Presedintele Colegiului CNSAS Ladislau Csendes (foto) a recunoscut ieri, la BBC, ca e posibil ca relatia cu Securitatea a unor persoane, aflate in diverse functii, sa ramana practic necunoscuta. Aceasta din cauza restantelor pe care le are Consiliul.
Presedintele Colegiului CNSAS Ladislau Csendes (foto) a recunoscut ieri, la BBC, ca e posibil ca relatia cu Securitatea a unor persoane, aflate in diverse functii, sa ramana practic necunoscuta. Aceasta din cauza restantelor pe care le are Consiliul. Faptul a iesit la iveala sambata, cand viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu (PD) a recunoscut, la BBC, ca a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea cand avea 20 de ani. El a insistat ca nu a dat note informative. Potrivit legii, Colegiul CNSAS ar fi trebuit sa verifice dosarul viceprimarului PD inca din 2004, cand acesta a fost ales in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ceea ce nu s-a intamplat. CNSAS nu are insa obligatia de a verifice dosarele intr-o anumita ordine.
Presedintele Colegiului CNSAS a admis ca exista mai multe cazuri ale unor persoane care pot fi ele parlamentari, judecatori, altele, stabilite de legi, ale caror dosare exista, dar nu s-au discutat. "Da, da, categoric. Eu apreciez ca exista astfel de restante si cand am vazut ca exista intarzieri foarte mari, prima mea idee a fost sa dau sanctiuni, a doua, sa le corectez", a mentionat Csendes, pentru BBC. El a confirmat: "Nu-mi face nici o placere, dar va confirm: asa este. Din pacate, am preluat astfel de restante". Csendes a explicat ca "aparatul tehnic, daca nu a introdus anumite nume, atunci avem de-a face cu cazuri grave de neglijenta in serviciu".
Csendes: "Poate ca o sa fim cu totii mai destepti"
"Ceea ce pot sa va confirm este ca in momentul in care am fost ales pe sase luni presedinte, am verificat, atat la aceste solicitari din oficiu, la adeverinte, la acces la propriul dosar, tot ceea ce s-a solicitat de la CNSAS, de la infiintare si pana astazi si am gasit restante uriase pe care eu ma consider dator sa le rezolv macar partial. Acum, problema este foarte serioasa si ceea ce m-ati intrebat dvs ma framanta si pe mine: care este o lucrare prioritara? Cea din 2003 sau 2004, cum ziceti dvs, sau ceva urgent, /predat/ alaltaieri? Intelegeti deci, in ceea ce ma priveste, consider ca aceste lucrari vechi au prioritate, dar de buna seama, nu decid eu lucrurile acestea singur. O sa avem o discutie in Colegiu si in urma acesteia, poate ca o sa fim cu totii mai destepti", a mai afirmat presedintele CNSAS. Cat despre situatia viceprimarului Capitalei, Ladislau Csendes a marturisit: "Trebuie sa verific. Nu pot sa va raspund, deci nu stiu cine este vinovat pentru aceasta intarziere; in orice caz, ce vreau sa va confirm, vreau sa repet, ca am mai spus si in alte situatii, cu alte ocazii, pentru mine este o prioritate rezolvarea restantelor".
Posibil verdict de necolaborare
Viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu a dat Securitatii doar informari de serviciu si nu note informative "in sensul de politie politica", fapt pentru care cel mai probabil acesta va primi de la CNSAS, la momentul la care dosarul sau va fi analizat, doar o decizie de necolaborare, au declarat ieri surse din Colegiu, citate de Mediafax. Acestea au aratat ca, mai mult, Murgeanu a fost chiar santajat sa dea informarile de serviciu, fiind amenintat ca altminteri isi va pierde postul. Conducerea PD a anuntat ca nu intentioneaza sa ia nici o masura impotriva lui Murgeanu, atata timp cat nu exista dovezi ca ar fi facut politie politica. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.