Pentru a se asigura ca pana la data de 1 iulie va avea rezerve suficiente, Petrom a incheiat un contract de achizitie biodiesel pe care urmeaza sa-l vanda in amestec cu motorina incepand cu data de 1 iulie 2007, anunta compania prin intermediul unui

Pentru a se asigura ca pana la data de 1 iulie va avea rezerve suficiente, Petrom a incheiat un contract de achizitie biodiesel pe care urmeaza sa-l vanda in amestec cu motorina incepand cu data de 1 iulie 2007, anunta compania prin intermediul unui comunicat. Potrivit acestuia, vanzatorul este Prio Biocombustibil, societate din Grupul portughez Martifer. Prio Biocombustibil va livra, in acest an, catre Petrom o cantitate totala de circa 20.000 de tone de biodiesel, urmand ca in 2008 cantitatea livrata sa creasca pana la 50.000 de tone.
"Peste 8 milioane de euro sunt destinati investitiilor in Arpechim si Petrobrazi, astfel incat sa putem prelua biodieselul in amestec. Vrem sa asiguram clientilor nostri carburanti mai putin poluanti, la fel de performanti, care intrunesc toate normele de calitate si mediu ale Uniunii Europene", a declarat responsabilul cu activitatea de rafinare din cadrul
Comitetului Executiv al Petrom, Jeffrey Rinker. Prio Biocombustibil va inaugura unitatea de producere a biodieselului de la Lehliu Gara, in prima jumatate a acestui an.
"Cu o capacitate industriala de 100.000 de tone ce va fi atinsa inainte de sfarsitul primului semestru al acestui an, Martifer va fi primul producator de biodiesel din Romania.
In urmatorii ani, grupul intentioneaza sa isi dezvolte semnificativ activitatile in Romania in domeniul agriculturii (rapita si floarea soarelui), sa investeasca intr-o noua unitate de extragere a uleiului si sa dubleze capacitatea de productie de biodiesel", a spus directorul general executiv al Martifer Group, Carlos Martins, citat de comunicatul Petrom.

Din iulie 2007, toata motorina comercializata trebuie sa contina 2% biodiesel

Decizia Petrom este o urmare a unei hotarari de guvern ce prevede ca toata motorina care va fi comercializata in Romania dupa data de 1 iulie 2007 va trebui sa contina 2% biodiesel, urmand ca si benzina sa aiba acelasi procent de biocarburanti de la 1 ianuarie 2009. De asemenea, companiile producatoare va trebui sa introduca pe piata numai carburanti conventionali si biocarburanti in amestec, in proportie de minimum 2% in volum de la 1 iulie 2007, 3% din 1 ianuarie 2008 si 4% din 1 iulie 2008, in cazul motorinelor. La benzina, utilizarea biodieselului in amestec de 2% va incepe odata cu 1 ianuarie 2009, pentru ca procentul sa urce la 3% odata cu inceputul anului 2010. In cazul in care operatorii economici doresc utilizarea unei proportii mai mari de 5% in volum pentru biocarburanti, ei vor fi obligati sa afiseze acest lucru la punctele de comercializare, se mai precizeaza in proiectul de hotarare.

Amenzi intre 7.500 si 15.000 de lei pentru nerespectarea procentelor

Firmele care nu intentioneaza sa respecte prevederile proiectului de act normativ sau care "ciupesc" la procente va trebui sa se gandeasca de doua ori inainte, intrucat amenzile vor fi intre 7.500 si 15.000 de lei, potrivit Ministerului Economiei si Comertului. Conform normelor de aplicare ale Codului Fiscal, motorinele si benzinele care contin minimum 2% in volum biomasa sunt taxate cu accize reduse cu pana la 10 euro pe tona. Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre sunt obligate sa amestece treptat combustibilul traditional utilizat in transport cu biocombustibil, astfel incat, pana in 2010, biodieselul sa reprezinte 5,75% din motorina de pe piata, urmand ca, in 2020, ponderea sa creasca la 20%. Plantele din care poate fi produs biodieselul sunt in special rapita, floarea soarelui si soia, dar si sfecla de zahar si cerealele. In prezent, singurul mare producator de biodiesel din Romania este Auto Elite Baia Mare, cu cateva zeci de mii de tone anual. Mai multe companii care au investitii sunt in derulare, printre acestea numarandu-se Rompetrol Rafinare, MAN Ferrostal la Sibiu, Argus Constanta sau Ulerom Vaslui, detinuta de omul de afaceri Adrian Porumboiu, care se va lansa pe productia de biodiesel incepand cu aceasta vara.

Pana la finalizarea propriei unitati de productie, Lukoil importa biodiesel din UE

"Pana la finalizarea fabricii de biocombustibil de la rafinaria Petrotel Ploiesti, vom importa biodiesel dintr-un stat membru al UE", a declarat directorul general al Lukoil, Constantin Tampiza, citat de Mediafax.
Lukoil a anuntat anterior ca va investi 15 milioane de dolari la rafinaria pe care o detine la Ploiesti pentru o unitate de productie de biocombustibil, care va avea o capacitate de cel putin 50.000 tone anual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.