Comisia Europeana considera ca Romania a continuat sa faca progrese in reforma justitiei si nu recomanda aplicarea clauzei de salvgardare, potrivit Raportului de tara, citat de postul de radio RFI Romania. Documentul noteaza progresele CSM, dar si in

Comisia Europeana considera ca Romania a continuat sa faca progrese in reforma justitiei si nu recomanda aplicarea clauzei de salvgardare, potrivit Raportului de tara, citat de postul de radio RFI Romania. Documentul noteaza progresele CSM, dar si ingrijorari cu privire la eficienta ANI.
"In primele sase luni de dupa aderare, Romania a continuat sa faca progrese in remedierea slabiciunilor care ar fi putut impiedica o aplicare eficienta a legislatiei si programelor europene. E nevoie de mai mult timp pentru a demonstra ca progresul legislativ se va traduce si prin rezultate in domenii-cheie. E nevoie de multa atentie in continuare in privinta tuturor masurilor de insotire, in special nu poate sa existe niciun fel de toleranta in privinta luptei impotriva coruptiei. Daca Romania continua sa isi urmeze eforturile de reforma in mod coerent, nu ar fi potrivit sa fie evocata clauza de salvgardare din tratatul de aderare", transmite RFI, citand varianta de raport care va fi dat publicitatii maine, de catre Comisia Europeana. Dupa cum s-a stabilit prin Mecanismul de Verificare si Cooperare, CE va redacta un raport la fiecare sase luni.
Urmatorul nou raport detaliat va fi pregatit pentru mijlocul lui 2008. Pentru a prezenta informatiile necesare pentru acel raport, Romania trebuie sa isi prezinte propriul sau nou raport pentru Comisie, nu mai tarziu de 31 martie 2008, precizeaza raportul.

"Progrese in reformarea sistemului judiciar"

Documentul subliniaza ca toate masurile planului de actiune ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost puse in practica si arata primele rezultate notabile in privinta stabilirii unei jurisprudente coerente.
Absenta unei practici unice in privinta restituirii proprietatilor ramane insa o ingrijorare. "Se poate spune ca exista un angajament credibil al autoritatilor privind integrarea observatiilor facute de magistrati in noile variante de coduri procedurale. Exista un progres bun in privinta elaborarii Codului de procedura civila si prea putin progres in privinta Codului de procedura penala. E nevoie de mai multe eforturi pentru a completa politica de resurse umane si o reforma structurala a sistemului, astfel incat sistemul sa fie viabil. Reformele in acest domeniu au fost doar partial puse in practica. Practica curenta de a umple posturile vacante prin proceduri de admitere rapida in acelasi timp cu o competitie anuala ridica semne de intrebare in privinta calitatii noilor angajati din sistemul judiciar", se arata in document. "Per total, Romania a inregistrat unele progrese in reformarea sistemului sau judiciar", transmite sursa citata.

Ingrijorari legate de independenta ANI

In ceea ce priveste infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, Comisia Europeana spune ca exista ingrijorari legate de independenta institutiei, care ar trebui sa functioneze incepand din octombrie.
"Legea ANI in forma amendata de guvern prin ordonanta de urgenta da dreptul ANI sa verifice averi, incompatibilitati si potentiale conflicte de interese pentru un numar ridicat de demnitari si functionari de rang inalt. Legea prevede si sanctiuni si ANI ar trebui sa devina operationala in octombrie 2007. Exista ingrijorari in privinta independentei agentiei si eficientei sale de a investiga si de a impune sanctiuni numai partial rezolvate prin amendamentele impuse de Guvern prin ordonanta de urgenta", sustine sursa citata.
Raportul atrage atentia ca "ordonanta guvernamentala ramane in practica numai pana este confirmata sau schimbata de Parlament". "Per total, Romania a facut progrese substantiale in rezolvarea acestui obiectiv asumat, totusi ramane ca acest progres sa fie confirmat in practica", se mai arata in document.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.