Exportatorii cer Guvernului impozitarea castigurilor speculative de capital la nivelul cotei unice si, totodata, solicita Bancii Nationale a Romaniei sa reduca rata dobanzii de referinta pana la nivelul inflatiei pentru stoparea aprecierii nesustenab
Exportatorii cer Guvernului impozitarea castigurilor speculative de capital la nivelul cotei unice si, totodata, solicita Bancii Nationale a Romaniei sa reduca rata dobanzii de referinta pana la nivelul inflatiei pentru stoparea aprecierii nesustenabile a monedei nationale.
"Aprecierea monedei nationale ar trebui sa fie efectul unui proces de crestere economica reala in Romania, si nu consecinta unei conjuncturi datorate necoordonarii masurilor intre BNR si Guvern. Se apreciaza ca 80% din cresterea leului este datorata actiunii capitalurilor speculative, facilitata de omisiunea Guvernului de a introduce in legislatia fiscala impozitarea castigurilor de capital speculativ", se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.
"Desi moneda nationala s-a apreciat cu 8% fata de inceputul acestui an, BNR nu este inca suficient de ingrijorata incat sa intervina. Desigur, am putea intelege pozitia BNR, care are ca prim obiectiv tintirea inflatiei, dar curios este ca Guvernul este putin preocupat de soarta exportatorilor, competitivitatea urmand sa fie castigata, conform acestuia, nu prin deprecierea monedei nationale, ci prin inovatie, adaptare la piata, promptitudine in livrare, retele de desfacere; din pacate, situatia este alta", se arata in comunicat.
Exportatorii au pierdut aproape 1 mld. euro de la inceputul anului din cauza aprecierii leului si ar putea fi confruntati cu un sir de falimente in a doua parte a anului, a spus presedintele ANEIR, Mihai Ionescu. Pierderile inregistrate de exportatori s-au ridicat la aproximativ 200 mil. euro numai in luna iunie. Leul s-a apreciat cu 8% de la inceputul anului, in raport cu inflatia, care este 4%, ceea ce inseamna un nivel dublu fata de inflatie, a declarat acesta.
Ionescu a adaugat ca la un volum al exporturilor de 2,5 mld. euro, la fiecare procent de apreciere al leului se pierd lunar 25 mil. euro.
Pe de alta parte, acesta a spus ca doar 0,02% din firmele exportatoare romanesti si-au recuperat TVA-ul pentru activitatile din strainatate, costuri ce se reflecta in productivitatea si competitivitatea firmelor.
Reprezentantii exportatorilor din Romania au precizat ca, pentru recuperarea TVA, firmele asteapta uneori chiar mai mult de un an de zile. Conform acestora, cresterea preturilor la energie, la forta de munca si costurile indirecte privind taxa pe valoarea adaugata, corelate cu aprecierea monedei nationale cu doua sau trei procente, ar putea conduce la falimentul industriei romanesti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.