Cotidianul Financial Times prezinta, in editia de vineri, situatia micilor agricultori din Romania, care trebuie sa se adapteze sau risca sa dispara, dupa aderarea la Uniunea Europeana si tot ce presupune aceasta: fonduri, reglementari, concurenta. A
Cotidianul Financial Times prezinta, in editia de vineri, situatia micilor agricultori din Romania, care trebuie sa se adapteze sau risca sa dispara, dupa aderarea la Uniunea Europeana si tot ce presupune aceasta: fonduri, reglementari, concurenta. Articolul apare alaturi de o serie de alte materiale dedicate Romaniei, in sectiunea Special Report a cotidianului financiar britanic. In aproape orice sat din Romania si chiar la marginea oraselor mari, o casa obisnuita arata ca o ferma in miniatura, incepe articolul. Indiferent cat de mica este bucata de pamant din jurul casei, proprietarul creste cateva gaini, pomi fructiferi si alte legume in granite ingrijite, arata cotidianul britanic, subliniind ca in timp ce pentru europeni gradinaritul este un hobby, pentru milioane de romani acesta este un mijloc de supravietuire. In Romania exista circa 4,3 milioane de asemenea ferme la limita subzistentei, jumatate din cele noua milioane cate numara Uniunea Europeana, a carei membra Romania a devenit la 1 ianuarie. Rezultatul va fi, in cativa ani, un sector agricol mult imbunatatit, dar modernizarea si cresterea competitivitatii vor elimina din joc mii de mici producatori si vor determina probleme sociale, pe langa progres. Pentru producatorii cei mai mici, nu se va schimba mare lucru imediat. Acestia consuma mare parte din ceea ce produc si vand surplusul vecinilor sau la pietele locale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.