Statul mentine pretul la energie electrica pe costul producatorilor de energie regenerabila si subventioneaza indirect furnizorii.


Pretul certificatelor verzi este stabilit la un maxim de 42 de euro pentru a nu incarca nota de plata
Statul mentine pretul la energie electrica pe costul producatorilor de energie regenerabila si subventioneaza indirect furnizorii.


Pretul certificatelor verzi este stabilit la un maxim de 42 de euro pentru a nu incarca nota de plata a consumatorilor de energie electrica. Masura scade profiturile producatorilor, restrictioneaza piata si duce la nerespectarea angajamentelor cu Uniunea Europeana. Insa, are avantajul ca ofera energie regenerabila la preturi de doua ori mai mici decat in Italia.


SUBVENTIE. Liviu Voinea, director executiv in cadrul Grupului pentru Economie Aplicata, a precizat pentru Jurnalul National ca masura potrivit careia producatorii nu-si pot vinde certificatele verzi in Uniunea Europeana doar dupa realizarea tintei nationale stabilite cu UE, poate fi considerata ca o restrictionare a pietei libere. Aceasta, cu atat mai mult cu cat de la 1 iulie piata de energie europeana a fost liberalizata. Voinea mai considera ca vinderea acestor certificate cu un maxim de 42 de euro, stabilit prin lege, "este practic o subventie acordata furnizorilor de energie; daca aceasta subventie ar fi inlaturata, cresterea preturilor este probabila, dar normal ar fi sa apara si o restructurare a costurilor la furnizori". Si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a recunoscut acest lucru. In urma unei solicitari a Jurnalului National, ANRE a precizat ca certificatele nu se pot vinde in UE "deoarece raman furnizorii din Romania fara posibilitatea de a indeplini cota, fiind nevoiti sa cumpere certificate scumpe, din UE, ceea ce ar majora pretul la consumatorul final".


POMANA. Un calcul simplu arata ca in 2006 s-au dat de catre Translelectrica 22.745 certificate verzi, iar anul acesta au fost emise pana acum 16.005. Un furnizor din tara noastra trebuie sa cumpere energia pe care o trimite consumatorului, iar pe langa acesta trebuie sa cumpere si o cota de certificate.

In 2006 furnizorii trebuiau sa cumpere un numar de certificate proportional cu 2,22% din energia furnizata. Pentru anul acesta cota este de 3,74%, si urmeaza sa creasca la 5,26% pentru 2008, 6,78% pentru anul 2009 si 8,3% pentru perioada 2010-2012.

In total, un furnizor din Romania trebuie sa cumpere cu 58 de euro un MWh, cat e pretul pe OPCOM, si proportional cu energia vanduta, certificate de 42 de euro bucata. In Italia, costul energiei verzi este de 200 de euro, din care 61 de euro un MWh, si 139 euro certificatul. Diferenta este de 97 de euro la certificat. Daca am opera dupa modelul italian, unde pretul certificatului e lasat liber, inmultind numarul de certificate verzi cu diferenta obtinem 3.758.750 de euro, bani care nu au intrat in conturile producatorilor. Liviu Voinea precizeaza ca masura impunerii "poate fi justificata prin apel la Directiva 54/2003 a Comisiei Europene care prevede posibilitatea statelor membre de a interveni pe piata energiei, chiar prin masuri care se adreseaza operatorilor privati, daca scopul acestei interventii este acela de a asigura preturi corecte («fair») pentru consumatorii finali". Dar in fiecare an cota de certificate pe care trebuie sa le cumpere furnizorii creste, si in acelasi timp va creste si consumul intern. Spre exemplu, in 2010 este estimata o productie de 66,1 TWh, din care se scad 4,5 TWh, programati pentru export si 10% cat este consumul intern al producatorilor. In acelasi timp, furnizorii trebuie sa cumpere certificate verzi proportional cu 8,3% din totalul furnizat, adica din cei 55,44 TWh furnizati. Astfel, trebuie cumparate 4.601.520 certificate verzi. Inmultit cu diferenta de pret pe certificat suma totala este de 446,3 milioane de euro.


IN SISTEM. Dar acesti bani nu mai ajung la producatori. Insa, cum Hidroelectrica are 91,7% din piata certificatelor, rezulta ca statul ia de la stat pentru a nu liberaliza complet pretul la energie. Liviu Voinea ne-a mai precizat ca prin acest mecanism "producatorii de energie regenerabila isi vad profitul afectat, ceea ce inseamna ca prin aceasta masura ANRE inhiba investitiile in energie regenerabila in Romania". In acelasi timp, Gherghina Vladescu, responsabil cu piata de certificate verzi din cadrul Operatorului Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM), ne-a precizat ca in fiecare an ANRE emite un ordin care da dreptul furnizorilor sa cumpere certificate numai in limita celor produse. In 2006, trebuiau cumparate in Romania un milion de certificate, dar au fost tranzactionate numai 22.745. Aceasta deoarece pentru un MWh produs din surse regenerabile se acorda un certificat. Pentru fiecare certificat necumparat, trebuie platita o amenda, in 2010 penalizarea fiind de 84 de euro. Daca Romania isi majoreaza productia de certificate de cinci ori, tot raman aproximativ 4,5 milioane de certificate pentru anul 2010, pe care furnizorii nu le pot cumpara pentru ca nu au de unde. Dar pentru care ar trebui sa plateasca amenda totala de 378 milioane de euro. Insa ANRE, in baza HG 959/2005, emite anual cate un ordin care precizeaza ca furnizorii cumpara cota din numarul produs de certificate, si nu din cat ar trebui, daca s-ar calcula dupa energia furnizata. Astfel, furnizorii scapa de amenda uriasa pe care ar trebui sa o plateasca.


PRODUCTIE. Din 2010, Romania trebuie sa se afilieze la RECS, sistemul european de comercializare a certificatelor, astfel ca furnizorii vor putea importa din UE certificatele. Nicolae Opris, vicepresedinte ANRE a precizat pentru Jurnalul National ca se spera ca in 2010 sa se produca exact cota necesara de 4,6 milioane de certificate, in urma realizarii proiectelor eoliene din tara noastra. Razvan Purdila, directorul de dezvoltare al Transelectrica, a spus ca exista notificari care cumuleaza 3.000 de MW capacitate instalata in proiecte eoliene, care vor fi construite in urmatoarea perioada in Romania.


Alternativa la certificateIn Germania nu este folosit sistemul de certificate verzi, ci unul fixed feed in. Adica pretul energiei obtinuta din surse regenerabile este unul fix stabilit pentru energia livrata. Iar de la introducerea acestei masuri in aprilie 2000, cantitatea de energie regenerabila produsa s-a triplat. De la un procent de 3,01% in anul 2000 din productia totala a tarii, acum in Germania s-a ajuns la 10,53% din surse verzi. Anul trecut au fost produsi in Germania 20.000 de GWh din energie eoliana si 18.000 de GWh din alte surse regenerabile.


UE ameninta cu sanctiuni din 2010Comisia Europeana a raspuns la solicitarea facuta de Jurnalul National si arata clar ca exista sanctiuni, daca Romania nu isi va indeplini norma corespunzatoare in anul 2010. "Comisia monitorizeaza continuu progresele facute de statele membre in privinta realizarii tintelor nationale pentru energia regenerabila in 2010. Daca nu se iau masuri pentru a creste cota de energie regenerabila sau alte masuri provenite din Directiva 2001/77/EC, iar aceste masuri sunt incalcate, Comisia poate initia procedura de infringement impotriva unui stat membru", se arata in raspuns.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.