Pompierii romani nu avut niciodata un aparat de zbor pentru stingerea incendiilor si nici nu il vor avea prea curand. Costul mare al unui astfel de aparat dar si indolenta autoritatilor a condus la situatia in care, pompierul roman se lupta cu flacar
Pompierii romani nu avut niciodata un aparat de zbor pentru stingerea incendiilor si nici nu il vor avea prea curand. Costul mare al unui astfel de aparat dar si indolenta autoritatilor a condus la situatia in care, pompierul roman se lupta cu flacarile "inarmat" cu lopata si galeata.
Lipsa dotarii cu care se confrunta pompierii ne-a fost confirmata si de purtatorul de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Gabriela Tohaneanu: "Din pacate, IGSU nu are in dotarea sa nici un elicopter sau avion. Singurul elicopter la care apelam si care intervine in situatii de urgenta apartine Unitatii Speciale de Aviatie din cadrul MIRA, dar acesta este dotat cu aparatura medicala pentru a transporta raniti". Ofiterul de presa a mai precizat pentru ZIUA ca cele mai mari probleme, pompierii le intampina in zonele greu accesibile cum sunt cele de la Toplet, Rucar sau Ciucsangiorgiu unde oamenii sunt nevoiti sa parcurga kilometrii intregi pe jos cu galetile de apa in mana. De asemenea, pe fondul secetei din acest an, sursele de apa cum sunt raurile, parurile sau izvoarele s-au diminuat sau nici nu exista in zonele muntoase. Despre lipsa dotarilor, cei de la IGSU sustin ca "nu sunt bani alocati de la Guvern". "Anul acesta o buna parte dintre fonduri au fost alocate pentru organizarea examenelor de inscriere la scolile IGSU", ne-a precizat Gabriela Tohaneanu.
Achizitii peste patru-cinci ani
In timp ce pompierii cara apa cu galetile in zonele incendiate, oficialii Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) sustin ca abia peste 4-5 ani va fi achizitionata tehnica noua. Afirmatia apartine lui Victor Paul Dobre, secretar de stat al MIRA prezent, duminica, la ceremonia de absolvire a noii promotii a Scolii de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila "Pavel Zaganescu"-Boldesti. "Schimbarea parcului auto va mai dura. Anul acesta prioritatea este terminarea profesionalizarii. Am in vedere, si am discutat cu domnul ministru (ministrul de Interne Cristian David n.r.), obtinerea unui credit in acest sens. Estimez ca in 4-5 ani, daca vom pute derula in continuare programul, flota sa fie innoita aproximativ jumatate", a spus Victor Paul Dobre. Pompierii harghiteni, de exemplu, nu dispun de dotari corespunzatoare pentru stingerea incendiilor de padure si pasune care afecteaza judetul de peste o saptamana. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita, col. Gheorghe Pop, a declarat ieri ca interventiile sunt extrem de dificile din cauza lipsei mijloacelor necesare stingerii incendiilor din zonele izolate. Gheorghe Pop a precizat, de asemenea, ca pompierii nu au la dispozitie, in prezent, decat lopeti, motofierastraie si niste maturi, pe care acestia si le-au confectionat singuri, in conditiile in care utilizarea autospecialelor cu apa este imposibila, din cauza terenului accidentat. Potrivit sefului ISU Harghita, in astfel de situatii este nevoie de tractoare puternice care sa transporte cisternele cu apa in zonele izolate, dar si de rezerve de apa pentru fiecare pompier. In plus, extrem de necesare sunt si elicopterele specializate, asa cum au serviciile de pompieri din tarile civilizate.
Intoarcem focul cu lopata
In ultimele zece zile, judetul Harghita a fost afectat de sase incendii de padure si pasune impadurita, toate izbucnite in zone izolate. Pentru stingerea lor, autoritatile locale si judetene au cerut ajutorul unor agenti economici care au pus la dispozitie tractoare si cisterne.
Unele dintre incendii au fost stinse dupa aproape o saptamana, prin efortul comun al pompierilor si voluntarilor. Seful ISU Harghita a tinut sa precizeze ca printre cauzele izbucnirii incendiilor s-ar putea afla focurile lasate nesupravegheate de culegatorii de fructe de padure.
Tocmai de aceea, autoritatile au lansat nenumarate apeluri catre cetateni sa aiba grija unde fac focul pentru ca, din cauza caldurii si a vantului, flacarile se extind cu repeziciune, iar efectele pot fi dezastruoase. Ultimul incendiu a cuprins 12 hectare de padure si vegetatie uscata in Muntii Ciucului, in apropiere de Ciucsangeorgiu.
Aproximativ 80 de pompieri ajutati de localnici se lupta cu flacarile, dar operatiunea se desfasoara cu dificultate, din cauza terenului greu accesibil, in panta, autospecialele pline cu apa au ramas la poalele muntelui si doar doua tractoare au reusit sa ajunga in varf. Pompierii si localnicii s-au chinuit sa stinga focul cu lopeti si maturi, au sapat santuri si au taiat copacii cu drujbele, pentru ca incendiul sa nu se extinda la padurile din jur.
16 judete afectate
Purtatorul de cuvant al IGSU, Gabriela Tohaneanu a precizat pentru ZIUA situatia din ultimele 24 de ore. Astfel, ieri la ora 8.00 erau inregistrate 165 de incendii in 48 de localitati din 16 judete. Dintre acestea, 117 au fost cauzate de arderi necontrolate. Focul pus de oameni a condus la arderea a zeci de hectare de miristi, vegetatie uscata si arbusti. In total au fost cuprinse de flacari 356,45 hectare. Nu mai putini de 412 pompieri si 79 de autospeciale au intervenit la stingerea focarelor. Aseara, mai era probleme in trei judete: la Toplet (judetul Mehedinti), unde 120 de pompieri se straduiau inca sa lichideze flacarile; la Rucar (judetul Arges), unde era prezenti 39 de pompieri si Ciucsangiorgiu (judetul Harghita) unde mai erau prezenti 14 pompieri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.