Anuntul surprinzator privind demisia directorului Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, a dat imediat nastere unor apeluri pentru ca inlocuitorul acestuia sa fie ales printr-un proces de selectie care sa depaseasca granitele Europei, relateaz

Anuntul surprinzator privind demisia directorului Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, a dat imediat nastere unor apeluri pentru ca inlocuitorul acestuia sa fie ales printr-un proces de selectie care sa depaseasca granitele Europei, relateaza Reuters, preluata de NewsIn.
Directorul executiv al FMI, spaniolul Rodrigo Rato, a anuntat ca va demisiona in octombrie, dupa reuniunea de toamna a Fondului cu Banca Mondiala. Rato, care a citat motive de ordin personal si familial in motivarea demisiei, paraseste pozitia de sef al organizatiei economice internationale cu doi ani inainte de incheierea mandatului.
Conducerea FMI a fost rezervata europenilor de la nasterea acestei institutii, in 1945. In mod similar, conducerea Bancii Mondiale a fost monopolizata de americani, eliminand astfel din procesul de selectie Japonia sau reprezentanti ai unor state in curs de dezvoltare.
Demisia lui Rato vine doar la cateva saptamani dupa ce o controversa asemanatoare a marcat demisia lui Paul Wolfowitz de la conducerea Bancii Mondiale.
Ambele institutii, ale caror cei mai mari contrubuitori sunt SUA si Europa, se afla sub presiune pentru a oferi o putere mai mare de decizie statelor in curs de dezvoltare in ceea ce priveste procesul de administrare.
FMI a demarat un proces de reforma prin care spera sa atinga acest obiectiv, astfel incat deschiderea procesului de selectie pentru a include si candidati noneuropeni reprezinta un element cu o importanta vitala pentru acest proces.
La cateva ore dupa anuntul demisiei, comentatorii, analistii si grupurile de dezvoltare declarau ca este timpul ca traditia sa fie incalcata, permitand unui noneuropean sa ocupe aceasta functie. "In loc de a limita procesul de selectie doar la Europa, guvernatorii FMI ar trebui sa extinda cautarea si sa incerce sa profite de pe urma experientei liderilor din statele in curs de dezvoltare", a declarat directorul de campanii si lobby al grupului Oxfam International, Bernice Romero.
"Banca Mondiala nu a putut fructifica aceasta oportunitate, pentru a dovedi ca este o institutie moderna, multilaterala, preferand ca procesul de selectie sa fie unul inchis. FMI nu trebuie sa faca aceeasi greseala", a adaugat aceasta.

Mervyn King si Jean Lemierre, posibili succesori ai lui Rato

Anuntul lui Rato a fost o surpriza, insa imediat dupa aparitia acestuia s-au multiplicat speculatiile privind posibilii succesori ai sai. Printre numele citate s-au aflat guvernatorul bancii centrale al Marii Britanii, Mervyn King, si seful Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Jean Lemierre.
Rato si predecesorul sau, Horst Koehler, care este actualul presedinte al Germaniei, au declarat ca procesul de selectie al candidatilor pentru aceasta functie importanta ar trebui sa fie deschis si sa se bazeze pe experienta si calificarea candidatilor. Aceasta veste vine la doar cateva zile dupa ce Rodrigo Rato a castigat un sprijin puternic din partea Consiliului de Directori ai FMI, ce reprezinta statele contributoare, privind o reforma majora care largeste mandatul institutiei dandu-i dreptul de a monitoriza pietele valutare internationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.