Dezinteres general fata de motiunea simpla depusa impotriva ministrului invatamantului Mihail Hardau. Semnata de 69 de senatori PSD, PRM si PC, motiunea a intrunit ieri in Plen doar 58 de voturi "pentru", in conditiile in care, pentru a se considera
Dezinteres general fata de motiunea simpla depusa impotriva ministrului invatamantului Mihail Hardau. Semnata de 69 de senatori PSD, PRM si PC, motiunea a intrunit ieri in Plen doar 58 de voturi "pentru", in conditiile in care, pentru a se considera adoptata, era nevoie de 69 de voturi. Opozitia are in total 72 de reprezentanti, insa nici macar toti semnatarii textului nu au fost prezenti. Printre absenti s-au aflat si presedintii celor trei partide din opozitie.
Impotriva s-au pronuntat 52 de senatori. Reprezentantii PD, PNL, UDMR si senatorii independenti au anuntat in timpul dezbaterilor ca nu sunt de acord cu demersul opozitiei. Desi era de asteptat ca motiunea sa nu treaca, in momentul in care s-a discutat modalitatea de exprimare a votului, reprezentantii PNL au cerut, la unison cu cei ai opozitiei, sa fie vot secret, cu bile.
Rezultatul era insa previzibil. Toti cei care au luat cuvantul in timpul dezbaterilor, indiferent ca fac parte din opozitie sau de la putere, au recunoscut ca situatia din invatamant nu a fost niciodata prea buna, iar Hardau nu este singurul vinovat de acest lucru. Singura diferenta de discurs a fost ca reprezentantii PSD spuneau ca actualul ministru nu a facut mai nimic in cei doi ani de mandat, in timp ce senatorii Aliantei au aratat ca, din contra, Hardau a adus mai multe imbunatatiri in invatamant decat fosta guvernare. Impaciuitor, reprezentantul PNL, Tiberiu Prodan, a sintetizat sensul discursurilor din Plenul Senatului: "Aceasta motiune era valabila si acum patru ani si va fi valabila si peste un an. PSD are dreptul sa sustina aceasta motiune, dar si ministrul Hardau are dreptate. Dar nu putem spune ca actualul ministru este vinovat de toate problemele din invatamant".
Mihail Hardau a parut destul de surprins de atitudinea senatorilor. El a venit cu un discurs in care acuza opozitia ca a introdus in textul motiunii "neadevaruri, interpretari rau intentionate" care raspund unor interese politice. La finalul dezbaterilor insa, observand bunavointa parlamentarilor, el a declarat: "Mi-a facut placere sa gasesc aici multi prieteni ai invatamantului romanesc".
Principala solicitare din documentul opozitiei era ca premierul Tariceanu sa il revoce din functie pe actualul ministru al invatamantului. Insa, chiar daca motiunea era aprobata, o astfel de cerere nu ar fi avut finalitate, intrucat se ajungea in aceeasi situatie ca si in cazul ministrului de Justitie. Curtea Constitutionala a decis ca motiunea simpla anti-Macovei, desi a fost aprobata de Senat, nu poate obliga primul ministru sa revoce ministrul Justitiei. Iar demersul senatorilor este pur consultativ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.