

Imediat dupa pronuntarea sentintei, fostul lider al minerilor a sustinut o conferinta de presa la hotelul Comfort, din orasul Otopeni. La iesire, Cozma a fost asteptat de politisti, care l-au urcat intr-o duba si l-au dus la Penitenciarul Rahova. Alaturi de Cozma, in acest dosar, au mai primit cate cinci ani de inchisoare pentru implicare in evenimentele din ianuarie 1999, Romeo Beja, Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan.

Demagogul Cozma

Aseara, Miron Cozma a sustinut o conferinta de presa de o ora, in care a trecut prin toate etapele demagogiei: de la haiduc, aparator al cauzei celor nevoiasi, martir, pana la ultimul lider sindical al Romaniei. "De la momentul arestarii mele, sindicalistul a disparut. Am fost ultimul haiduc. Nu am averi, am doar cauza celor multi si necajiti. Arestarea mea e o lectie care se da sindicalismului roman. Pe mine nu ma sperie nimeni, sunt un luptator", asa s-a elogiat fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

El a facut apoi dezvaluiri: "In 1999, Emil Constantinescu m-a adus de la Rahova la Parchetul Militar, unde urma sa primesc gratierea, daca recunosteam ca am venit cu minerii la Bucuresti la ordinul lui Ion Iliescu". Miron Cozma le-a luat apoi apararea ortacilor sustinand ca acestia au fost manipulati si ca in 13-14 iunie 1990 au fost chemati la Bucuresti pentru a sterge urmele interventiei armate orchestrate de puterea de atunci. "Cand Iliescu a spus: "Minerii sa vina sa curete Piata Universitatii!", vorbea la propriu. Minerii au fost manipulati. Au fost chemati sa curete urmele interventiei armate din 13-14 iunie 1990", a sustinut Cozma.

Retinere de urgenta

Imediat ce s-a terminat conferinta de presa, Cozma s-a grabit sa se imbarce in masina iubitei lui, Elena Kresnner, un Audi A4. Dupa ce au rulat numai zece metri, cei doi au fost opriti de un ehipaj al politiei. Acestia i-au cerut minerului sa coboare si sa-I insotesca la penitenciar intrucat pe numele lui a fost emis un mandat de executare a pedepsei.

Fostul lider al minerilor va mai ramane in inchisoare pana cand instanta de fond, respectiv Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, va decide eliberarea conditionata a acestuia, intrucat a executat deja mai mult de o treime din aceasta pedeapsa, respectiv 7 ani si 11 luni. Alaturi de fostul lider al minerilor, in acest dosar, cei cinci "locotenenti" ai fostului lider al minerilor - Romeo Beja, Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan - au mai primit si ei cate cinci ani de inchisoare pentru implicare in evenimentele din ianuarie 1999. Acestia vor executa pedepsele decise de instanta, intrucat pina acum nu au facut nici o zi de arest.

Locotenentii se considera victime ale unor jocuri politice

Fostii locotenenti ai lui Miron Cozma considera ca sentinta magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie este "o decizie politica". Dorin Lois, fost vicepresedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, acum pensionar, se considera tap ispasitor: "Erau 71 de lideri ai minerilor, dar vom plati doar noi. Toti au aceeasi vina: aceea de a fi lideri ai ortacilor. Astept sa vina sa ma ia, am bagajul pregatit. N-o sa plec din tara, n-o sa fug niciunde, vreau doar sa vad meciul de sambata cu Poli. Eu tin cu Jiul Petrosani. Dupa aia sa se intample orice."

Ionel Ciontu, fost lider al ortacilor din Livezeni, pensionar acum, sustine ca cel urmarit a fost, de fapt, Miron Cozma. Constantin Cretan, in prezent consilier judetean si vicepresedinte PRM Gorj, pare singurul care nu se impaca cu sentinta: "Voi ataca sentinta la CEDO. Suntem victime ale unui regim ticalos, care de 15 ani fura Romania". La inchiderea editiei, politistii hunedoreni primisera deja mandatele de arestare pe numele fostilor lideri sindicali. Unul dintre cei condamnati, fostul lider al minerilor de la Paroseni, Romeo Beja, nu se mai afla in tara.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.