Potrivit Apa Nova, relieful orasului si legile fizicii sunt motivele suvoaielor care strabat Capitala de zile intregi

Clima, topografia orasului, canalul colector umplut pana la refuz, Regia Apele Romane, Primaria Capitalei, cetatenii, natura si principiile fizicii sunt cauzele care au provocat inundatiile din ultimele zile si in nici un caz Apa Nova si contractul prin care serviciul de apa a fost concesionat acestei companii, a sustinut, ieri, in fata ziaristilor, Andreas Baude, directorul companiei.

Mai-marele Apa Nova le-a tinut jurnalistilor o adevarata lectie de fizica si le-a explicat in amanunt cum principiile acestei stiinte au contribuit hotarator la inundarea Bucurestiului, care are dezavantajul de a fi un oras cu relief plat! "In momentul in care caseta (canalul colector) este sub presiune, ea are capacitatea de transport de 40 de metri cubi pe secunda, iar zilele acestea debitul a fost cu mult mai mare, a declarat Baude, criticand presa pentru ca incearca sa gaseasca un vinovat pentru producerea inundatiilor.

"Sunt fenomene meteo carora nimeni, nici o autoritate nu le poate face fata", a afirmat Baude. Reteaua de canalizare - in "perfecta stare de functionare". "Responsabilitatea fata de client se opreste la bransament, gura de canalizare si caseta. Noi lucram numai cu reteaua, iar reteaua este buna. Gurile de canalizare sunt infundate nu din cauza Apa Nova, ci din cauza serviciului de salubrizare deficitar, apa a ajuns in subsoluri nu din cauza Apa Nova, ci din cauza ca proprietarii imobilelor nu au montat clapetul anti-retur (mecanism care permite evacuarea apei din reteaua canalizare interioara catre exterior si blocheaza eventualele curgeri in interiorul imobilului, evitand inundarea)", a mai spus Baude.

El sustine ca, din cele peste 15.000 de guri de canalizare din Bucuresti, peste 4.000 sunt inca infundate din cauza gunoaielor de pe strazi.
"Inundatiile nu tin cont de culoarea politica a primarului. Modificarea contractului de concesiune nu poate schimba cu nimic capacitatea casetei de evacuare si nu va reduce intensitatea ploilor", a mai spus Baude, subliniind ca la urmatoarea ploaie problemele de acest gen se vor repeta.

"Din punct de vedere economic, nici o companie, nici un concesionar, nici o primarie sau Guvern nu va investi pentru dimensionarea casetei doar pentru ca este posibil ca, o data la 15 ani, sa fie o ploaie de o asemenea intensitate. E pagubos din punct de vedere economic", sustine directorul Apa Nova. Baude sustine ca prevederile contractului de concesionare sunt accesibile tuturor pe pagina de Internet a companiei Apa Nova. "Toata lumea poate avea acces la acest contract. E un contract complex, dificil, dar echilibrat si echitabil pentru ambele parti. Daca municipalitatea doreste renegocierea, nici o problema, dar primaria nu a cerut inca acest lucru", a explicat directorul francez, fara sa intre in detalii tehnice.

Potrivit lui Baude, in contract este stipulat ca extinderile retelei de canalizare din Bucuresti se fac numai pe strazile existente la nivelul anului 2000 si doar daca jumatate dintre locuitorii acestora se obliga in scris ca se vor racorda la reteaua nou infiintata. Totodata, Apa Nova nu executa lucrari pe strazi neasfaltate. In ciuda protestelor autoritatilor locale si a nemultumirilor bucurestenilor, directorul Apa Nova a dat asigurari ca firma pe care o reprezinta nu se va retrage din parteneriatul actual cu municipalitatea.

"Compania Veolia nu a plecat niciodata dintr-un contract de concesiune, indiferent cat de dezavantajos a fost acesta. Nu va pleca nici acum", a spus Baude.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.