Valul de emotie si evenimentele produse de aducerea in tara a trupurilor lui Mota si Marin nu s-ar fi putut petrece fara asentimentul Regelui, care dorea si nadajduia sa aduca Garda de Fier sub ascultarea sa; aceasta constituia pentru el problema
Valul de emotie si evenimentele produse de aducerea in tara a trupurilor lui Mota si Marin nu s-ar fi putut petrece fara asentimentul Regelui, care dorea si nadajduia sa aduca Garda de Fier sub ascultarea sa; aceasta constituia pentru el problema politica interna majora. Iar pe plan extern, amenintarile iredentiste, vecinatatea sovietica si ascensiunea Germaniei care incepea sa se faca resimtita.
O fotografie din "Vremea", din ianuarie 1937, il infatiseaza pe Nae Ionescu imbracat intr-o suba cu guler de blana, albit la par, aspru la fata, pasind in urma cortegiului funerar al celor doi legionari, in primele randuri sau chiar in randul intai. Alaturi de el, generalul Zizi Cantacuzino-Granicerul, in negru, cu o barba tolstoiana de arhimandrit...
In noiembrie 1937, Codreanu le va propune lui Nae Ionescu si Mihail Manoilescu sa candideze ca "invitati" pe listele Garzii inscrise electoral sub denumirea noua: "Totul pentru tara". Amandoi refuza. In consecinta, "Cuvantul" reapare la sfarsitul lui decembrie, primind chiar si o subventie. Nae Ionescu semneaza din nou editoriale. Nu va fi insa decat un cantec de lebada, intrucat peste cateva luni ziarul va fi din nou suspendat, iar in mai 1938 directorul sau va lua drumul lagarului de la Miercurea Ciuc, unde il va ajunge si Mircea Eliade din urma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.