Piata echipamentelor de tratare a apei primare din Romania va ajunge in acest an la 84 milioane de euro, in crestere cu 41% fata de valoarea inregistrata anul trecut, de 60 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de firma Neomar Consulting. A
Piata echipamentelor de tratare a apei primare din Romania va ajunge in acest an la 84 milioane de euro, in crestere cu 41% fata de valoarea inregistrata anul trecut, de 60 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de firma Neomar Consulting. Anul trecut, 73% din vanzarile de echipamente de tratare a apei au fost destinate segmentului industrial, in special industriei alimentare si farmaceutice, diferenta fiind reprezentata de sistemele de filtrare utilizate in aplicatiile casnice, segment care va cunoaste o crestere anuala de circa 3% in urmatorii ani. Studiul a evidentiat necesitatea prezentei echipamentelor de tratare si filtrare a apei in gospodariile din Romania, deoarece 41,6% dintre acestea isi procura apa potabila de la fantana sau din put, astfel ca pot exista substante daunatoare peste valorile normale. In plus, 43% din gospodariile analizate evacueaza apa menajera si reziduurile prin intermediul toaletelor sub forma de baraci, iar 12% prin intermediul foselor septice, aceste sisteme contribuind la o deteriorare suplimentara a calitatii apei, intrucat permite infiltrarea reziduurilor in panza freatica. Aproape 77% dintre consumatorii casnici care au grupul sanitar in afara casei, respectiv 47% dintre consumatorii care au fosa septica in gospodarie, folosesc apa extrasa din put sau de la fantana. Gradul de multumire al celor care isi procura apa potabila de la fantana este mult mai ridicat decat in cazul celor care folosesc apa de la reteaua publica, calificativele acordate de persoanele intervievate fiind mai mari in primul caz.
"Calificativele mari date de populatie apei de la fantana releva faptul ca populatia nu constientizeaza nivelul actual al calitatii apei pe care o consuma, precum si problemele de sanatate care pot aparea ca urmare a consumarii unei ape care nu corespunde standardelor prevazute de legislatia in vigoare", se spune in studiu. O alta concluzie a analizei releva faptul ca promovarea de pe aceasta piata nu este suficient de agresiva, principalele metode de promovare fiind targurile, expozitiile, brosurile si pliantele, pana in prezent nefiind inregistrate insa eforturi substantiale in educarea populatiei.
Pe piata de profil din Romania exista in prezent aproximativ 40 de furnizori de echipamente de tratare a apei. Neomar Consulting estimeaza o crestere a concurentei, ca urmare a intrarii unor jucatori noi pe piata in ultimii doi ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.