Petrom reabiliteaza ecologic aproape 200.000 metri patrati de teren din Straulesti, in care se vor investi 10 mil. euro. Atat terenul cat si investitia apartin in totalitate societatii Petrom. Initiativa "Verde la puterea Petrom" este primul proiect

Petrom reabiliteaza ecologic aproape 200.000 metri patrati de teren din Straulesti, in care se vor investi 10 mil. euro. Atat terenul cat si investitia apartin in totalitate societatii Petrom. Initiativa "Verde la puterea Petrom" este primul proiect de reabilitare ecologica de asemenea complexitate din Romania si se va desfasura pe o perioada de trei ani.
"Avem obligatii europene si romanesti pentru reabilitarea acestui teren, iar Petrom s-a angajat in acest proiect pe baza de voluntariat", a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.
Reabilitarea solului consta in excavarea si tratarea mecanica, chimica si biologica a unei cantitati de aproximativ 100.000 mc pamant, urmata de reasezarea acestuia pe intreaga suprafata, intr-un strat de 65 cm. Aproximativ 3 milioane metri cubi vor fi extrasi din apa freatica ce va fi curatata, reinjectata, amestecata cu microorganisme si barbotata prin introducerea de aer.
"Dimensiunea proiectului vorbeste de la sine despre importanta lui. Vor fi decopertati peste 100.000 de metri cubi de pamant si vor fi extrasi si purificati peste 3 milioane de metri cubi de apa freatica", a afirmat Mariana Gheorghe.
Prima etapa va consta in demolarea tuturor constructiilor, rezervoarelor, pompelor si conductelor aflate in perimetrul de interventie, dupa care, in primavara acestui an, se vor face interventii paralele pentru extragerea pungii de produse petroliere, reabilitarea solului si a apei freatice.
Ultima etapa presupune implementarea unui sistem de monitorizare si control al substantelor poluante rezistente.
Derularea acesteia este estimata pentru o perioada de 5 ani, dupa finalizarea decontaminarii solului.
Ca urmare a bombardamentelor din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, in solul terenului de la Straulesti s-au scurs cantitati importante de produse petroliere, ajungand la nivelul panzei freatice.
La finalul proiectului, pe acest teren se va construi noul sediu Petrom sau se va lua in calcul si posibilitatea vanzarii lui.

Parteneriat cu Ministerul Mediului

Proiectul lansat reprezinta un parteneriat intre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Petrom si specialisti internationali.
Tehnologiile folosite sunt consacrate la nivel international si vor fi aplicate in cooperare cu firme specializate din Austria si Germania.
"Acest proiect este rezultatul unei colaborari in domeniul refacerii siturilor contaminate. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor este in permanenta deschis unor asemenea proiecte de colaborare, prin care terenuri contaminate sunt reintroduse in circuite de folosinta fara niciun fel de restrictii", a declarat Attila Korodi, secretar de stat pentru Mediu si Integrare Europeana din cadrul Ministerului Mediului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.