CSM a aprobat ca un numar de 26 de candidati la functia de judecator sa primeasca functia fara concurs si i-a propus pe acestia presedintelui Romaniei, pentru a-i numi oficial. Membrii CSM au audiat in urma cu doua zile 56 de candidati pentru post
CSM a aprobat ca un numar de 26 de candidati la functia de judecator sa primeasca functia fara concurs si i-a propus pe acestia presedintelui Romaniei, pentru a-i numi oficial. Membrii CSM au audiat in urma cu doua zile 56 de candidati pentru posturile libere de la judecatorii, 26 dintre acestia fiind admisi pentru functia de judecator. Potrivit unui comunicat transmis ieri de CSM, "Candidatii vor fi numiti ca judecatori la instantele cu deficit major de resurse umane".
Potrivit unui comunicat transmis ieri de CSM, "Candidatii vor fi numiti ca judecatori la instantele cu deficit major de resurse umane". De asemenea, noii candidati numiti in functia de judecator de catre seful statului sunt obligati sa urmeze, pe o perioada de jumatate de an, un curs de formare profesionala in cadrul Institutului National al Magistraturii, care va cuprinde in mod obligatoriu elemente de drept comunitar, curs ce se va finaliza cu un examen de capacitate pentru verificarea cunostintelor. In cazul in care nu vor promova examenul, ei vor parasi functiile, se mai arata in comunicat. Potrivit Legii Statutului Magistratilor, persoanele care au indeplinit functia de judecator, procuror sau magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie cel putin zece ani si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, precum si avocatii cu o vechime in profesie de cel putin 10 ani, pot fi numite, fara concurs, la judecatoriile sau parchetele care functioneaza pe langa acestea. La sfarsitul lunii mai, in raportul privind starea justitiei, CSM aprecia ca, din punct de vedere al resurselor umane, in ciuda cresterii numarului de concursuri de admitere in magistratura, inca nu s-a reusit ocuparea tuturor posturilor vacante de judecator si procuror, insa numarul acestora s-a diminuat. Criza de personal calificat se acutizeaza mai ales in cadrul parchetelor, data fiind o tendinta a procurorilor de a cere sa fie numiti judecatori. In opinia CSM, cea mai corecta modalitate de admitere in magistratura ramane Institutul National al Magistraturii, insa acesta are "dezavantajul major" ca nu permite reactia imediata la aparitia unei crize de personal in sistem. Si asta in conditiile in care modalitatile de previzionare a necesarului de judecatori si procurori sunt "relativ ineficiente", pentru ca nici pensionarea anticipata si nici ramanerea pe functie dupa implinirea varstei pensionarii nu pot fi prevazute si luate in cazul din timp. In aceste conditii, CSM propunea folosirea de modalitati alternative de numire a magistratilor, in cazurile in care sistemul are maxima nevoie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.