Analistii East Capital estimeaza o apreciere considerabila a leului pe termen lung, chiar daca pe termen scurt vor mai fi anumite fluctuatii, informeaza un comunicat de presa al companiei.
Marcus Svedberg, analist sef la East Capital, a explic

Analistii East Capital estimeaza o apreciere considerabila a leului pe termen lung, chiar daca pe termen scurt vor mai fi anumite fluctuatii, informeaza un comunicat de presa al companiei.
Marcus Svedberg, analist sef la East Capital, a explicat ca "pentru statele care au aderat recent la UE, aprecierea monetara este o parte importanta a procesului de tranzitie". Svedberg spune ca se asteapta "ca monedele tarilor respective sa se intareasca semnificativ, ca urmare a unei dezvoltari firesti a economiilor lor".

Motorul cresterii, vanzarile speculative si afluxul de capital

Svedberg este de parere ca "aceasta situatie se datoreaza atat unor factori cu actiune imediata - vanzarile speculative si afluxul de capital, cat si unor evolutii economice, cum ar fi nivelul scazut al inflatiei, indatorarea publica relativ scazuta si atragerea investitiilor straine directe, chiar daca acestea din urma ar putea ca in 2007 sa se situeze la un nivel mai scazut decat cel din anul precedent".
Analistii de la East Capital semnaleaza si factori care ar putea afecta dezvoltarea monedei nationale. Unul dintre acestia il reprezinta deficitul de cont curent, care s-a intensificat considerabil in primele luni ale anului in curs, ca urmare a cresterii accentuate a importurilor.
Leul a atins cel mai puternic nivel fata de euro din ultimii cinci ani, cursul de schimb coborand ieri sub cota de 3,1 lei pentru un euro.
Chiar daca au avut loc turbulente politice in decursul acestui an, analistii de la East Capital sunt de parere ca investitorii externi vor aprecia in continuare Romania si dezvoltarea economica a acesteia. Moneda nationala romaneasca este o "poveste" de succes care trece granitele Romaniei, in prezent fiind listate pe bursele externe obligatiuni corporative in lei cu o valoare echivalenta de peste 1,25 miliarde de euro. Dincolo de aprecierea sa, interesul investitorilor straini pentru leu este stimulat si de dobanzile relativ ridicate, afirma sursa citata.
Marcus Svedberg a apreciat ca "politica adoptata de BNR in ultimii doi ani, de a nu interveni pe piata valutara, s-a dovedit a fi extrem de eficienta pentru evolutia monedei nationale; insa, daca aprecierea leului se va accentua masiv, indeosebi ca urmare a unor influente punctuale, si nu datorita unei cresteri economice reale, e de asteptat ca Banca Nationala sa intervina". East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele est - europene de capital, cu active nete de peste 4,2 miliarde euro. Fondurile de investitii administrate de East Capital sunt: East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund. Investitiile East Capital din Romania depasesc 140 milioane USD (109 milioane euro), iar principalele investitii sunt in Petrom, Impact, Erste Bank si SIF.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.