Peter Collet este profesor de psihologie experimentala la Oxford. Studiind principalele popoare europene, descopera ca ele "difera in cele mai neasteptate moduri" si schiteaza raspunsuri la aceste intrebari. Analiza comparativa pe care o ofera in "Ca
Peter Collet este profesor de psihologie experimentala la Oxford. Studiind principalele popoare europene, descopera ca ele "difera in cele mai neasteptate moduri" si schiteaza raspunsuri la aceste intrebari. Analiza comparativa pe care o ofera in "Cartea gesturilor europene", volum tradus de Andrea Rasuceanu pentru Editura Trei, pe care il mai gasiti inca in librariile din Romania, se desparte de vechile instrumente folosite la studierea specificului etnic: frenologia (o pseudo-stiinta conform careia forma capului si a fetei contine informatii despre personalitatea umana), psihologia rasiala, teoriile determinismului climatic.
"Cartea gesturilor europene" (studiu publicat in 1993) nu este un ghid cu informatii impersonale despre popoarele cutare si cutare. Propunerea psihologului britanic se materializeaza intr-o serie de mici studii despre ciudatenii si cutume de diverse feluri ale europenilor, un fel de schite explicative care dau seama despre conduita in mai multe ipostaze ale ei: modul de adresare, gestica, privitul, umorul, mirosul, injuraturile etc.
Inainte de a exemplifica prin cateva astfel de constatari si explicatii, mai precizez doar ca autorul cheama in sprijinul sau elemente de istorie, istoria mentalitatilor, sociologie, psihologie comparata, istoria artelor. Iar acum iata cum suna trasaturile identificate de Peter Collett, care sunt si subiectele analizelor din volum:
1. Raportat la distantele parcurse, pe soselele Greciei numarul mortilor este cel mai mare din Europa.
2. Spaniolii ocupa ultimul loc in topul igienei.
3. Intampinarea strainilor cu un sarut, acest "obicei promiscuu", era specialitatea Angliei prin sec. XV-XVI, ceea ce nu se mai poate spune in nici un caz despre Anglia de azi.
4. Francezii raman cei mai mari consumatori si iubitori de parfumuri.
5. Pentru iberici, timpul e atat de relativ, incat punctualitatea nu inseamna mai nimic. (I.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.