Noile norme europene in ceea ce priveste poluarea, adoptate si de Romania, ii vor afecta financiar pe proprietarii de mori situate in orase, care vor trebui sa investeasca masiv pentru a-si putea desfasura in continuare activitatea, varianta alternat

Noile norme europene in ceea ce priveste poluarea, adoptate si de Romania, ii vor afecta financiar pe proprietarii de mori situate in orase, care vor trebui sa investeasca masiv pentru a-si putea desfasura in continuare activitatea, varianta alternativa fiind mutarea morii in afara spatiului urban. Obtinerea unei autorizatii de mediu presupune investitii de circa patru milioane de euro, ne-a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase, Aurel Popescu. Chiar daca vor dori pastrarea, in continuare, a sediului morii in oras, morarii vor intampina mari greutati din cauza restrictiilor de trafic, care afecteaza aprovizionarea unitatii, impuse de municipalitati, si pana la urma tot vor trebui sa se mute, mai spune Popescu.
Potrivit acestuia, relocarea unei mori costa pana la patru milioane de euro si pentru aceasta se pot obtine fonduri europene, insa acestea sunt limitate la 2,5 milioane euro pe proiect, ceea ce inseamna ca mutarea morii in extravilan il poate costa pe patron pana la 1,5 milioane euro.
Daca, insa, este vorba de un intreg complex cu moara, unitati de prelucrare si productie panificatie, suma poate fi mult mai mare, ajungand pana la 25 de milioane euro, deoarece presupune achizitionarea unui teren, o noua constructie sau cai de acces, conform lui Popescu, citat de Newsin.

Doar jumatate au bani sa-si schimbe locatia

In momentul de fata exista 50 de mori, la nivelul tarii, care functioneaza in orase si care vor trebui sa se mute, iar dintre acestea doar jumatate au puterea financiara s-o faca.
Ceilalti vor fi nevoiti sa apeleze la imprumuturi bancare, sa intre in parteneriate cu alti agenti economici sau sa inchida portile, crede Frincu. Problema o constituie, insa, faptul ca banii europeni vor mai intarzia. Reprezentantii patronatului din morarit si panificatie au solicitat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) ca in planul de dezvoltare rurala sa fie prevazuta finantarea din fonduri europene a morarilor. "Fondurile europene reprezinta singura solutie pentru procesatorii secundari din industria de panificatie, insa eu estimez ca vom putea accesa banii de la UE de-abia prin toamna, pentru ca solicitarea pentru ei de-abia a fost depusa", crede presedintele Rompan.
Acesta adauga ca, doar in Bucuresti, din noua mori, au fost inchise trei, pentru neindeplinirea conditiilor de mediu, iar cele sase ramase asteapta fonduri europene pentru a se muta in afara orasului.
Dincolo de normele de mediu, aproape 3.000 de unitati din sectorul morarit si panificatie din cele 8.400 existente in tara nu corespund normelor europene de igiena.
Potrivit normelor europene transpuse in pachetul legislativ care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2006, esential este sa se asigure curatenia exemplara in spatiul de comercializare a painii, dar si a masinilor care transporta marfa sau a navetelor de depozitare. De asemenea, trebuie sa existe fluxuri de productie care sa delimiteze clar painea de eventualele impuritati. Salariatii din brutarii trebuie sa respecte cu strictete normele de igiena. Pentru aceasta, agentul economic trebuie sa asigure in cadrul brutariei atat vestiar, cat si dus pentru angajati.

Unii sunt pregatiti

Pentru unii actori de pe piata insa aceste vesti nu sunt ingrijoratoare. "Din cele sapte mori pe care le avem, doar doua sunt in orase, insa avem la ele toate autorizatiile de mediu", ne spune George Frincu, directorul general Vel Pitar. Potrivit acestuia, compania pe care o reprezinta ia in calcul si relocarea respectivelor mori si dispune si de fondurile necesare pentru aceasta. Gandind preventiv, compania Vel Pitar are deja lansat un program de investitii de 8,5 milioane euro in morile pe care le opereaza, din care circa patru milioane euro doar in cea de la Valcea. Potrivit lui Francu, investitiile urmaresc modernizarea si eficientizarea morilor, cat si cresterea productivitatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.