Procurorii DNA au retinut in sarcina lui Necolaiciuc, precum si a altor noua complici - sapte persoane din fosta conducere a CNCFR sau sefi de servicii si doi administratori ai unor firme - un prejudiciu de peste 18 milioane de euro adus Companiei. P
Procurorii DNA au retinut in sarcina lui Necolaiciuc, precum si a altor noua complici - sapte persoane din fosta conducere a CNCFR sau sefi de servicii si doi administratori ai unor firme - un prejudiciu de peste 18 milioane de euro adus Companiei. Potrivit anchetatorilor, Necolaiciuc ar fi platit din bugetul CNCFR bunuri si servicii care nu au fost oferite sau nu au putut fi folosite. Deoarece Nicolaiciuc s-a sustras urmaririi penale, el fugind din tara, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a dispus anul trecut arestarea lui, in acest sens fiind emise mandate europene de arestare si de urmarire internationala in vederea extradarii. In cauza s-a dispus si luarea masurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile si a sumelor de bani detinute de catre inculpati, in vederea recuperarii prejudiciului creat. Necolaiciuc mai este cercetat si in alte dosare penale instrumentate de DNA, pe numele sau mai existand un mandat de arestare, cu privire la savarsirea altor infractiuni aflate in prezent in cercetare. Judecatoria Sectorului 1 a stabilit primul termen in acest proces pentru 22 februarie.
"In perioada 2001-2003, inculpatul Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CNCFR si ordonator principal de credite, a angajat compania intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul companiei, cu incalcarea prevederilor legale, produse, bunuri si servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei", se arata intr-un comunicat al DNA. Potrivit procurorilor anticoruptie, prin aceste operatiuni a fost creat un prejudiciu de aproximativ 18,4 milioane de euro in dauna CNCFR. O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, aproximativ 4,5 milioane de euro, au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii, care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale. Conform anchetatorilor, bunurile, produsele si serviciile achizitionate au reprezentat panouri de afisaj in statiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferata, cuplaje electrice, schimbatoare de cale ferata (macazuri), motorina si solutie de ignifugare. Din probatoriu a rezultat ca furnizorii erau societati care nu aveau autorizatie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri si servicii catre CNCFR. Mai mult, sustin procurorii DNA, acestea erau fie firme paravan - care desfasoara o activitate aparenta, in realitate neavand personal calificat si nici posibilitati tehnologice pentru a furniza serviciile in cauza - fie firme fantoma (firme fara activitate, avand sedii fictive). S-a dovedit ca o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale, mai arata anchetatorii. De asemenea, potrivit DNA, contractele referitoare la serviciile si produsele sus-mentionate au fost incheiate de Necolaiciuc in complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate in cauza, fara a exista o decizie a adunarii generale a actionarilor sau a consiliului de administratie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.